Genomineerd: Piet Schrijen
Al op zeventienjarige leeftijd neemt Piet Schrijen de Boxmeerse uitvaartonderneming van zijn vader over. Het is dan 1976. Zijn vrouw Bianca sluit zich in 1996 aan bij wat de wijde omtrek nu kent als Schrijen Afscheid en Herinnering. Ook dochter Liz maakt inmiddels deel uit van de onafhankelijke onderneming, die, met een team van ruim dertig medewerkers, al driekwart eeuw afscheidsdiensten in de regio Land van Cuijk en Maasduinen (en eventueel daarbuiten) verzorgt. Alle facetten rondom zo’n dienst heeft Schrijen in eigen beheer. In 2018 kwam daar zelfs een eigen crematorium bij: Buitenplaats Zevenhutten in Cuijk.
“Zeg tegen mij nooit dat iets niet kan”
Dit familiebedrijf werkt vanuit passie en met liefde voor het vak. Door een sterke visie op innovatie en veranderende beleving bij het publiek worden diensten continu verbeterd en uitgebreid. Buitenplaats Zevenhutten is ontstaan uit de wens om niet afhankelijk te zijn van (de kwaliteit van) andere partijen als het gaat om een zo waardig mogelijk afscheid voor iemand te organiseren. “Ja, we hebben onze eigen beleving gecreëerd”, beaamt Piet Schrijen. Door die innovatiedrang werd de impact in de regio groter. En dit blijft niet binnen de muren van zijn onderneming. Zo is Piet Schrijen ook actief binnen verschillende netwerken, stichtingen en andere regionale initiatieven.
Wat doet een nominatie met je?
“Ik wilde eerst goede argumenten horen voor mijn voordracht. Ik sta zelf niet graag in de belangstelling, ben dienstbaar aan de mensen voor wie ik dit werk doe. Toen het me duidelijk werd dat het écht gaat om de persoon áchter de onderneming, heb ik toch ‘ja’ gezegd. En dus gaan we nu ook vlammen! Zonder ooit koninklijk onderscheiden te zijn, vermoed ik dat zo’n nominatie vergelijkbaar voelt. Ik bedoel: van de honderd mensen die een lintje krijgen, zeggen er misschien wel tachtig dat ze het onzin vinden, dat ze het altijd uit passie gedaan hebben. Maar stiekem vinden ze het tóch mooi. Die bescheidenheid die ons typeert, die moet ik dus maar voor een paar maanden opzij zetten. ‘Trots’ is het juiste woord.”
Ga je hierdoor anders naar je bedrijf kijken?
“Je wordt gekozen uit zo’n twintig genomineerden, dus je hebt al een bepaalde selectie overleefd. Daardoor ben ik trots op mijn werknemers, want wij hebben het samen bereikt. We zijn in de afgelopen decennia natuurlijk fors gegroeid, en rond de komst van Zevenhutten zijn er in dezelfde tijdsspanne nóg eens twee locaties bijgekomen: Gennep en Binnenplaats Hanshof, onze tweede locatie in Cuijk. We kunnen nu met meer ease of mind werken. Het is een bevestiging van de visie die we van ons werk hebben. Én ik kan mijn enthousiasme nu nog makkelijker met anderen delen.”
Wat is de filosofie achter jouw onderneming?
“Zolang je ergens in gelooft, is er niks onmogelijk. Zeg nooit tegen mij dat iets niet kan, want dan ga ik er vijf keer harder tegenaan en gebeurt het alsnog. Maar dat is niet uniek voor mij, het is een goeie eigenschap van heel veel ondernemers: áltijd je doel willen bereiken. Er zit nog iets meer achter die filosofie: onze slogan luidt ‘alle tijd voor jou’. De mens staat bij ons centraal. In een wereld die steeds verder gedigitaliseerd wordt, hebben wij nog altijd aandacht voor de mens. De nabestaanden zijn het allerbelangrijkst, een afscheid is eenmalig. Alles moet kloppen, daar is onze hele organisatie op ingericht.”