In vele branches en sectoren heerst grote krapte op de arbeidsmarkt. Personeelstekorten zijn aan de orde van de dag en dit kan de bedrijfsvoering ernstig belemmeren. Hoe voorkomt u personeelstekorten?
Naast het adequaat werven van nieuw personeel, draagt ook het behoud van uw huidige personeel bij aan het voorkomen van tekorten. Dit zit hem natuurlijk met name in de tevredenheid en betrokkenheid van uw personeel, het bieden van goede arbeidsvoorwaarden, et cetera. Toch zijn er ook juridische mogelijkheden om te voorkomen dat personeel wegloopt.
Zo kunt u bijvoorbeeld concurrentie- en relatiebedingen inbouwen in de arbeidsovereenkomsten met uw personeel. Dit zal hen verbieden om respectievelijk voor concurrenten of relaties van uw bedrijf te gaan werken. Zo kan voorkomen worden dat personeel overstapt. Let op: een concurrentie- of relatiebeding moet voldoende duidelijk aangeven voor welke concurrenten/relaties het verbod geldt. Het benoemen van concrete concurrenten/relaties is niet altijd nodig, vaak kan bijvoorbeeld ook een bepaalde regio aangewezen worden waarvoor het beding geldt. Het beding mag ook niet te ruim zijn omschreven en moet beperkt zijn in tijd, bijvoorbeeld een jaar. Voor arbeidsovereenkomsten van bepaalde tijd gelden strengere eisen. Het concurrentie- en relatiebeding mag dan enkel worden gesloten indien dit noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfsbelangen. Deze noodzaak moet in de arbeidsovereenkomst worden omschreven.
Wilt u meer weten over het concurrentie- of relatiebeding of bent u benieuwd naar het anti-ronselbeding, neem dan vrijblijvend contact op met GH Advocaten.
Na spaargeld nu ook out of the Box gaan denken voor uw vastgoed?
Het zal u niet ontgaan zijn dat er een tekort is aan woningen in ons land. Een van de gedachtes die de overheid heeft om dit woningtekort op te lossen is door het verhuren van woningen onaantrekkelijker te maken.
Naast de reeds gerealiseerde verhoging van de overdrachtsbelasting als iemand zelf niet in een woning gaat wonen naar 10,4 %, is de overheid van plan om binnenkort het bezit van een woning of appartement voor de verhuur zwaarder te belasten als onderdeel van uw vermogen in Box III.
Enige tijd geleden heb ik in deze column verteld over de zogeheten Spaargeld bv. In een dergelijke bv wordt uw spaargeld ondergebracht waarbij daarna belasting geheven wordt over het daadwerkelijk gerealiseerde rendement, en niet over een door de fiscus bedacht rendement. Dat heeft als voordeel dat als u onverhoopt een jaar geen rendement heeft, u dat jaar met de bv ook geen belasting betaalt. Spaargeld in Box III wordt echter standaard belast, ook als u geen rendement heeft behaald.
Deze regeling zou wellicht ook kunnen werken bij uw beleggingspand. Toegegeven: men hevelt makkelijker spaargeld over naar een bv. dan een beleggingspand, maar vooral als het betreffende pand nog moet worden aangekocht, kan het aantrekkelijker zijn om hier een aparte bv voor te gebruiken. En mocht u dan in een bepaald jaar geen huurder hebben en dus geen rendement halen, wordt er bij een bv geen belasting geheven. Als het beleggingspand echter bij uw vermogen in Box III zit, krijgt u helaas toch de belasting voor uw kiezen.
Wilt u hier meer over weten? Neem gerust contact met ons op.
MR. M.G. Spijker
Advocaat
GH Advocaten
T 0485-56 16 46
mspijker@ghadvocaten.nl
www.ghadvocaten.nl