Mr. Ramon van Schijndel
Notaris
Notariskantoor Boxmeer
T 0485-57 34 72
notaris@notaristeeuwen.nl
www.notaristeeuwen.nl
Schijnzelfstandigheid:
een risico dat u niet kunt negeren
Vanaf 1 januari 2025 scherpt de Belastingdienst haar toezicht op schijnzelfstandigheid onder de wet DBA flink aan. Dit is voor veel ondernemers een waarschuwing dat de flexibele schil waarmee uw bedrijf al jaren soepel draait, binnenkort flinke juridische en financiële risico’s met zich kan meebrengen.
Schijnzelfstandigheid houdt in dat een zzp’er in de praktijk functioneert als werknemer, zonder dat er sprake is van een formeel dienstverband. Denk aan langdurige opdrachten, vaste werktijden en een opdrachtgever die bepaalt hoe het werk wordt uitgevoerd.
Als ondernemer ligt de verantwoordelijkheid bij u om dit te voorkomen. Een goed contract alleen is niet voldoende. De Belastingdienst kijkt naar de feitelijke situatie. Hoe werkt de zzp’er in uw organisatie? Is er sprake van gezag, of gebruikt de zzp’er uw middelen en tools? Deze signalen kunnen wijzen op een dienstverband.
Wat ooit een praktische samenwerking leek, kan bij controle worden aangemerkt als een verkapt dienstverband. En de gevolgen?
Premies en loonheffingen met terugwerkende kracht, boetes en mogelijk zelfs imagoschade. Ook kan de zzp’er nu ineens een beroep doen op ontslagbescherming.
De oplossing? Begin nu met het analyseren van uw samenwerkingen. Zorg dat u kunt aantonen dat uw zzp’ers echt zelfstandig opereren. Maak duidelijke afspraken, hanteer een projectmatige aanpak en vermijdt te veel sturing. Laat uw bedrijfsvoering toetsen door een arbeidsrechtadvocaat!
Het vermijden van schijnzelfstandigheid is niet alleen een juridische verplichting, maar ook een investering in de toekomst van uw onderneming.
Heeft u vragen over arbeidsrecht? Wij zijn bereikbaar voor een goed advies.
Kwaliteitseisen aan aandeelhouders, nuttig maar soms lastig
In statuten kan worden geregeld dat aan aandeelhouders bepaalde kwaliteitseisen worden gesteld. De handhaving hiervan kan echter problemen geven. Bij een bv met meerdere aandeelhouders wilde men graag dat
alle aandeelhouders toetraden tot een aandeelhoudersovereenkomst.
Men wilde hiervoor de statuten wijzigen en bepalen dat iemand alleen aandeelhouder van de bv zou kunnen zijn als die aandeelhouder ook partij was bij de gewenste aandeelhoudersovereenkomst. Hoewel er één aandeelhouder (de heer X) tegenstemde bij het voorstel was er toch een voldoende meerderheid en werden de statuten gewijzigd. Later werden er nieuwe aandelen uitgegeven in de bv, maar niet aan de heer X omdat hij de aandeelhoudersovereenkomst niet had getekend en dus niet voldeed aan de kwaliteitseis.
De heer X ging naar de rechter om de kwaliteitseis aan te vechten en kreeg daar gelijk.
Volgens de rechter kan een kwaliteitseis niet tegen de wil van een aandeelhouder worden opgelegd. De heer X stemde tegen de statutenwijziging waaruit blijkt dat de kwaliteitseis tegen zijn wil is opgenomen in de statuten zodat deze niet aan hem mag worden opgelegd.
De andere partij verweerde zich nog door te stellen dat er nu een andere soort aandelen werd uitgegeven dan de aandelen die de heer X had, maar ook daar ging de rechter niet in mee. Volgens de rechter wordt de persoon van de aandeelhouder beschermd en is het dus niet relevant welke soort aandelen een aandeelhouder heeft.
Het blijft dus oppassen bij aandeelhoudersovereenkomsten of inderdaad iedereen het er mee eens is.
Wilt u hier meer over weten? Kijk voor ons spreekuur op onze website.
Mr. M.G. Spijker
Advocaat
GH advocaten
T 0485-56 16 46
mspijker@ghadvocaten.nl
www.ghadvocaten.nl