Hans Lemmens Tweewielers is al sinds 1875 dé fietsspecialist in Cuijk. Een familiebedrijf dat uitgegroeid is van ‘fietsenmaker op de hoek’ naar een van de beste fietsenzaken van Nederland. Gerund door Wim en Caroline Lemmens is de onderneming een van de grootste onafhankelijke wielerzaken in de wijde regio. Je vindt er elektrische fietsen, mountainbikes, racefietsen, dames- en herenfietsen, kinderfietsen, maar ook tweedehands tweewielers. De fietsspecialist is uiteraard ook volledig thuis in onder meer fiets-leaseplannen. Daarover hier meer.
Vanuit een soft-franchise opzet beschikt Hans Lemmens Tweewielers over een enorme showroom van maar liefst 1850 vierkante meter, met meer dan duizend fietsen op voorraad. Er is ook een zeer uitgebreide webwinkel. Zowel in de fysieke winkel als in de webstore kunnen klanten terecht voor talloze fietsonderdelen en -accessoires. Verder is de oorspronkelijke winkel aan het Zand open als lifestyle store. Beide winkels hebben een eigen werkplaats.
Hans Lemmens Tweewielers kende de afgelopen jaren een forse groei. Verder weet men alles van tal van regelingen, zoals leaseconstructies en fietsplannen, rond ‘zakelijk’ fietsen. Caroline Lemmens vertelt graag over de voordelen van het leaseplan Lease a Bike. Het is er zowel voor de werkgever, werknemer als de zzp’er.
Lease a Bike: voor de werkgever
“Werkgevers, zowel grote als kleine bedrijven, kunnen zich onderscheiden. Eén op de twee werknemers heeft interesse in een fiets van de zaak. De fiets is de meest gevraagde secundaire arbeidsvoorwaarde in Nederland! Fietsen houdt werknemers gezond en verlaagt het ziekteverzuim tot een kwart. Zeven op de tien werknemers met een leasefiets fietst vaker en verder. Zes op de tien voelt zich fitter.”
Meer over het fietsplan 2023. “Allereerst is het fietsplan voor iedereen en gratis voor werkgevers. Optioneel kan je ervoor kiezen om een bijdrage te doen of de leasekosten kosten volledig op je te nemen. Het fietsplan hoeft je als werkgever dus niets te kosten. De leasefiets valt buiten de werkkostenregeling (WKR), omdat er geen directe eigendomsoverdracht plaatsvindt. De fiets wordt ter beschikking gesteld, in plaats van verstrekt aan de werknemer. Ook de werkgeversbijdrage valt buiten de WKR.”
Door uitruil van (een deel van) het leasebedrag met het brutoloon betaalt de werknemer de leasefiets. Het leasebedrag wordt maandelijks ingehouden op het brutoloon. De werkgever betaalt tijdens de leaseperiode (36 maanden) minder sociale lasten, zo’n vijftien tot twintig procent van het leasebedrag. Er is geen wettelijk minimum voor woon-werkverkeer. De fiets mag ook alleen privé gebruikt worden. Daarom wordt er wel zeven procent bijtelling gerekend voor de werknemer. Administratie? Lease a Bike biedt een volledig digitaal en geautomatiseerd platform dat eenvoudig is te integreren met de salarisadministratie van de ondernemer.
Hoe werkt zakelijke fietslease voor een werkgever?
“Als werkgever bied je kosteloos een fietsregeling aan aan je werknemers”, legt Caroline Lemmens uit. “Er zijn drie opties: de werknemer betaalt het leasebedrag zelf, zonder kosten voor de werkgever; de werkgever betaalt de volledige leasekosten; of je doet als werkgever een bijdrage aan het leasebedrag van de werknemer. De vrijstelling van de WKR de uitruil van de leasekosten met het brutoloon levert een bruto-netto voordeel op van 25 tot 80 procent, inclusief overname van de fiets aan het eind van de looptijd.”
Een fiets leasen als zzp’er
Voor zzp’ers is het maandelijkse leasebedrag voor je fiets van de zaak een bedrijfsuitgave, die je van de jaarlijkse winst af mag trekken. Met lease bespaar je minimaal 35 procent op de winkelprijs van de fiets. Je fietsplan omvat verzekering, onderhoud en 24/7 pechhulp door Lease a Bike. Verder fietsen na de leasetermijn? Je neemt je leasefiets voor circa twintig procent voordelig over.
De maximale btw-aftrek voor de leasefiets bedraagt €749,- (€130,- btw) per 36 maanden. Dit moet worden gecorrigeerd (jaareinde) in de btw-afdracht. Alle fietskilometers worden als privé beschouwd, daarom is de bijtelling (zeven procent van de adviesverkoopprijs) altijd verplicht. Je hebt geen recht op de kleinschalige investerings aftrek (KIA), milieu-investeringsaftrek (MIA) en de VAMIL omdat Lease a Bike een operational lease betreft. Wanneer je een fiets privé koopt en tot bedrijfsvermogen rekent, ben je verplicht tien procent van je gefietste kilometers zakelijk te fietsen. Dat hoeft niet als je leaset. Een leasefiets is te combineren met de lease/privé- auto en de OV-kaart. Op de dagen dat je de fiets niet gebruikt voor woon-werkverkeer, kun je reiskosten uitbetalen.
Een fiets leasen als werknemer
Caroline Lemmens: “Bij de fietsenwinkel (om de hoek) kies je jouw leasefiets uit en je kunt er ook al het onderhoud laten verrichten.” Naast onderhoud is de leasefiets altijd inclusief verzekering en 24/7 pechhulp. Hierboven werd al aangehaald dat een leasefiets 25 tot 80 procent goedkoper is dan kopen, omdat de prijs van de fiets wordt ingehouden op het brutoloon. Je exacte voordeel is afhankelijk van een eventuele bijdrage van je werkgever.