Hij is blij met de rol die de nieuwe gemeente Land van Cuijk nadrukkelijk op zich neemt als het gaat om het innemen van een sterkere positie in de regio. Wethouder Maarten Jilisen is ervan overtuigd dat de herindeling gaat brengen wat ‘we’ ervan hoopten of verwachtten: een betere positie en een duidelijkere stem dan voorheen in verschillende overleggen. Met alle kansen van dien om daar economisch garen bij te spinnen. “Er wordt sterk naar ons gekeken, we hebben meer invloed.”
Door de samenvoeging is de gemeente zelf een van de grootste werkgevers van het Land van Cuijk, met 800 werknemers en een begroting van 300 miljoen.” De wethouder geeft aan: “We werken continu aan verbetering van de dienstverlening. Volgend jaar gaat de Omgevingswet in en daar bereiden we ons intensief op voor. We willen geen nieuwe vertragingen, want daar zijn ondernemers – terecht – bevreesd voor. Als gemeente willen we de regeldruk zo laag mogelijk houden, maar we moeten ons nu eenmaal aan de wet houden. Zo lopen ondernemers met (uitbreidings)plannen vaak tegen een enorme hoeveelheid vragen aan. Soms op het vervelende af. Maar in essentie is het zo dat we alles moeten toetsen. Doen we dat niet, en er komt bezwaar, dan halen zowel de gemeente als de ondernemer bakzeil.”
Terugblikkend op het voorbije jaar: “De resultaten van de herindeling worden zichtbaar. We hebben een betere positie gekregen in de regio. Er wordt sterk naar ons gekeken als de (in oppervlak) grootste gemeente van Brabant. We vervullen een sleutelpositie binnen Regio Noordoost-Brabant (RNOB), we linken naar Gelderland, Limburg en Duitsland. Meer dan de andere aangesloten deelnemers kijken wij verder over de Brabantse grenzen heen.” Binnen RNOB wordt samengewerkt aan gemeentegrensoverschrijdende vraagstukken, bijvoorbeeld over de uitbreiding van bedrijventerreinen en mobiliteit. Ook trekken de deelnemers samen op richting provincie en Rijk, zoals in een aanvraag voor een Regiodeal.
“Verder zijn we betrokken bij Food NL. Daarin zijn drie voedselregio’s actief: Greenport Venlo, Food Valley en Agrifood-Capital (de triple-helix samenwerking van RNOB). Samen maken we ons in Brussel sterk voor financiering van projecten op het gebied van voeding en gezondheid en op het gebied van de eiwittransitie. We hebben een sterk naar buiten gekeerde rol.”
De gemeente is daarnaast onderdeel van de R8: een netwerk van acht grote gemeenten die zijn ontstaan uit herindelingen, met veel kernen, stedelijkheid, een groot oppervlak en landelijk gebied. Zij herpositioneren zich en hebben veel te bieden. “Deze club heeft sterke lobby’s richting Vereniging van Nederlandse Gemeenten.” Het Land van Cuijk is in een andere rol gekomen op het speelveld, met meer invloed, juist door de herindeling, ziet de wethouder, die nog een laatste voorbeeld noemt: “Samen met Nijkerk (Food Valley) en Horst (Greenpoint Venlo) gaan we een handelsmissie opzetten. Bedrijven en instanties die elkaar beter willen leren kennen. Hoe mooi is dat?”
Intussen werkt de gemeente aan het voltooien van de Economische Visie. Met dit traject werd dit najaar gestart, met de bedoeling om het voor de zomer van 2024 af te ronden. “Vanaf 2025 en verder gaan we aan de slag met de uitvoering”, aldus de wethouder. “Onze gemeente is financieel gezond en we verwachten daar dan ook vol voor te kunnen gaan.”
De economische visie gaat in op een vraag als: “Wat voor ondernemersklimaat hebben we of willen we hebben? Dat baseer je op het DNA van deze omgeving. En voor onze regio is dat het thema ‘voeding en gezondheid voor mens en dier’. Daar kun je heel veel aan relateren: zorg, circulaire economie, energietransitie. En er zit een boel techniek in. Dat is de stip op de horizon. En hoe willen we dat dan doen? We halen onder meer bij de Industriële Kring en de Bedrijventerreinverenigingen input op via een globale vierdeling: de thema’s communicatie en identiteit, ruimte en infrastructuur, milieu en duurzaamheid, arbeidsmarkt en onderwijs.”
“Binnen die vier pijlers die de economie moeten ondersteunen, maken we keuzes voor de economie van de toekomst. We interviewen key-spelers binnen die domeinen en we organiseren bijeenkomsten. Daar rolt een visie uit vanuit de gemeente waarmee we naar de raad gaan. Een uitvoerig proces loopt er ook rond de Omgevingsvisie, die op 1 januari 2028 klaar moet zijn. Onze visie op de economie is daarbinnen weer een van de zes thema’s.”
Als de Economische Visie in de zomer van 2024 klaarligt, is er na een traject van een jaar een gedragen stuk, hoopt de wethouder. “Het gaat overigens niet alleen om de bedrijventerreinen, maar ook de toekomst van de kernen, het centrummanagement. Denk aan doorontwikkelen van de (winkel)centra, het compacter maken ervan.”
Maarten Jilisen is getrouwd, heeft drie kinderen en woont in Cuijk. Hij is bedrijfskundige en was als ondernemer actief in de ict-industrie. Maarten Jilisen is lid van Liberaal LVC. Lid van het dagelijks bestuur van het RNOB, met als rol ‘(inter)regionale relaties’. Sinds januari 2022 vervult hij zijn derde ambtsperiode als wethouder, nu voor de gemeente Land van Cuijk.
Portefeuilles: