ZO DOE JE DAT!
Koffie komt in vele vormen: van een sterke espresso tot iced latte met havermelk. Maar wist je dat je ook heerlijk kunt koken met het zwarte goud? Koffie is niet alleen lekker na de maaltijd, maar ook heerlijk in zowel zoete als hartige gerechten.
De smaak van koffie gaat perfect samen met de smaken en aroma’s van bijvoorbeeld karamel, noten en chocolade. Dit maakt koffie een ideaal ingrediënt voor een suikerrijk dessert. Denk aan een heerlijke tiramisu.
Haal een mooie entrecote en marineer deze in koffiemarinade. Dit maak je door gemalen koffie te mengen met olijfolie en bijvoorbeeld chilivlokken en venkelzaad. Zo ontstaat er een krachtige smaak, die het vlees nóg smaakvoller maakt.
Om mee te stoven
Door een sterke espresso aan het vlees toe te voegen, ontstaat een verrassende smaak. Eventueel zou je nog een schepje suiker kunnen toevoegen om te voorkomen dat het te bitter wordt. Dus heb je net wijn ingeslagen voor je volgende stoofpotje? Dan kun je deze beter in een glas schenken om te serveren bij je koffiestoofpotje.
RANDY VAN TIENEN