Ik heb al eerder verteld over de vaak gespannen relatie tussen de fiscus en ondernemers. Iedere ondernemer probeert natuurlijk de fiscus een stap voor te zijn, maar soms grijpt de fiscus daarbij in. Zo waren er laatst vennoten uit een vennootschap onder firma die stuk voor stuk in het buitenland woonden. Zij waren een Nederlandse vof aangegaan die onroerend goed exploiteerde.
Deze vof was bij haar oprichting aangemeld als ondernemer voor de omzetbelasting. De vof kocht onroerende zaken aan en bracht de verschuldigde omzetbelasting in aftrek. Deze onroerende zaken werden enkele jaren later weer doorverkocht aan anderen die zelf ook voor de omzetbelasting als ondernemer werden aangemerkt. De hierbij verschuldigde omzetbelasting werd echter niet afgedragen. Het argument van de vennootschap onder firma om dit niet te doen lag in het feit dat de vof niet in Nederland gevestigd zou zijn, omdat de vennoten in het buitenland woonachtig waren.
De belastinginspecteur start een procedure en stelt dat uit het handelsregister naar voren kwam dat de vennootschap onder firma tijdens de diverse transacties in Nederland gevestigd was en dat daar ook de plek was waar de vennoten vergaderden. Dat deze vennoten in het buitenland woonden wil nog niet zeggen dat de vof zelf ook in het buitenland gevestigd moet zijn.
Na enkele jaren juridisch getouwtrek schaart de Hoge Raad zich aan de zijde van de fiscus. De buitenlandse vennoten moeten betalen, de (statutaire) zetel van een onderneming is bepalend voor de belastingheffing. Bij de oprichting van een onderneming kan dit dus belangrijk zijn.
Wilt u hier meer over weten? Bel ons voor een afspraak of kijk voor ons gratis spreekuur op: www.notaristeeuwen.nl.
Notaris
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer
T 0485-57 34 72
notaris@notaristeeuwen.nl
www.notaristeeuwen.nl
Verandering in de juridische structuur van uw onderneming
Het merendeel van de midden- en kleinbedrijven in Nederland is vormgegeven in een personenvennootschap. Hieronder vallen de maatschap, een commanditaire vennootschap (cv) of een vennootschap onder firma (vof). Het kabinet heeft plannen om de regelingen omtrent de personenvennootschappen op de schop te nemen. De Wet modernisering personenvennootschappen moet daar in de toekomst voor gaan zorgen.
Het meest in het oog springende plan is het toekennen van rechtspersoonlijkheid aan uw personenvennootschap. Dit zal gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid van u als maat of vennoot van de personenvennootschap. In het huidige recht kunnen schuldeisers zich rechtstreeks verhalen op het privé-vermogen van alle maten of vennoten. Door de rechtspersoonlijkheid moet de schuldeiser in beginsel eerst de vennootschap aanspreken en kan nadien pas de vennoot (in privé) worden aangesproken. Dat is iets wat op dit moment alleen aan de bv of de nv is voorbehouden. Indien een opdracht is verstrekt aan één specifieke vennoot, zal straks ook slechts die vennoot kunnen worden aangesproken en niet meer alle vennoten van de onderneming zoals nu het geval is.
In het handelsverkeer is het van groot belang om uw rechtspositie scherp te hebben. Het aankloppen bij de juiste persoon of entiteit is essentieel om uw vordering te verhalen. Stelt iemand een aanspraak op u te hebben? Dan is het eveneens van groot belang dat u uw eigen rechtspositie scherp heeft. GH advocaten staat u graag bij in dit soort aansprakelijkheidskwesties.
Bent u verwikkeld in een aansprakelijkheidskwestie, neem contact met ons op via info@ghadvocaten.nl of tel: 0485-561646. Ook kunt u kijken op onze website: www.ghadvocaten.nl.
Mr. M.G. Spijker
Advocaat
GH advocaten
T 0485-56 16 46
mspijker@ghadvocaten.nl
www.ghadvocaten.nl