Veel gemeenten hebben hetzelfde doel, namelijk: gemeentelijke panden verduurzamen. Niet alleen om de hoge energiekosten te drukken, maar ook om het milieu te sparen. Maar, hoe doe je dit nou? “Vaak denken gemeenten bij oude, energieslurpende panden aan nieuwbouw”, vertelt Ted van Schijndel, commercieel directeur Van der Horst. “Dat dat niet altijd nodig is, bewees gemeente Heusden met de verduurzaming van sportcentrum Die Heygrave, inclusief zwembad. Goede dingen behouden is óók duurzaam.”
In 2030 moeten alle elf gemeentelijke panden energieneutraal zijn. Dát is het doel van de gemeente Heusden. Deze missie begonnen ze met het meest complexe gebouw: sportcentrum en zwembad Die Heygrave. Van der Horst mocht als bouwpartner de uitdaging aangaan om dit binnen de strakke planning op te leveren. Wethouder Martijn van Esch en projectleider Ellen Vos vertellen hoe het project is verlopen. Martijn: “Voor de gemeente is het verduurzamen van panden erg belangrijk. We hebben gezegd ‘we gaan ieder jaar één pand aanpakken om te verduurzamen’. Natuurlijk met het oog op de toekomst, met het oog op de financiën en de kosten, maar ook met het oog op de gebruikers; we zorgen ervoor dat we weer een aantal jaar vooruit kunnen met een pand.”
Ellen: “Samen met een projectteam mocht ik aan de slag met de verduurzaming van het sportcentrum. Daarvoor moesten we op zoek naar een bouwpartner. In de tenderfase hebben we gelet op prijs en kwaliteit. Maar ook op hoe de organisatie wilde omgaan met de omgeving en met ons sportbedrijf. Van der Horst had dit hoog in het vaandel staan en hier zelfs een speciale app voor. Daarnaast vertelde Van der Horst over andere complexe projecten die zij eerder hebben opgeleverd. Dat overtuigde ons dat we met een betrokken en gespecialiseerde partij te maken hadden.”
Ellen: “Uiteindelijk hebben we voor een bouwteam gekozen en dat pakte heel goed uit. Van der Horst is daar erg goed in en het is fijn om met elkaar samen oplossingen te bedenken. Dat kan in die fase nog. We zagen de prijzen enorm stijgen, dat maakt dit project extra complex. Leveranciers gaven door de oorlog in Oekraïne alleen maar dagprijzen af. Daar moest een oplossing voor komen. Hierin zijn we samen opgetrokken en op een gegeven moment kwam Van der Horst met een prijs die twee weken vast kon blijven staan, zodat wij ermee naar de gemeenteraad konden. Dat was prettig.”
Ellen: “Goed samenwerken vind ik cruciaal en dat bleek ook in dit project. Er gebeurden zoveel dingen die snel opgelost moesten worden, omdat de klok tikte. Daar was iedereen zich van bewust. De uitvoerder van Van der Horst was hier elke dag aanwezig en dat maakte dat je elkaar snel vindt en snel schakelt. Dat maakt ook dat alle partijen heel blij zijn dat ze met elkaar hebben kunnen samenwerken.”
Martijn: “Er komen hier iedere week ongeveer 1.400 bezoekers. Jongeren, kinderen die zwemles krijgen, senioren die aquafittraining doen. Wij vonden het belangrijk dat het zwembad openbleef om hen te kunnen laten sporten, bewegen en ontmoeten. Maar als je gaat verbouwen, heb je ook ruimte nodig. Dus dan moet je het gebouw een keer sluiten. We hebben ervoor gekozen om de zomervakantie te verlengen, zodat Van der Horst tijd had om het goed aan te pakken en de installaties te plaatsen. Het is ook gelukt om het binnen die deadlines te halen.”
Ellen: “Bij de start van dit project hebben we eerst gekeken of we een heel nieuw zwembad wilden bouwen of dat we dingen die goed waren zouden behouden. We hebben gekozen voor het laatste. Het gebouw is blijven staan, net als de installaties van de zwembadkwaliteit. Later in het traject zijn er nog duurzame keuzes gemaakt, zoals het bad helemaal gasloos maken. We hebben een aardwarmtebron van 80 meter en 40 meter diep, een mono-bron. Vervolgens wordt alles opgewarmd door elektrische installaties. Daar zijn we nu natuurlijk heel erg blij mee, met de hoge gasprijzen. De wethouder vult aan: “Bezoekers vragen weleens aan de balie of de prijs van het kaartje omhooggaat of dat we de watertemperatuur lager instellen, maar wij kunnen dan volmondig zeggen: ‘nee hoor, hier kun je gewoon lekker zwemmen, want wij hebben een gasloos zwembad’.”
Ellen: “Ik kan Van der Horst aanbevelen aan andere organisaties. Met name omdat zij die omgevingscomponent zo ontzettend goed beheersen, naast dat zij deskundig zijn op inhoudelijk en bouwkundig vlak. Dat maakt het proces voor iedereen zoveel fijner en prettiger.” Martijn besluit: “Ik denk dat we heel goed hebben samengewerkt, dat afspraken goed werden nagekomen en dat er altijd in oplossingen is gedacht. En dat was niet altijd makkelijk, want het waren korte termijnen en er waren weleens vertraagde leveringen. Toch kwam dat altijd goed, in goed overleg. Dus ik zou Van der Horst zeker aanbevelen.”