Megens Elektrotechniek
De deelnemende partijen zijn het erover eens: het gerenoveerde Gennepse gemeentekantoor is een schoolvoorbeeld van werken in een bouwteam waarbij kennis uit de markt werd opgehaald. Met de vraag om een duurzame complete, integrale installatie aan te leggen. Waarin bouwkunde en E- en W-disciplines communiceren met elkaar. In Gennep werkt men niet meer op een ‘eigen’ werplek, maar zijn er activiteitgerelateerde werkplekken. “Het gebouw staat ten dienste van de medewerker die op verschillende momenten verschillende werkzaamheden zou moeten kunnen doen.”
Het project werd in maart 2019 gestart en in mei van het vorig jaar opgeleverd. Door de corona-uitbraak is er tot op heden uiteraard nog bescheiden gebruik gemaakt van de nieuwe werkplekken. Tegelijkertijd heeft corona ‘ons geholpen om die mentaliteit- en cultuurverandering bij onze medewerkers te realiseren’, constateert Jeffrey Mennen, interim-projectmanager beheer en onderhoud bij de gemeente Gennep.
Duurzaamheid integraal
“Werkend in een bouwteam hebben we een Programma van Eisen laten maken door de architect, en zijn we op zoek gegaan naar een partner die het duurzaamheidsvraagstuk integraal zou oplossen. Dus niet allen bouwkundig en E- en W-installatietechnisch, maar juist via een samenwerking en afstemming tussen die verschillende disciplines. Vanuit duurzaamheid heb ik als gebouwbeheerder meegekeken naar het hele proces. We hebben nu een installatie die de communicatie met elkaar aankan. Er is een prachtig, duurzaam systeem waarin we alle deuren, verlichting en alarmen kunnen schakelen. We hebben nu een activiteitgerelateerde werkomgeving, waarin van 7.00 tot 23.00 gewerkt kan worden en die daar optimaal op ingericht is.”
“We zijn volledig van het aardgas af; de twee aardgasgestookte ketels zijn vervangen door tien warmtepompen. Daarmee zijn we CO2-neutraal. Ook de circulaire gedachte was belangrijk: zo is er nieuw isolatieglas geplaatst in de bestaande, aluminium kozijnen. Die waren nog zo goed dat het onlogisch was ze te vervangen. Doordoor konden we weliswaar niet opschakelen naar triple isolatieglas, waardoor je iets meer verwarmingsvraag nodig hebt, maar het was de beste balans tussen ‘duurzaam’ en ‘circulair’. Zo maakten we steeds afwegingen.”
Hergebruik waar het kan
Ingrid Veldscholte was namens de gemeente Gennep projectleider bij de renovatie van het gemeentehuis. “Mijn uitgangspunt was een draagvlak creëren om op die manier met alle medewerkers samen tot een gedragen Programma van Eisen te komen. Ik wilde een werkomgeving waarin iedereen zich écht lekker voelt. Zodat iedereen prettig kan werken en er genoeg ruimte is om elkaar te ontmoeten. Geen kantoortuin-idee in ieder geval. Dankzij enquêtes en veel bijeenkomsten met een hoge respons hebben we een prettig gebouw gerealiseerd.”
Duurzaamheid was een belangrijke drijfveer. “Niet alleen als het gaat om de technische installaties, maar ook in het hergebruik van materialen. Zo zijn de kasten allemaal hergebruikt, maar met een nieuwe bekleding.” Mooie massieve tafelbladen kregen – vanwege de Arbo-eisen – een nieuw onderstel én een tweede leven. “In de bouw is het niet per se altijd goedkoper materialen te hergebruiken – tijd is immers ook geld – maar daar waar het ook maar enigszins break-even was, vonden we het geen optie om alles zomaar weg te gooien. Zo ben ik opgevoed en op dat resultaat ben ik persoonlijk erg trots.”
‘Slimmer’ gemaakt
Ook Tom Wienhofen, algemeen directeur van Megens Elektrotechniek, wijst op de duurzaamheidseisen namens de gemeente, die zwaar wogen bij dit project. “Zo is alle verlichting led geworden en wordt voortaan al het licht per ruimte gestuurd. Achter het verlichtingssysteem gaat een domotica-installatie schuil via een KNX-systeem. De elektrische systemen zijn zoveel mogelijk gehandhaafd, daar waar mogelijk. Kabelgoten bleven, verdeelkasten werden – inwendig uiteraard wel met een upgrade – opnieuw gebruikt. Alles vanuit de geachte: wat goed is, is goed. Daarbij hebben we het systeem dus ‘slimmer’ gemaakt.”
Marty Bus is operationeel directeur van de zusteronderneming Seef Beveiligingstechniek. “De brandmeldinstallatie is opnieuw ingeregeld, de inbraakalarminstallatie is grotendeels vervangen en daarnaast is er een systeem voor toegangscontrole aangelegd, legt hij uit. “Het bijzondere aan de situatie is dat er koppelingen over en weer zijn. Zo is er een intelligente koppeling tussen de inbraakalarminstallatie en de verlichting. De verlichting wordt bij het inschakelen van het alarm uitgeschakeld en als het alarm afgaat, wordt de verlichting ingeschakeld. Dat verhoogt het gebruiksgemak en de veiligheid.”
Jeffrey Mennen sluit aan: “Alle overlegruimtes zijn uitgerust met goede audiovisuele middelen, ook met het oog op thuiswerken en videoconferencing. Ook de wifi sluit daar op aan. Het is een comfortabel, gezellig en praktisch gebouw geworden.”
Marty Bus, Ingrid Veldscholte en Tom Wienhofen (v.l.n.r.).
www.megensbv.nl / www.seefbeveiliging.nl