Deze keer schuiven aan: Cees Verhoeven, directeur-eigenaar van Assurantiekantoor W. Verheijen uit Wanroij, en Robert Kersten van Kersten Assurantiën uit Oeffelt. Zij wijzen op de nieuwste waarderingscijfers voor banken, een onderzoek van de Consumentenbond. Deze vraagt jaarlijks aan een internetpanel van ruim 11.000 consumenten wat zij van hun bank vinden. Bankklanten zijn over het algemeen vrij positief. Toch zijn de verschillen tussen de diverse banken groot. Van de acht in de test beoordeelde banken scoorde Regiobank het beste met een 9,4 op algemene tevredenheid. Ook vorig jaar stond RegioBank bovenaan.
Geen enkele bank krijgt gemiddeld een onvoldoende van zijn klanten. “Wel is het percentage mensen dat een onvoldoende geeft bij de ene bank groter dan bij de andere”, weet Robert Kersten. “RegioBank krijgt van (bijna) niemand een onvoldoende. Mensen zijn het minst tevreden over de verhouding tussen de kosten van bankieren en de diensten die de bank levert. Bij RegioBank zijn klanten aanzienlijk vaker (zeer) tevreden over de kosten. Ook op dit onderdeel scoren we het hoogst: een 8.” Internet- en mobiel bankieren wordt beloond met een 8,7. Eenzelfde waardering is er voor de service. Ook dit zijn de beste scores. Intussen zorgde de radio- en online campagne rond het honderdjarig bestaan: ‘Al honderd jaar een vertrouwd gezicht in de buurt’ in juli voor een ‘mooie stijging’ in de naamsbekendheid. Ook het aantal klanten steeg.
Bezint eer ge begint! Veel ondernemers overwegen zonnepanelen op hun bedrijfspand te plaatsen. Cees Verhoeven: “Het past in het streven naar duurzaam ondernemen, maar er kunnen risico’s zitten aan zonnepanelen op je bedrijfsdak. Dat kan gevolgen hebben voor de verzekering.” Nu de eerste schadegevallen met zonnepanelen bekend zijn, maken sommige beursverzekeraars een terugtrekkende beweging. “De eerste stap naar zonne-energie zou daarom een gang naar je financieel adviseur moeten zijn. Zonnepanelen kunnen brand en dakschade veroorzaken. Met dit verhoogd risico kan het betekenen dat je verzekeraar extra voorwaarden stelt of de premie verhoogt. Mogelijk eist men bepaalde voorzorgsmaatregelen, zoals onbrandbare dakisolatie of uitvoering door bepaalde installateurs.”
Robert Kersten vervolgt: “Wil je daadwerkelijk aan de slag, controleer dan of je een omgevingsvergunning nodig hebt voor plaatsing. En kies een gecertificeerde leverancier. Ook bij zonnepanelen kan goedkoop uitmonden in duurkoop. Laat een constructieberekening doen en check meteen het dakmateriaal. Verwijder eventueel asbest. Maar het belangrijkste advies blijft: informeer de verzekeraar zo vroeg mogelijk. Zo kunnen we samen kijken onder welke condities we het risico kunnen accepteren en advies geven over de installatie. Als panelen eenmaal op het dak liggen en niet verzekerd kunnen worden, heb je een probleem. Er is een nieuwe keuringsnorm op komst, Scios Scope 12. Mogelijk gaan verzekeraars die bij grotere installaties verplicht stellen. Nu geldt: als een verzekeraar het risico niet kan inschatten, verzekert hij het liever niet. Gelukkig wordt steeds meer bekend over zonnepanelen. Dat zal acceptatie vergemakkelijken