Langenboom werkt aan uniek Dorpsplan
In Langenboom wordt gewerkt aan een uniek Dorpsplan. Door (flink) te saneren in het aantal accommodaties vangt het dorp twee vliegen in één klap: minder kosten en meer gezelligheid. Een zakelijke en creatieve strategie.
Het maakt dit Dorpsplan uniek in zijn soort. Dorpen met een omvang van rond 2.000 à 3.000 inwoners zijn groot genoeg om zichzelf te bedruipen, maar te klein om dat met losse clubs en clubgebouwen te doen. Langenboom is van oudsher een gezellig, sportief en zelfstandig dorp en er is de mensen veel aan gelegen om dat te behouden. Daarvoor stapt in Langenboom iedereen over zijn eigen schaduw heen.
Support van de gemeente
Jos van den Boogaart, wethouder Gemeente Mill en Sint Hubert: “Ineens werden wij vorig jaar juni verrast met dit ambitieuze Dorpsplan. Natuurlijk wisten we dat er wat gaande was, maar dat de ambitie van Langenboom zo groot zou zijn was toch onverwacht. In feite is sprake van dorpsbrede gebiedsontwikkeling en dat heb ik niet eerder meegemaakt van een burgerinitiatief. Daarmee komt de gemeente wél meteen voor een uitdaging te staan, omdat voor dit soort grote burgerinitiatieven geen ruimte in de gemeentebegroting zit. Ruwweg kunnen we met de gemeentebegroting alle bestaande taken uitvoeren, maar voor grote nieuwe investeringen zal ook nieuw geld gevonden moeten worden”.
De gemeente en de initiatiefnemers hebben daarom de afgelopen acht maanden samen flink werk gemaakt van een haalbaarheidsonderzoek. Het uitgangspunt is dat Dorpsplan Langenboom een investering is in toekomstige betaalbaarheid. Als de nieuwe dorpsopzet aantoonbaar zorgt voor positieve exploitatiecijfers van sociale en sportieve activiteiten, is sprake van een gezonde basis en kunnen de huidige exploitatiebijdragen mogelijk benut worden om een deel van de investeringen mee te betalen. “En voor het ontbrekende deel zullen we op zoek moeten”, vult van den Boogaart aan.
Gebiedsontwikkeling volgens het boekje
Het algemeen belang van gebiedsontwikkeling is zorgen dat aanbod en vraag maximaal op elkaar worden afgestemd. Financiële tekorten kunnen worden beschouwd als een indicator van die vraag. De clubs uit Langenboom zien deze tekorten opdoemen en hebben begrepen dat ze deze beter voor kunnen zijn. Zo’n zeventig mensen uit Langenboom werken daarom actief mee aan de uitwerking van de afzonderlijke onderdelen van het Dorpsplan. Partners zijn het bisdom, Rabobank, NOCNSF, Peters Projectonwikkeling, Van der Horst aannemers, Hoesbergen Advies, gemeente en provincie.
Impact voor de regio
Er is veel interesse van het Provinciebestuur voor dit Dorpsplan. Noord-Brabant ligt namelijk vol met dit soort dorpen. Iemand zei daar “we zoeken al jaren naar een wonder voor kleine kernen en het lijkt erop dat Langenboom het gevonden heeft. Hier wordt niet (zoals vaak) goed geld achter slecht geld gegooid. Nee, hier wordt goed geld geïnvesteerd voor een rendabele zelfstandige toekomst, zodat de leefbaarheid gegarandeerd blijft”.
Voor het bedrijfsleven is er werk aan de winkel. Het gaat hier natuurlijk om serieuze investeringen. Er is dan ook een handvol lokale en regionale bedrijven die dit Dorpsplan actief begeleidt. Enerzijds uit betrokkenheid, anderzijds zien ze kansen die hieruit kunnen voortkomen. De burger initieert, de overheid participeert, het bedrijfsleven assisteert en de hele maatschappij profiteert.
We bouwen een gezellige kerk en een modern sportpark
Ivonne van der Horst, voorzitter Stichting Eigen Kweek Langenboom: “Mensen hebben geen behoefte aan gemeenschapsruimtes zonder atmosfeer of aan krappe of verouderde sportvoorzieningen. Dorpsmensen zijn daarin niet anders dan stadsmensen. Toch is het voor dorpen veel lastiger om deze basisbehoeften in te vullen vanwege de betaalbaarheid. En laat duidelijk zijn: wij hebben zelf ook geen behoefte aan geldverslindende ideeën. Vroeg of laat betalen we daar toch zelf de rekening van. Maar er is wel behoefte aan een gezellig en sportief dorp. Door de Langenboomse krachten, clubs en gebouwen letterlijk te bundelen krijgt Langenboom twee magisch mooie plekken en wordt erfgoed veilig gesteld. En nog belangrijker: we worden een modern dorp waar iedereen actief kan meedoen. Actief maakt gelukkig, gelukkig maakt gezond en gezond maakt vitaal.”