Hennep, maar dan legaal
Melkveehouder Jens Hermanussen uit Beers snapte de commotie wel, in de zomermaanden van 2015, maar bleef er nuchter onder. Hij verbouwde die zomer drie hectare hennep, maar dan wel op een volkomen legale manier. Alleen wist de buitenwereld dat zelden. En ook de Sterke Arm was kennelijk niet op de hoogte van het fenomeen. “Dan staat er ineens politie aan de deur. En dan moet je natuurlijk even wat uitleggen.”
In het noorden kijken ze niet meer op van hennepvelden van soms wel tweeduizend hectare. Telers leveren de vezelhennep daar aan voor de productie van textiel. De teelt van hennep als koeienvoor is een groeiend fenomeen in ons land. Sinds een jaar of acht maken de planten die we allemaal kennen als verschaffers van geestverruimende middelen een opmars op de landbouwgronden. Maar vergis je niet: voor een blowtje zijn deze planten totaal ongeschikt. Het zijn mannetjes; wie in hoger sferen wil geraken, moet het bij de vrouwtjes zoeken.
‘Dasonvriendelijk’
“De gemeente Cuijk was voor een paar hectare grond aan de Dommelsvoort op zoek naar ‘dasonvriendelijke’ gewassen”, legt Jens Hermanussen uit. Zijn oudere broer en vader vormen op dat moment een maatschap waarvan Jens dan ook binnen afzienbare tijd deel hoopt uit te maken. Vanwege de ontwikkelingsplannen voor de Kraaijenbergse Plassen is de das van de Dommelsvoort verplaatst naar het Gassels Broek. Het dier blijft echter nog regelmatig terugkomen en men hoopt dat te ontmoedigen door ter plekke gewassen te verbouwen waar ’s lands grootste roofdier geen trek in heeft.
“In maïsvelden zie je vaak bij de buitenste rijen geknakte stengels of kolven. Dat is vaak het werk van de das”, weet Jens. “Ze komen voor alles waar een vrucht in zit. Maar van hennep blijven ze af. Maar uiteraard is dat op zichzelf geen reden om hennep te verbouwen. Het blijkt een gewas met voordelen: het stimuleert de penswerking bij de koe. Voor gezonde koeien heb je de juiste balans in voer nodig. Eiwitten zijn belangrijk, maar ook vastigheid.”
Ingekuild
Begin augustus 2015 werden de planten geoogst en ingekuild. “Het was een goede zomer voor deze plant die dol is op warmte. Je kon het al die maanden zowat ‘zien’ groeien, zo hard ging het.” Dat is tegelijk een ander voordeel van hennep: onkruidbestrijding is niet nodig; de plant blijft alle concurrenten vóór.
“Of de koeien het lekker vinden, gaan we de komende tijd merken. Volgens de ervaringen gaan ze iets meer melk geven. Dat zit ‘m in de structuur van het gewas; de harde stengels zorgen ervoor dat het voer wat langer in de pens blijft. Daardoor verbeteren vertering en voerbenutting.” Een nadeel is de taaiheid. De plant bevat de sterkste natuurlijke vezel die er bestaat. Daar zijn al aardig wat maïshakselaars letterlijk op stukgelopen. “Een loonwerker die zijn machines er op aangepast heeft, kon in heel Zuid-Nederland komen oogsten. Daar telen zo’n zestig melkveehouders het gewas op ongeveer tweehonderd hectare grond.”
Vezelhennep is onvergelijkbaar met hennep van de vrouwtjesplant die in de coffeeshop ligt. Vezelhennep bevat maximaal 0,2 procent THC, de werkzame stof van cannabis. De Algemene Inspectiedienst controleert dit bij telers. Volgens een Agrifirm-medewerker moet je ‘acht hectare vezelhennep roken om in hoger sferen te raken’.