Dit jaar zal het nog niet gebeuren, maar op termijn wordt de Beerse Lambertuskerk het decor voor concerten, diners, exposities, congressen, koffietafels, bruiloften en andere (sociaal-culturele) evenementen. De Cuijkse ondernemer Jan Hendrix, bekend met evenementenorganisatie, ziet ‘mooie kansen’ voor het rijksmonumentale gebouw. “Voor mezelf, maar zeker ook voor Beers en de regio, die we hiermee nog verder op de kaart kunnen zetten.”
De Lambertuskerk wordt naar verwachting in de loop van 2019 aan de eredienst onttrokken. Op zichzelf is dat niet bijzonder: sinds 1960 gebeurde dat met zo’n 240 Brabantse kerken. “Vele worden gesloopt, wat vaak enorm jammer is, nog vaker worden ze verbouwd tot appartementencomplexen. Wat wij gaan doen, is eigenlijk nog zo goed als uniek: we maken er een evenementenlocatie van waarin we het karakter van het gebouw zo optimaal mogelijk benutten. Een bijzondere locatie voor bijzondere events.”
Ideële gronden
De neogotische kerk uit 1891 is gekocht door Gerthy Laham-Keijzers uit Vianen. Jan Hendrix: “Als geboren en getogen Beerse is Gerthy zeer
betrokken bij deze kerk. Haar ouders liggen hier begraven. Gertie is de echtgenote van Jalal Laham, voormalig topman van de Katwijkse vleesverwerker Teeuwissen. Uit ideële gronden heeft zij de kerk aangekocht. Zij kan zich dat veroorloven, maar doet het juist omdat zij wil dat het gebouw niet verloren gaat voor de gemeenschap van Beers.”
“Het bisdom heef in 2016 aangekondigd dat de kerken in Cuijk-Noord, Vianen en Beers dicht moeten. Die van Cuijk-Noord is nu een wijkcentrum, Vianen is verkocht (aan een groenadviesbureau, red.). En nu wacht ook die van Beers een mooie bestemming.”
Aanvulling op aanbod
Gerthy Laham-Keijzers gaat zich met name bezighouden met de cultureel-maatschappelijke evenementen die men in de kerk wil gaan houden. Daarnaast gaat Jan Hendrix er de meer commerciële projecten drijven. Jan Hendrix verkocht in 2013 zijn Cuijkse bedrijf Prime Time. De organisator is nu eigenaar van bureau Xciting Events, dat opereert vanuit Cuijk en Amsterdam. “In die stad heb ik al 25 jaar
een kerk waar we allerlei events organiseren. Maar de markt is daar wel anders. De kerk in Beers mag straks absoluut een exclusieve uitstraling krijgen, maar niet per se een exclusieve club zíjn. Voel je het verschil? We gaan in een stichting werken, het gaat niet om winst.”
Volgens Hendrix kan de kerk als cultureel-maatschappelijke locatie straks juist een aanvulling zijn op het bestaande aanbod. “Grotere gezelschappen kunnen we doorsturen, en voor kleinere opdrachten kunnen we altijd diensten van de plaatselijke horeca inschakelen. Het hoeft elkaar zeker niet te bijten”, aldus de ondernemer, die de herbestemming ‘een zaak van lange adem’ noemt. “Op de aanpassing van het toiletgroepje na gaan wij uiterlijk niks aan het gebouw veranderen. De binnenkant wordt opgefrist, dat is alles. Niettemin zijn er bij een rijksmonument veel zaken om rekening mee te houden.” Het bisdom moet uiteindelijk instemmen met de herbestemming. De gemeente Cuijk zal het bestemmingsplan aan moeten passen. Omwonenden, die inmiddels zijn bijgepraat, zijn volgens Jan Hendrix positief gestemd.