Een kopje koffie in de ochtend is bijna niet meer weg te denken. Nederlanders behoren tot de top-3 grootste koffiedrinkers ter wereld. We kunnen niet meer zonder dit zwarte goud, maar koffieschaarste ligt op de loer. Hoe kan dat? De juiste hoogteligging, temperatuur en vochtigheidsgraad zijn cruciaal voor de teelt. Koffie is zeer gevoelig voor klimaatverandering. Ontbossing is de grootste oorzaak van de uitstoot van broeikasgassen in de koffieteelt, wat klimaatverandering weer versterkt. Als dit zo door gaat, is er over dertig jaar niets meer over. Dat is desastreus voor de kwaliteitskoffie.
Wat kunnen we eraan doen? De koffieteelt biedt werkgelegenheid op de plantages, maar de werkomstandigheden laten vaak te wensen over. Om dit te verbeteren kun je bij de aankoop van koffie letten op keurmerken. Ze geven garanties over de manier waarop producten geteeld en verwerkt zijn, of over eerlijke betaling aan de arbeiders en boeren. Iedereen kan een steentje bijdragen aan een beter klimaat. Zelfs kleine stappen kunnen de impact op het milieu verminderen.
Meer info? Neem contact met ons op!
Randy van Tienen
www.nicikoffie.nl