Vaak realiseren contractspartijen zich niet wat de waarde van een duurovereenkomst nu eigenlijk is. Duurovereenkomsten bestaan in allerlei soorten en maten en zijn algemeen uit te leggen als een afspraak waarbij partijen zich tot een voortdurende prestatie hebben verbonden over een langere periode. Het kan gaan om overeenkomsten voor bepaalde tijd maar ook voor onbepaalde tijd. Voorbeelden hiervan zijn arbeidsovereenkomsten, huurovereenkomsten, franchise- of agentuurovereenkomsten, maar ook leverings- en distributieovereenkomsten.
In onze praktijk komt het regelmatig voor dat partijen een overeenkomst met elkaar aangaan zonder duidelijke afspraken te maken over de opzegging daarvan. Wanneer partijen in zo’n geval gedurende langere tijd hebben samengewerkt en er een (bestendige) handelsrelatie is ontstaan, kunnen er problemen ontstaan wanneer één van de partijen deze overeenkomst wil beëindigen.
De Hoge Raad heeft in 2013 uitgemaakt dat: “een (onbenoemde) duurovereenkomst die voor onbepaalde tijd is aangegaan in beginsel kan worden opgezegd, als partijen over de wijze van opzegging verder niets zijn overeengekomen. Wel kunnen de redelijkheid en billijkheid met zich mee brengen dat voor de opzegging een voldoende zwaarwegende opzeggingsgrond vereist is, er een opzegtermijn in acht moet worden genomen of er een schadevergoeding moet worden betaald aan de opgezegde partij.”
De conclusie hieruit is dat opzegging van een duurovereenkomst enkel mogelijk is met voldoende zwaarwegende redenen, met een opzegtermijn en (incidenteel) met betaling van een schadevergoeding. Rechters oordelen zelfs dat een duurovereenkomst, vanwege het niet in acht nemen van deze voorwaarden, na opzegging toch niet is geëindigd.
Wilt u zekerheid of sprake is van een duurovereenkomst of hoe u deze kunt beëindigen? Wilt u een beëindiging aanvechten of schadevergoeding claimen? Neem gerust contact op met GH Advocaten.
Mr. M.G. Spijker | Advocaat
GH advocaten
T 0485 56 16 46
E mspijker@ghadvocaten.nl
W www.ghadvocaten.nl