Willem Hofmans, boerenzoon en pionier in techniek. Startte zijn eerste onderneming toen hij nog HTS-student was in Venlo. Via kennissen scoorde hij zijn eerste klusjes, schreef maatwerksoftware voor een bouwer van houtbewerkingmachines. Zelfs zijn eindstage en scriptie waren feitelijk al een van zijn eerste opdrachten als ondernemer. Na honderden grote en kleine projecten wilde hij ook wel eens een eigen product in markt zetten: het bedrijf IXON was geboren. De producten, IXrouter en IXON Cloud, gekoppeld aan een dienst, gaan intussen de hele wereld over. Een schets van de nieuwe ‘bewoner’ van het Rabobankgebouw op Sterckwijck.
De handelsgeest zat er al vroeg in bij Willem Hofmans. Maar dat niet alleen. Zijn technisch inzicht als zelfstandig softwareontwikkelaar in de machinebouwmarkt deed hem iets beseffen: deze branche kan grote sprongen maken wanneer je machines met elkaar verbindt. Hij ontwikkelde een klein netwerkapparaatje: de IXrouter. Deze verzamelt data waarmee de machinebouwer heel veel extra inzicht krijgt. Deze kennis maakt processen efficiënter en gestroomlijnd en bovendien ontdekt men eerder waar problemen dreigen te ontstaan. Alles loopt via de IXON IoT Cloud, dat door duizenden machinebouwers over de wereld gebruikt wordt.
IXON is deze producten en diensten nu intensief aan het vermarkten: “We hebben tachtig medewerkers; dat zijn heus niet allemaal programmeurs en hightech- mensen. Ik ontdekte namelijk al gauw dat je een product niet vanzelf verkoopt, zelfs al is het supergoed. Dus bestaat bijna de helft van ons bedrijf uit sales-, marketing- en supportmensen die diverse talen spreken.”
“Ik zal heel eerlijk zijn: ik zat er aanvankelijk niet op te wachten”, glimlacht de ondernemer verontschuldigend. “Ik heb al genoeg dynamiek om me heen, ik ben ook niet iemand die graag in de picture staat, dus ik moest natuurlijk wel érg uit mijn comfortzone treden. Maar men heeft mij uiteindelijk overtuigd en nu ik eenmaal over de streep ben, vind ik het ook leuk. Het is voor de regio erg goed dat er een evenement is als de Ondernemersprijs. Ik ben ook onderdeel van die regio, dus wil ik daar graag aan meewerken. Dat evenement is voor iedereen altijd supergaaf en ook voor mijn mensen is het gewoon leuk om samen op zulk evenement een feestje te bouwen.”
“Ik besefte opeens dat IXON echt onderdeel is van de regio. Dat gevoel had ik voorheen nooit, want onze klanten zijn internationale machinebouwers. Dat maakte dat ik vond dat we een op zichzelf staand bedrijf zijn, solitair dus. Maar ik zie nu dat we een bedrijf zijn dat betekenis heeft voor de regio en ook betekenis kan hébben voor die regio. Dat was een eye-opener voor me. We moeten daar rekening mee houden. En nu ik dat weet, kunnen we daar ook naar acteren. Misschien moeten we meer initiatieven nemen in het netwerken, bijvoorbeeld? Ik wil voor de mensen die hier werken – en in de toekomst zijn er dat nog meer – natuurlijk ook dat zij in een mooie, leefbare omgeving wonen. Ik dacht altijd dat ik daar verder niks aan kon doen, maar besef nu dat ook wij een bijdrage kunnen leveren.”
“We willen duurzaam zijn. Vroeger was de filosofie tamelijk ‘plat’: we wilden klanten helpen. Nog ‘platter’ is het natuurlijk als je enkel geld wilt verdienen. Maar zo ben ik nooit geweest. Ik wilde altijd al oprecht die klant helpen; ik heb iets met machinebouwers.” “Maar nu zie ik wel dat het een niveau hoger is komen liggen. We willen zorgen voor minder verspilling van alles wat we om ons heen zien, en ook duurzame relaties aangaan met mensen, ook uit onze eigen omgeving. Daar maken we als bedrijf steeds meer stappen in.”