IKC DASSENBURCHT
Ruim driehonderd kinderen en het team van de basisscholen Harlekijn en De Zevensprong in Cuijk volgen sinds dit schooljaar ‘met bewondering en in volle tevredenheid’ onderwijs in een gloednieuw gebouw in de wijk Padbroek. Aan de bouw van dit zogeheten integraal kindcentrum ging een decenniumlange discussie vooraf. Tot aan de Raad van State toe. Maar de school, inclusief gymzaal en kinderopvang Spring, kwam er. Regionale bouw- en installatiebedrijven zetten met IKC Dassenburcht een multifunctioneel gebouw neer dat een impuls vormt voor Padbroek.
Het samenwerkingsverband van onderwijsstichtingen Optimus en Invitare, kinderopvangorganisatie Spring en de gemeente Cuijk leidde tot deze nieuwe voorziening, die opvang en onderwijs verzorgt voor de nul- tot twaalfjarigen uit de wijk. Frencken Scholl Architecten uit Maastricht tekende met IKC Dassenburcht een gebruikersvriendelijk en duurzaam gebouw.
Aan de wieg
TRATAD Project Management (onderdeel van HonBee bv Cuijk) voerde, als gemandateerd opdrachtgever, de bouwdirectie en het projectmanagement uit en stond aan de wieg van de ontwikkeling van dit IKC. Rob Honings: “Het ontwerp van IKC Dassenburcht is geïntegreerd opgenomen binnen de bebouwde omgeving. Het gebouw is extra geïsoleerd, voorzien van drievoudig glas en heeft een warmtepompinstallatie, die het gebouw verwarmt in de winter, en koelt in de zomer. De luchtbehandelingsinstallatie kan nog op lokaal niveau worden nageregeld. Uit de afzuiglucht wordt warmte teruggewonnen, maar ook vocht. Dit zorgt voor extra comfort. Het proces kende vele te overwinnen hobbels. Maar kwaliteit heeft blijkbaar ook hier zijn tijd nodig.”
Het complex (2.850 vierkante meter) telt een gymzaal (ruim genoeg voor alle gangbare sporten, met het oog op het bewegingsonderwijs in de naaste toekomst), een kinderdagverblijf, twaalf lokalen, leerpleinen en een practicum. De totale stichtingskosten bedroegen 4,5 miljoen euro.
Regionale bedrijven
Rob Honings is voorstander van het zoveel mogelijk regionaal uitzetten van opdrachten. “Werken met plaatselijke bedrijven. Die moeten daartoe uiteraard wél in staat zijn, maar dat hebben deze drie partijen inmiddels bewezen. De bouwers hebben zich al in 2015 verzekerd van deelname aan het project. We zijn daadwerkelijk gaan bouwen in september vorig jaar. Al die tijd liepen er nog steeds bezwaarprocedures. Toen we in juli de bouw opleverden, was de bouwvergunning net een maand binnen…”
Directeur Antoon van der Horst van het Millse van der Horst aannemers: “Achter de schermen is er bij ons al veel gebeurd voordat het werk op de bouwplaats zichtbaar wordt. De winter hielp een handje mee, dus het traject verliep letterlijk volgens het boekje. Het gebogen sedumdak is van een bijzondere constructie, om te voorkomen dat met name de scherper hellende vlakken zouden afschuiven. Dat was een uitdaging, maar die zat voor ons zo mogelijk nog méér in het onderling afstemmen van de werkzaamheden van de pakweg veertig partijen die deel hebben genomen aan dit project. Dáár zit een belangrijk deel van onze kracht: hoe complexer, des te liever.”
‘Uitstekende afstemming’
Arno Kamps en Mike Pauwelsen waren de projectleiders voor respectievelijk Gebr. Janssen Beugen en Megens Elektrotechniek Milsbeek. Arno Kamps: “Wij legden de W-installatie aan. Ook voor ons was er achter de schermen veel te doen. Zo moesten de luchtbehandelingskasten tijdig besteld worden, daar ze later niet meer het gebouw binnen kunnen. Daarbij moesten we als eerste op het terrein aan de slag, om twaalf bronnen te boren van elk tweehonderd meter diep, voor de warmtepompinstallatie. Daarnaast was er een uitstekende afstemming met onze collega’s van Megens Elektrotechniek, die de E-installatie aanlegden.”
“Het is een ‘technisch duurzaam’ gebouw geworden”, aldus Mike Pauwelsen. “Er is led-verlichting in het hele gebouw en er wordt gewerkt met aanwezigheidssensoren. In de lokalen is een daglichtregeling toegepast. Afhankelijk van het lichtniveau buiten wordt binnen het lichtniveau aangepast. Bovendien worden in het gebouwbeheersysteem de E- en W-installaties aan elkaar gekoppeld. Met een iPad – ook in de muur – is het gebouw te ‘besturen’ en te ‘monitoren’, ook van een afstand. Natuurlijk is het gebouw ook voorzien van een datanetwerk, gedeeltelijk bekabeld en met een wifi -netwerk. Door licht en geluid ‘plug & play’ uit te voeren, zijn diverse theateropstellingen te maken in de aula en de gymzaal.”
Techniek en bouw verweven
Antoon van der Horst: “Daar zitten ook weer raakvlakken met het bouwkundige deel: met het ‘inbouwen’ van deze voorzieningen moest vooraf rekening worden gehouden. Techniek en bouw raken steeds meer met elkaar verweven.” Rob Honings, een ervaren integrale procesmanager, vult aan: “Reden te meer om met kwaliteitsbedrijven te werken die deze disciplines beheersen. Integraal duurzaam ontwerpen en uitvoeren, sober maar doelmatig.”
Tot slot: dankzij subsidies, onder andere vanuit de provincie, heeft het initiatief Voor Elkaar Krijgen van Ingrid Langenhoff uit Cuijk, samen met de bouwdirectie, in de laatste paar maanden nog de mogelijkheid gezien de speelplaats uit te voeren als een duurzame speelplaats. Een mooi duurzaam, sluitstuk van dit project. Vooral het element water heeft hierin een bijzonder rol.” Het hemelwater wordt op het dak via een sedumdak vertraagd afgevoerd. In het terrein is een diepte-infiltratiebron opgenomen om het water van de speelplaats af te voeren. Een wadi voert binnen het eigen terrein het hemelwater af.