De klimaatneutrale voedselproductie: laatst sprak ik met een groepje mensen van wie een aantal beroepshalve direct betrokken in de agro-sector. Het ging over de positie van boeren en de wens van een groeiende groep wel of niet goed geïnformeerde burgers om rigoureus in te grijpen in de sector. Het boerenbedrijf wordt nóg meer dan energieopwekking, industrie, weg-, scheeps- en luchtverkeer, aangewezen als dé oorzaak van onze milieuproblematiek, emissie en bodemvervuiling
Zowel de veeteelt als de akkerbouw heeft het zwaar in de publieke opinie. Veelgehoord is dat de meeste producten naar het buitenland gaan en wij er in Nederland behalve wat opbrengsten verder niets mee opschieten. Dus waarom deze aanslag op natuur en leefklimaat nog verder accepteren? Toch zijn er al grote stappen gezet in de milieumaatregelen op veebedrijven. Per voedseleenheid vervuilen wij duidelijk minder dan het buitenland, gebruiken we meer reststromen en exporteren we knowhow op gepatenteerde producten. En wat niemand zich, in het openbare debat althans, lijkt te realiseren, is hoezeer verweven de (maak)sector – waarvan we er nog maar weinig hebben – is met de rest van onze economie. Ondoordachte nivellering kan onomkeerbare gevolgen hebben. Neem de melkverwerkende industrie: melk, baby- en kindervoeding, zuiveldranken, maar ook ingrediënten voor de voedingsmiddelen-, diervoeder- en farmaceutische industrie. In Nederland hebben we grote producenten op deze markten. Dit omdat er in ons land veel melk geproduceerd wordt. Als we in Nederland minder melk gaan produceren, trekken deze melkverwerkende producenten op den duur naar plekken waar het vers product wél voorhanden is. En echt niet pas nadat de laatste koe uit Nederland is verdwenen. Misschien ligt het omslagpunt al bij 30% minder koeien.
Hetzelfde geldt voor alle andere landbouwproducten en hun toeleverende en verwerkende industrieën. Wie weet hoeveel tienduizenden of honderdduizenden banen hiermee gemoeid zijn? En hoeveel expertise, niet alleen op productie gebied, maar ook in innovatie, smart farming en duurzaamheid? Wereldwijd is Nederland duurzaamheidskoploper in de agro-sector. Moet het anders? Laten we dan hierover praten met álle betrokken partijen, ook die voor hun business één op één afhankelijk zijn van onze boeren en hun productie. Waarom speelt het debat zich vooral af tussen boeren en slecht geïnformeerde burgers? Waarom horen we al die andere partijen niet die zonder landbouwproductie geen bestaansrecht meer hebben? In publieke discussies krijgen we hun stem niet te horen. Pas als alle partijen uit de hele keten aan tafel zitten, kunnen we oplossingen bespreekbaar maken die goed zijn voor álle partijen in de voedselketen. Een betere prijs voor de boer bijvoorbeeld, dan kan de productie ook omlaag. Maar niet té laag. Anders kunnen we Nederland niet op de kaart houden als expertisecentrum met oplossingen voor een klimaat neutrale voedselproductie en het wereldvoedselprobleem.