Vernieuwing en verdieping zijn de sleutelwoorden van het Pluk- & Oogstfeest Land van Cuijk 2025. Zondag 5 oktober is de vijfde editie op de Kasteelsche Velden op en rondom Kasteel en Aldendrielpark in Mill. “Het is niet het zoveelste foodfestival. Hier ontmoeten burgers en boeren elkaar om bewuster met voeding om te gaan. Op een prachtige locatie leren waar het dagelijks eten vandaan komt, proeven en genieten van het lokale eten”, zegt Hugo Bens, legpluimveehouder in Haps en voorzitter Land van Cuijk Boert Bewust.
Op dit festival proef je niet alleen lekker eten, maar ontdek je ook het verhaal achter het eten via demonstraties en foodtrucks. Met enthousiasme vertellen lokale en regionale foodies, chefs en boeren over hun passie; lekker, gezond en veilig voedsel maken. Rob Wientjes, melkveehouder in Sint Anthonis en voorzitter ZLTO Land van Cuijk: “Voeding, natuur, verbinding, streekproducten, cultuurbehoud en erfgoed komen samen op het Pluk- & Oogstfeest. We zijn blij met de locatie op het platteland dat al eeuwenlang is gemaakt door boerenhanden. Ook jonge boeren krijgen een podium; zij zijn de toekomst.” Bedrijven die bij willen dragen aan dit feest kunnen dat via beschikbaar stellen van materialen, een eigen promotiestand of een financiële bijdrage.
Land van Cuijk Boert Bewust was net opgericht in 2019 toen het vierde Pluk- & Oogstfeest plaatsvond. Hugo: “Het toenmalige ZLTO Land van Cuijk Noord heeft in 2017 en 2018 op kasteel Tongelaar meegedaan met de boerenweide om het boeren van nu te laten zien. Als kersverse club enthousiaste boeren lieten we de lijn ‘van grond tot mond’ zien en beleven.” De vierde editie was een groot succes en trok meer dan 6.000 bezoekers.
Niet alleen het verbinden van burgers en boeren is het doel van Land van Cuijk Boert Bewust. “We verbinden ook organisaties. Begin 2024 kwam Visit Land van Cuijk op de koffie om te brainstormen wat we samen kunnen doen. Wij lanceerden een herstart van het Pluk- en Oogstfeest als optie”, zegt Monique van Loon, coördinator Land van Cuijk Boert Bewust. Vanwege corona bleef het steken bij vier edities. Nu volgt een vernieuwde opzet die de boeren samen met Stichting Een Goei Leven en Ontdek Mill organiseren.
Stichting Een Goei Leven is in 2017 vanuit Ontdek Mill opgericht. Ad Berends was een van de initiatiefnemers. “Provincie Noord-Brabant had een mooi Food-programma en wij vonden dat ook Land van Cuijk, een groot agrarisch gebied met veel periferie in de landbouw, iets aan gezonde én lekkere voeding moest doen”, zegt de voormalige creatief directeur Groente en Fruit Bureau Zoetermeer. Creatief is Ad nog altijd. Vol nieuwe ideeën is hij samen met de werkgroep aan de slag gegaan. “Ideeën genoeg en het lukte om Provincie Noord-Brabant en gemeente Land van Cuijk mee te krijgen”, lacht de 77-jarige Millenaar.
Anton de Weerd, directeur bij Marel Poultry, bestuurslid Een Goei Leven en bestuurslid Industriële Kring: “In Land van Cuijk is van oudsher veel te doen op gebied van Agri, Food en Techniek. Het Pluk- & Oogstfeest is een ideaal evenement om als bedrijf, school of organisatie de verbinding te versterken met de consument, de primaire sector maar ook met potentiële werknemers.” Hugo Bens en Monique van Loon denken namens de boeren mee over de aanpak en inhoud van het Pluk- & Oogstfeest. Hugo Bens: “Hoe mooi is het om als boer via je eigen product je verhaal te vertellen. Of je nu zelf producten verkoopt of niet.” Jongeren denken ook mee over het concept. Het doel is om na deze editie het feest telkens op een andere locatie in Land van Cuijk te organiseren.
De werkgroep is druk met organisatie van het programma. Op de Kasteelsche Velden komt een Smaakmarkt. Aangrenzende boerderijen zetten hun deuren open voor de ultieme boerenbeleving. In het Aldendrielpark geven telers uitleg over hun teelten, machines en manier van werken. Interactieve workshops, muziek en kinderactiviteiten ontbreken zeker niet. “De diversiteit aan agrarische ondernemers in het Land van Cuijk is groot; historisch ook ontstaan door de grote verschillen in het landschap. Van Maasoevers met vruchtbare grond tot de kale Peelgronden”, legt Rob Wientjes uit. Anton de Weerd vult aan: “Deze regio kent pioniers zoals Wimke de Körver. Kijk hoe dat uitgegroeid is. We wonen in een regio waar we trots mogen zijn op Agri, Food en Tech. Die trots gaan we vieren en beleven op het gratis toegankelijke Pluk- & Oogstfeest.”
Wil jij bijdragen of beter nog: meedoen? Neem contact op.
Anton de Weerd
T: 06 53 22 84 69
Anton.deWeerd@marel.com