OOVB ADVISEURS EN ACCOUNTANTS
Na vele jaren van terughoudendheid is er een toenemende investeringsbereidheid bij ondernemers. Te danken enerzijds aan de gunstige economische vooruitzichten en de bijbehorende positiviteit. Maar anderzijds ook aan de groeiende financieringsbereidheid bij banken. Toch valt op dat veel ondernemers nog steeds niet goed op de hoogte zijn van de uitgebreide financieringsmogelijkheden buiten banken om, aldus Ferdie Renkens, Joop Verbruggen en Rob Siroen van OOvB adviseurs en accountants.
Ondernemers met investeringsplannen kloppen doorgaans aan bij hun huisbank. Wanneer de betreffende bank terughoudend is en uiteindelijk geen medewerking verleent aan het investeringsverzoek, houdt de investeringsambitie vaak op. ”Dat is jammer, aangezien er tal van alternatieve financieringsvormen voorhanden zijn”, zo vertelt Ferdie Renkens, vennoot bij OOvB adviseurs en accountants.
Een goed bedrijfskundig plan
Bij alternatieve financieringsvormen kun je bijvoorbeeld denken aan leasing en factoring. En ook crowdfunding is een serieuze optie. ‘Nieuwe’ geldverstrekkers als Qredits, Spotcap, Fundingcircle, (regionale) stimuleringsfondsen maar ook informal investors horen inmiddels eveneens als financieringsmogelijkheid meegenomen te worden. Of de onderhandse lening onder familieleden, kennissen en/of informal investors. “Kortom, het spectrum van financieringsmogelijkheden is een stuk uitgebreider dan veel ondernemers op het eerste gezicht denken”, zo is de opvatting van financieringsspecialist Joop Verbruggen.
Ongeacht de voorkeur voor financiering blijkt nog al te vaak dat ondernemers zich slecht voorbereiden bij een investerings- of financieringsverzoek. Siroen vervolgt: “Wat de financieringsoptie ook is, het is van belang dat er een goed bedrijfskundig plan aan ten grondslag ligt. En daar wil het nog wel eens mislopen”, aldus de OOvB-vennoot. “Elke financier zal namelijk willen weten waarvoor en waarom je het geld nodig hebt en hoe reëel het is dat het gevraagde geld uiteindelijk ook terugbetaald kan worden.”
Toegevoegde waarde bereik je vooral samen
Accountants krijgen nog wel eens het verwijt dat ze vooral achteraf goed kunnen vertellen wat je als ondernemer had moeten doen. Een verwijt dat behoorlijk eenzijdig is, zo vindt men bij OOvB. “Als adviseur zijn wij betrokken bij onze klanten en proberen we een vinger aan de pols te houden bij de dagelijkse bedrijfsactiviteiten. Dankzij deze betrokkenheid zijn we meestal goed op de hoogte van investeringswensen – en de investeringsnoodzaak – van onze klanten.”
“Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we grote verschillen bemerken tussen verschillende ondernemers. Daar waar de ene ondernemer nadenkt over de toekomst en actief zijn adviseur en accountant betrekt bij de realisatie van zijn ambitie, is juist de andere ondernemer veel meer bezig met de dagelijkse operatie en vaart hij een eigen koers zonder al teveel overleg”, aldus Verbruggen. “Uit ervaring weten we dat ondernemers die hun plannen ontwikkelen in nauw overleg met een accountant, het beter doen dan ondernemers die zich laten leiden door de emotie van de dag en op eigen houtje een financieringsverzoek indienen. Het laatste is zelden succesvol”, besluit Verbruggen.
Succes is vooruitzien
Een oud-Hollands spreekwoord luidt: ‘Regeren is vooruitzien’. Voor succesvol ondernemerschap geldt hetzelfde. Dat betekent: ‘Weten wat je wilt’, maar het betekent ook dat je dient te weten hoe je dat gaat realiseren. Een goed plan is daarbij van essentieel belang. “Gelukkig is er bij OOvB adviseurs en accountants genoeg expertise aanwezig om daar een bijdrage aan te leveren”, weet Siroen.