In het hart van Cuijk heeft industrieel erfgoed een maatschappelijk doel gekregen. De voormalige leerlooierij Regouin aan het Tuigleerstraatje is getransformeerd in een historische plek waar dagbesteding en re-Integratie wordt geboden. Intussen is initiatiefnemer Huub Niessen ook volop bezig de zakelijke markt aan het project te binden. De nieuwe ‘hot spot’, zeker nu de wijk met nieuwbouwprojecten als de Cuijkse Cantheelen een compleet nieuwe impuls krijgt, heeft vergaderruimtes én mogelijkheden om te faciliteren richting ondernemers.
“Een hot spot? Je zou het hier zeker zo mogen noemen, ja. Met name de lunchroom (geopend in mei, red.) is ontzettend goed ontvangen. We hadden meteen goede aanloop, ik ben er zeer tevreden over”, aldus Huub Niessen. Tweeënhalf jaar geleden ontwikkelde hij een plantoen zijn verstandelijk en lichamelijk beperkte zoon uitstroomde vanuitde Werkenrodeschool in Groesbeek. Binnen een straal van tien kilometervan Cuijk was voor hem geen passende dagbesteding te vinden.
Vergaderlocaties
Huub en zijn echtgenote Ingrid vonden een gewillig oor bij de toenmalige eigenaren van het complex, Wim Regouin en Jos de Kok, maar zeker ook bij de huidige eigenaar Ed van Dieten. Zij boden alle vrijheid om de plannen te ontwikkelen. Zo werd gestart met een tuinwinkel en een creatief atelier. Al snel daarna kwamen de panden van Sphinx en Arnica vrij, waar een lunchroom en wasserette werden ingericht. “Wel steeds met het idee in het achterhoofd om verder uit te breiden naar de Deken van den Ackerhof. Daar heb je een zichtlocatie”, legt Huub Niessen uit. Via crowdfunding kwam er in mum van tijd 160.000 euro beschikbaar. De Stichting Dagbesteding Cuijk kon aan de slag. In het eerste jaar werd nog wat met ruimten geëxperimenteerd. Zo werd de tuinwinkel verplaatst. Het voormalige pand van stoffeerderij Jacobs werd in mei in gebruik genomen als lunchroom met vergaderlocaties voor kleine en grote groepen. De grootste biedt moeiteloos ruimte aan zestig tot zeventig personen, in een zitopstelling. Gaat het bijvoorbeeld om een receptie of een doorlopende bijeenkomst, dan is er uiteraard ruimte voor nog meer gasten.
Van ontbijtsessie tot theateropstelling
“We kunnen voor zakelijke bijeenkomsten bijvoorbeeld een theateropstelling maken. De grotere ruimte heeft daarbij een besloten karakter, de andere – aan de straatzijde – staat meer met buiten in verbinding, dankzij de fraaie glaswanden. Het is natuurlijk net waar het bedrijf graag voor kiest. Een jubileum, presentatie, vergadering, brainstormsessie, een koffietafel -het kan allemaal. Er is ook nog een mobiele audiovisuele installatie, die de mogelijkheden nog verder vergroot.” De lunchroom en aanpalende vergaderruimten zijn elke maandag tot en met zaterdag geopend van 10.00 tot 18.00 uur, met een uitloop tot 19.00 uur voor wie tegen sluitingstijd binnenkomt. Op afspraak zijn de ruimten op elk gewenst moment beschikbaar, ook buiten openingstijden. Ontbijtsessies worden vanaf 7.00 uur gehouden. Die kunnen desgewenst de hele ochtend beslaan. Even uitwaaien na een brainstormsessie? Het kan! De Maas ligt op – bijna letterlijk – een steenworp afstand.
Werk in uitvoering
In twee jaar tijd groeide de dagbesteding die de stichting biedt uit van twee naar wekelijks zestig cliënten. Zij komen uit het gebied tussen Groeningen en Nijmegen, in leeftijd variërend van 18 tot maar liefst 93 jaar. Het concept is gebaseerd op dagbesteding voor cliënten vanuit de WMO of wet Langdurige zorg. Ook een aantal Wajongjongeren is actief. Daarmee mag de stichting nu al van een maatschappelijk succes spreken. “Als je een groei doormaakt zoals wij, dan doe je het kennelijk goed”, stelt Huub Niessen vast. Intussen blijft er werk in uitvoering. Onder voorbehoud van vergunningen wordt er na de bouwvak een begin gemaakt met de renovatie van de eerste en tweede verdieping van het Regouincomplex. “We breiden de dagbesteding uit naar wonen voor mensen met een zorgvraag in de woonsituatie. Er komen zo’n 36 zelfvoorzienende studio’s waar 24-uurs zorg geboden wordt. Midden volgend jaar moeten de eerste bewoners hun intrek kunnen nemen.” De wasserette blijft op zijn plek, de voormalige lunchroom wordt bakkerij met uitgifte. “Niet alleen de vergaderlocaties, maar bijvoorbeeld ook de wasserij is beschikbaar voor de zakelijke markt”, benadrukt Huub Niessen nog eens. “Net zoals onze groenvoorziening, die we op locatie verzorgen. Bij zowel bedrijven als particulieren.”