Van der Horst aannemers heeft een lange geschiedenis, terugvoerend tot 1930. Die historie heeft de onderneming veel kennis opgeleverd. Kennis om toegevoegde waarde te kunnen bieden. In complexe situaties voelt de Millse bouwer zich het beste thuis, zich onderscheidend in wat er vóór en na de werkelijke productie gebeurt. In ‘vindingrijk bouwen’ en ‘meedenken’ schuilt de toegevoegde waarde. Ook als het aankomt op brandveiligheid doet van der Horst aannemers de kernbelofte ‘vindingrijk bouwen’ eer aan.
De combinatie van opgedane kennis en de van oudsher aanwezige expertise in bouwen bezorgt van der Horst aannemers een onmiskenbare meerwaarde in de huidige markt. “Zo weten wij waar het beste brandscheidingen geplaatst kunnen worden, zowel voor wetgeving, gebruik van het gebouw als de bijbehorende kosten. Want je kunt wel iets willen maken, uiteindelijk moet de brandveiligheid ook tijdens het gebruik van het gebouw gewaarborgd blijven. Daarbij blijft een eigenaar van een pand te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het waarborgen van de brandveiligheid. Ieder heeft zijn eigen reden om brandveiligheid hoog op de agenda te zetten.”
Wetgeving én functionaliteit
Met bedrijven, corporaties en instellingen denkt van der Horst aannemers mee in de risicobeheersing. “Wat zijn jóuw overwegingen om op brandveiligheid te letten? Veiligheid voor je personeel, doorgang van je productieproces? Vraag je eens af wáár in je gebouw het geld wordt verdiend. In het verlengde daarvan denken wij met de klant mee hoe hij die euro in één keer goed – of juist gedoseerd – kan besteden, op de juiste plek in het bedrijf, om mogelijk meerdere doelen ineens te dienen. We kijken dus niet enkel naar de wetgeving, maar ook naar de functionaliteit.”
Binnen van der Horst aannemers worden deze projecten geleid door speciaal opgeleide, eigen Fire Safety Engineers. De uitvoerende medewerkers zijn gecertificeerd als Montage Expert Brandveiligheid (MEB). Zij denken mee tot in detail, zoals het dichten van doorvoeren, die uiteindelijk mede bepalen hoe brandveilig het gebouw is. Om die brandwerendheid te borgen, wordt met het programma QR-log een logboek van de doorvoeringen gemaakt. Via QR-coderingen bij de doorvoeringen kan de gebruiker met een mobiele telefoon direct melden als een doorvoering wordt doorbroken. Deze melding komt bij van der Horst aannemers binnen en hierop wordt proactief gereageerd. Zo is er continu zicht op mutaties, kan er direct hersteld worden en is het gebouw altijd brandveilig.
Proces vervolmaakt
“Het afgelopen jaar hebben we dit proces vervolmaakt”, vertelt Jorn van Bommel. “We hebben de softwareontwikkelaars van QR-log gevraagd specifiek voor van der Horst aannemers een app te ontwikkelen die het hele traject in zich herbergt. In het voortraject gebeurde het te vaak dat onze mensen bijvoorbeeld eerst een bestaande situatie in kaart moesten brengen. Dat kan een proces zijn van dagen en dat betekent voor de klant meerkosten. Dat willen wij principieel niet en deze app voorkomt dat. We hebben voor de wijde regio hierop het alleengebruik kunnen claimen.”
“Onze kracht zit in het feit dat we een proces hebben ontwikkeld en een app (een werkplatform) waar alles in zit. Van opname via engineering en uitvoering tot aan de beheersmaatregelen voor de gebruiker; alles kunnen wij regelen via QR-log. We beginnen met een quick screening, waarna een richtprijs volgt, met prioritering. De kosten voor dit deel nemen wij voor onze rekening, ervan uitgaande dat de opdrachtgever uiteindelijk met ons in zee gaat. Daarna volgt de engineering, waarbij we met onze eigen kennis én een externe controle tot een plan van aanpak komen met de bijbehorende garantieprijs. De uiteindelijke uitvoering met rapportage mag dan ook weer gezien worden als een kwaliteitscontrole op ons eigen proces.”
Eigen vlees keuren
“We willen geen slager zijn die zijn eigen vlees keurt. Daarom toetst een externe partij, gelinkt aan het instituut Brandveilig Bouwen Nederland, ons werk aan de geldende brandveiligheidsvoorschriften. Ook dat is een unieke overeenkomst.”
“Het belang van dit alles zit in het feit dat de opdrachtgever hiermee kan aantonen dat hij alles heeft gedaan wat in zijn mogelijkheden ligt om de brandveiligheid te waarborgen. Door met QR-log te werken blijven beheersmaatregelen intact. Er is een foto van vóór en na de ingreep, en wij registreren onder meer wie de ingreep heeft gedaan, wat er is doorgevoerd door de brandscheiding en wanneer, en wat voor materialen zijn gebruikt. Deze registratie voorkomt dat je alles binnen afzienbare tijd opnieuw moet opnemen, wat veel meer geld kost. Wij lopen hiermee bewust voorop: verzekeraars gaan deze beheersmaatregelen binnen afzienbare tijd verplicht stellen. Wij adviseren: wacht er niet op, maar kom nu al in actie.”
Jorn van Bommel: “Brandveiligheid gaat de komende jaren alleen maar in belang en urgentie toenemen.”