Opgemerkt dat er hier iets unieks wordt neergezet
Het Westerbeekse AVL Motion Groep ontwikkelde een oogstmachine waarmee witte asperges autonoom en selectief worden geoogst. Rijdend over de akker oogst de AVL Compact S9000 tot maximaal 9.000 asperges per uur. Een getraind aspergeoogster komt tot 300. Dit seizoen reden er twee machines op het veld; volgend jaar moeten dat er vijf zijn. “Over tien ben ik ervan overtuigd dat je kunt zeggen dat we de basis hebben gelegd voor toekomstige boeren. Het werk waar nu arbeidsmigranten op het land voor worden ingezet, gaan we oplossen met onze machines.”
Dat zegt oprichter en algemeen directeur Arno van Lankveld (32) van AVL Motion Groep. Zijn bedrijf levert duurzame oogsttoepassingen voor de tuinbouw: selectieve oogstrobots. Als zoon van een aspergeteler heeft hij heel wat seizoenen op het veld en in de schuur gestaan. Ondervond aan den lijve welke uitdagingen er elk jaar weer zijn, waaronder de personele invulling.
‘Best-in-class’ zijn
Onder meer dit deed hem besluiten een opleiding te volgen tot mechanical engineer. Zijn band met de asperge bleef. Dat blijkt uit het feit dat hij vanaf 2016 in zijn ‘vrije tijd’ AVL Motion start en aan de eerste oogstmodule werkt. In 2018 zegt Arno zijn baan op bij DAF, richt AVL Motion bv op en stort zich fulltime op de ontwikkeling van het oogstconcept. Gestart met één monteur vormt AVL Motion Groep inmiddels een team van zeventien medewerkers, met alle kerndisciplines onder één dak. Continu verbeteren is daarbij de standaard, want Arno van Lankveld wil ‘best-in-class’ zijn in autonoom en selectief oogsten. Dat is oogst die – nu nog –vergaard wordt met behulp van handen en het menselijk oog.
Het team groeit, drie vacatures staan open. “We vervangen zware fysieke arbeid door de inzet van oogstrobots; dat biedt nieuwe werkmogelijkheden voor mensen uit de directe regio. In het Land van Cuijk zijn wij op zoek naar krachten, van officemanagers, servicemonteurs tot engineers. Kom maar op.”
Je móet wel focus hebben
Over de nominatie: “Mijn eerste reactie? Vereerd! Kennelijk wordt er opgemerkt dat er hier iets bijzonders en unieks wordt neergezet. Dat is voor een bedrijf als het onze op z’n zachtst gezegd mooi meegenomen. Het geeft aan dat we op de goede weg zijn. Of het mijn kijk op mijn eigen bedrijf heeft veranderd? Ach, wij zijn heel down to earth. De machines die we gelanceerd hebben, moeten presteren. Dat vraagt continue aandacht. Van die koers wijken we niet af. Het is een behoorlijk complexe robot, waarvan we in drie jaar tijd een werkende productieserie hebben neergezet. Normaal staat daar acht tot tien jaar voor. Dan móet je wel focus hebben.”
“We gaan dezelfde machine toepassen in andere sectoren, niet alleen in de aspergeteelt. Nagenoeg alles waarin selectief geoogst wordt, denken wij met een robot te kunnen vervangen. Oogstrobotisering staat nog in de kinderschoenen; het is een innovatief product, des te meer reden om die kennis hier in het Land van Cuijk te houden. In onze ogen staan de sectoren met selectieve oogsten voor gigantische problemen. En dat heeft alles te maken met de beschikbaarheid van arbeidsmigranten. Dat wordt knellend en iemand moet daarom met een oplossing komen in de vorm van robotisering. Wat dat betreft ligt er voor ons nog een heel mooie taak.”