Martin Luiten (32) werd geboren in Zuid-Frankrijk waar zijn ouders, behorend tot de Van der Valk familie, een hotel runden. Het hotelleven werd de jonge Martin met de paplepel ingegoten. Al vroeg hielp hij een handje mee; van het poleren van bestek naar afwassen tot feestpartijen draaien. Op zijn achttiende jaar vertrok Martin naar Nederland, om te studeren en werken.
Met de verhuizing was de liefde voor de horeca niet verdwenen, Martin startte een cateringbedrijf. Hier leerde hij zijn vriendin, interieurarchitect Lotte van den Elsen, kennen. Hun relatie was nog pril toen Martin de kans kreeg manager te worden bij Van der Valk hotel Hildesheim in Duitsland. Martin: “Vijf jaar maakte ik daar onderdeel uit van de directie. Tot de vraag vanuit de familie kwam of er interesse was hotel Cuijk over te nemen. Mijn achteroom Fred van der Valk en zijn vrouw Arda hadden plannen met pensioen te gaan.”
In augustus 2021 verhuisden Martin, Lotte en hun twee kinderen naar Cuijk, waar hun derde telg werd geboren. Het jonge gezin betrok de inpandige bedrijfswoning van het hotel, maar verhuist binnenkort naar Oeffelt. In januari 2022 namen ze het stokje officieel over. “We zijn in dit hotel met open armen ontvangen”, blikt Martin terug, “daar zijn we heel blij mee. Van onze familie, de van Luitengroep bestaat uit zeventien hotels waar afstammelingen van oma werken, krijgen we budget, vrijheid en het vertrouwen om hier te ondernemen.”
Vol gas ging het ondernemersstel aan de slag op hun nieuwe werkplek. “Wanneer je in het diepe gegooid wordt, leer je snel zwemmen”, lacht Martin. “Onze visie? We laten ons inspireren door de plek waar het hotel staat. Het landelijke van de regio willen we hier terugbrengen met vergroening en minder asfalt. Waar nu nog parkeerterrein is maken we een binnentuin met voor kinderen een hut om in te spelen.” Naast het plannen smeden is er al hard gewerkt. “Van één vleugel zijn de badkamers gerenoveerd. Alle hotelkamers worden voorzien van airco’s. Naast overnachten in comfort kamers en luxe suites en lekker eten in ons restaurant, kun je bij ons vergaderen. Ook de vergaderruimte gaan we aanpakken, zodat gasten denken; wauw, daar willen we naar toe!”
“Het leukste van mijn werk is om samen met Lotte, die dagelijks meewerkt, en zo’n 150 collega’s, onze gasten een glimlach op het gezicht te bezorgen. Ze te verwennen en hun dag beter maken. Dat is top. Daarnaast is het werken als ondernemer aan een product dat ik kan verbeteren prachtig. Elke dag is er, met een afwisselende focus, een uitdaging,” besluit Martin.