Genomineerd: Antoon van der Horst
Antoon van der Horst, bouwer-van-de-derde-generatie. Nuchter, denkend in oplossingen. Sinds 1993 staat hij aan het roer van Van der Horst aannemers, voorheen bekend als Van Bommel & Van der Horst, in 1930 opgericht door zijn opa en een compagnon. Het bedrijf floreert vandaag de dag, vooral bij complexe uitdagingen in de sectoren sportaccommodaties, onderwijs, zorg, publieke gebouwen en bedrijfshuisvesting. Met een sterke affiniteit voor de regio, is ongeveer 85 procent van de medewerkers afkomstig uit de lokale gemeenschap.
Antoon van der Horst zet zich in om die medewerkers voor de regio te behouden door te werken aan de leefbaarheid in de dorpen. Bijvoorbeeld met het Dorpsplan in zijn geboortedorp Langenboom, de realisatie van de Brinkiosk in Sint Anthonis en door de oprichting van Region Vastgoedontwikkeling, dat projecten voor en door de regio ontwikkelt en realiseert. Daarnaast is hij actief betrokken bij verschillende regionale scholingsinitiatieven, waaronder TechnoPromo en Sterk Techniek Onderwijs om de jeugd te enthousiasmeren voor het technische vak.
Wat doet een nominatie met je?
“Ik was blij verrast, maar zelfs ook ontroerd dat al dat harde werk kennelijk is opgevallen bij mensen van wie je het niet per se meteen verwacht. Ik ben inmiddels al dertig jaar in het bedrijf en dat leidt je met vallen en opstaan; het is mooi dat daar nu aandacht voor is. Want je hebt een boodschap die je wilt uitdragen: we gaan als team voor complexe uitdagingen omdat onze meerwaarde dan pas echt tot zijn recht komt. Juist dan moet je vindingrijk zijn om samen met je opdrachtgever, architect en bouwpartners tot de best mogelijke oplossing te komen. Daarbij vind ik de nominatie voor onze mensen zélf zeker zo belangrijk: zij maken het mogelijk. En het werkt nu al: na de bouwvak zijn hier maar liefst elf nieuwe mensen aan de slag gegaan. Uit eigen regio hè? Daar zijn we enorm blij mee.”
Ga je hierdoor anders naar je bedrijf kijken?
“Nee hoor, en we zijn natuurlijk ook niet anders gaan werken. Onze strategie zal heus niet veranderen. Het is uiteraard wel een forse schouderklop die je krijgt voor waar je mee bezig bent. Als je als bouwer al meer dan negentig jaar bestaat, dan doe je iets goed. We denken niet in kwartalen, maar in generaties. Dat zit in onze kernwaarden, die diep in ons bedrijf verankerd liggen en die ook niet zullen wijzigen, maar het is wel een enorm compliment voor iedereen binnen onze organisatie.”
Wat is de filosofie achter jouw onderneming?
“Vroeger deed ik heel veel zelf: van acquisitie, calculatie, projectleiding, werkvoorbereiding tot en met uitvoering. Toen ik verantwoordelijkheden lager in de organisatie ging leggen, zette een nieuwe groei in. Ik heb mijn mensen de ruimte gegeven om veel dingen écht zelf te doen. Diezelfde ruimte heeft mensen uiteindelijk de kans gegeven te excelleren. En daardoor excelleert het bedrijf! Door dingen aan anderen over te laten, kreeg ik bovendien meer ruimte om over de toekomst na te denken; ik ben dan ook veel meer strategisch gaan werken. Voor mezelf denk ik dat ik nog steeds erg goed ben in dingen ‘plat slaan’, in oplossingen bedenken. Dáár zit mijn kracht als ondernemer. Daarbij heb ik nog altijd een zwak voor echte vakmensen. Ik kan er oprecht van genieten om met een timmerman of metselaar over zijn werk te praten en zijn passie te voelen voor wat hij maakt. Da’s ook filosofie, toch?”
“We denken in generaties”