Loyaliteit, zorgvuldigheid en passie kenmerken een honderdjarige architect
De Witte Oss
Een goed ontworpen gebouwde omgeving draagt bij aan het welzijn van de mens. Deze visie, neergezet als ‘The healing environment’, staat centraal in de architectuur van De Witte Oss. Over de geschiedenis van dit architectenbureau, voorheen bekend onder Elemans van den Hork Architecten, is een boek verschenen. Niet dat het verhaal hiermee ophoudt: een eeuw architectuur en vakmanschap, bevlogen en zorgvuldig, krijgt sinds het jubileumjaar 2022 een vervolg onder de naam ‘De Witte Oss architectuur, projectmanagement en bouwadvies’. De benadering van het team is echter onveranderd: vol loyaliteit en passie.
Het optimaal gebruikmaken van daglicht en de relatie en contact met buiten zijn belangrijke uitgangspunten voor de huidige, derde generatie architecten, waarin de naam Elemans altijd centraal heeft gestaan. Een duurzaam ontworpen omgeving activeert, bevordert prestaties en laat de mens zich fijner voelen. Door biobased, veel daglicht en contact met groen en buiten, ontstaat een rustgevende en vertrouwde leefomgeving.
Gestage groei
Het verhaal begint in 1922, met pionier Piet Elemans, de eerste van drie generaties architecten. Het begin is zwaar, maar hij overwint een economische crisis en een wereldoorlog… Zoon Jan en Henk volgen in de wederopbouwjaren beiden een architectuuropleiding. Eenmaal aan het roer blijkt Jan de zakenman-architect, waar Henk een heuse organisator-architect is. Niet in het minst door deze, elkaar aanvullende eigenschappen maakt het bureau een gestage groei door. Geleidelijk aan ontstaat er een aantal specifieke werkterreinen: woningbouw, zorg en onderwijs.
In de jaren ’90 komt een nieuw driemanschap aan het roer: Peter Elemans, Dick Postma en Bart van den Hork. Eerstgenoemde ontwikkelt vanaf 2007 zijn visie op het ontwerpen en bouwen met daglicht, en ontwikkelt de ontwerpmethode ‘Licht op binnenklimaat’. Dit resulteert in een nieuw soort opdrachten, waarbij daglicht op de juiste wijze wordt geïntegreerd in het ontwerp.
Zorgvuldig, bevlogen en de blik nadrukkelijk vooruit
Peter Elemans heeft zijn aandeel in het bureau inmiddels overgedragen aan Bart van den Hork. Hij is nog wel actief als architect bij De Witte Oss. Eigenaar en architect Bart van den Hork weet in directeur en projectmanager Ferry Appelhof een rechterhand. Het drietal ziet het verschijnen van het boek als de bekroning van het eeuwfeest, maar blikt direct al nadrukkelijk vooruit. “Dat doen we in ons boek immers óók”, stelt Bart van den Hork. Is dat dan ook wat een goed architectenbureau kenmerkt? Peter Elemans: “Je hebt vakkennis nodig, daar begint alles mee. Maar je kunt niets zonder visie, bevlogenheid.”
Bart van den Hork: “Dit vak is ambachtsschap. Het is zoveel meer dan alleen een geveltje ontwerpen. Het is ooit met één persoon begonnen, maar er zat altijd overdracht en continuïteit in dit bureau. Dat is bijna voelbaar in onze organisatie. Die zorgvuldigheid herkende ik al in de mensen die hier werkten toen ikzelf binnenkwam, dertig jaar geleden. Peter was er toen al. Hij kreeg dat weer mee van zijn vader en oom, die hem voorgingen.”
Organische ontwikkeling
Die bijna organische ontwikkeling herkent ook Ferry Appelhof: “Die energie en loyaliteit voel je nog steeds in dit bedrijf. Het is nooit gestopt. We hebben gewoon een fijne club. Alle benodigde mensen zijn in huis. Passie is de rode draad. Trots ben je uiteindelijk op wat je allemaal ontworpen hebt. En dat dit vervolgens ook góed gebouwd is.” Bart van den Hork vult aan: “Je moet daarnaast feeling houden met ontwikkelingen in de markt en de maatschappij. Je moet daarin bijblijven om je creativiteit vol te kunnen inzetten.”
De Witte Oss is een full-service bureau dat berust op drie pijlers: architectuur, projectmanagement en bouwadvies. Het werken als architect-ambachtsman en de regierol van de architect staan centraal. “Daarin zit ook de term ‘bouwmeester’ besloten. Want wie geen verstand heeft van bouwen, kan ook niet ontwerpen. We ‘casten’ dus de beste mensen voor ons team.”
De architect als opperbouwer
Peter Elemans bevestigt het: “Het is een complex vak. Je moet weten van ontwerpen, van bouwtechniek, sterkteleer, maar ook van kostenbeheersing, want je bent tenslotte een bedrijf. Dus heb je ook een netwerk nodig, en een goede interne organisatie. Zowel vak- als bedrijfstechnisch moet het kloppen. Dat vraagt om ondernemerschap.”
Zijn collega-architect vervolgt: “Je moet verstand hebben van regelgeving, van procedures. En een beetje psycholoog zijn, want je moet je opdrachtgevers inschatten, net als de andere spelers in het spel. Je wilt elkaar immers prikkelen. Daarom zijn wij een architectenbureau in de letterlijke zin van het woord: opperbouwer. We ontwerpen niet alleen, maar managen en werken onze projecten ook volledig tot in detail uit. Daar zijn we al honderd jaar lang goed in. Alles in eigen huis, dé fundering waarop gebouwd kan worden.”
Het team van De Witte Oss: passie voor het werk is de rode draad.
Projecten in de regio
In het Land van Cuijk en Maasduinen is De Witte Oss al decennialang actief. Zo verscheen in Gennep het LTS-gebouw. In Cuijk ontwierp men onder meer de bibliotheek, Buitenplaats Zevenhutten en waterwoningen aan De Nielt. Brede school De Graeff in Grave was ook van de hand van het Osse bureau, net als verpleeghuis Sint Anna, turnhal ’t Hoogkoor, De Heeren van Boxmeer, hofwoningen aan de Marktstraat en het plan Pastoorsbiest in Boxmeer. Daar is bovendien in voorbereiding: plan Sterako aan de Steenstraat- Rapenstraat-Koorstraat.
De Witte Oss gelooft in de kwaliteit van een goed ontworpen leefomgeving. Dat draagt bij aan kwaliteit van leven en loont zich uiteindelijk.