DRIEDAAGS FESTIVAL OP DE BERGEN
Het was een van de eerste dancefestivals van Nederland. Extrema Outdoor kent na 21 jaar eigenlijk geen gelijke. Maar omdat niets blijft zoals het is, koos de organisatie voor iets nieuws, tegen een nieuw decor. Daarmee wordt Extrema Outdoor een meerdaags festival waarbij de gasten op een camping kunnen overnachten. Van vrijdag 7 tot en met zondag 9 juli sloeg Extrema Outdoor zijn tenten en podia op langs de boorden van het water van De Bergen in Wanroij.
Sinds 1996 stond het dancefestival als ééndags muziekevenement op Aquabest in Best. Volgens de organisatoren van Extrema biedt de locatie in Wanroij meer mogelijkheden dan de oude stek. Op De Bergen vond vorig jaar voor het eerst het meerdaagse Mandalafestival plaats. Dat evenement komt ook uit de koker van Marcel Mingers, de oprichter van Extrema.
Specifieker publiek
Extrema trok in de hoogtijdagen, zoals in 2010, ruim 50.000 bezoekers. Tal van wereldberoemde dj’s, zoals David Guetta, traden op Extrema op. Afgelopen jaar trok het festival echter ‘slechts’ 20.000 bezoekers. Door een duidelijke keuze voor techno- en electrohousemuziek te maken, lijkt het festival op kleinere schaal toch een toekomst te hebben. Volgens de organisatie wil dat niet zeggen dat er dan geen grote namen zijn, maar Extrema gaat wél op zoek naareen specifieker publiek, voor meer underground.
De Bergen biedt Extrema Outdoor betere gelegenheden om tot een driedaags festival te komen. Dat is op dit terrein makkelijker, vanwege de sfeer die er al heerst en alle faciliteiten die op De Bergen voorhanden zijn. De organisatie gokt op zo’n 10.000 tot 15.000 bezoekers in Wanroij. Meer laat men er de eerste keer niet toe.
Chillen in het groot
Volgens Johan van den Anker, directeur en mede-eigenaar van Eldorado Parken, waaronder De Bergen valt, kan zijn onderneming dit goed aan. “Het Mandala Festival trok vorig jaar zo’n 5.000 bezoekers. En op de jaarlijkse Kevermeeting komen in heel het weekend ook zo’n 15.000 mensen af.”
Via een tussenpersoon kwam hij in contact met Marcel Mingers. Diens dochter, opgegroeid met het festivalvirus, had rond haar vierde een ontwerp gemaakt voor een ‘eigen’ festival. Het was een bijna feeëriek plaatje van een evenement aan plas in het bos. Dat werd uiteindelijk het Mandala Festival. Voor Johan van den Anker is Mingers de ‘goeroe van de dancefestivals’. “Zelf ben ik meer van de Pinkpop- en Lowlands-generatie, dus ik had een bepaald beeld van deze dance-events. Marcel nam me mee en echt, mijn ogen zijn daar open gegaan. Geen knalharde housemuziek, maar eerder chillen en loungen, maar dan in het groot, zoals bij het Mandala Festival. Het is geweldig om te zien hoe Marcel blijft dromen om zijn gasten zoveel mogelijk beleving te bieden. Want dat is waar het om draait.”
Optimaal decor, grote impact
En daarvoor vormen De Bergen een optimaal decor. “We hebben hier een unieke locatie met eigen verblijfsmogelijkheden en veel faciliteiten. En wat denk je van bijkomende kosten? Veel festivals worden op grote open vlaktes gehouden, waar veel budget gaat naar het creëren van de juiste sfeer. Welnu, die sfeer is hier gewoon al. Extrema is nog nooit zo goed gefaciliteerd, durf ik wel te stellen. Want dat is wat De Bergen doet: we stellen onze locatie beschikbaar, maar de productie van Extrema Outdoor is verder in handen van Marcel. Bij het Internationale Kever Weekend en Mandala bijvoorbeeld, is de hele camping geblokt; dat is nu niet mogelijk in verband met het aankomende seizoen. We creëren nu een apart campingterrein voor de gasten, want het is ook straks weer meerdaags, dus er gaan mensen overnachten. Voor het veilig stellen van de beleving van onze eigen campinggasten zijn de nodige maatregelen genomen en hebben ook wij onze eigen coördinator aangesteld.”
De impact voor Wanroij is groot. “En dat is positief. De naam ‘De Bergen, Wanroij’ staat in de lijst met de grootste festivals. Wanroij wordt hiermee op de kaart gezet. Ook de economische impact van de diverse evenementen is voor de regio uitermate positief. Dit zal duidelijk merkbaar zijn bij bijvoorbeeld supermarkten, tankstations en restaurants”, voorziet Johan van den Anker.
De Bergen zet in op beleving
Het woord is zojuist al gevallen: beleving. “Dit is de komende jaren het toverwoord voor De Bergen. In plaats van het investeren van grote bedragen in dure attracties willen we juist het terrein waar water, strand, bos en natuur aanwezig zijn optimaal en slim inrichten met fysiek actieve en originele speelelementen. In veel parken wordt je tegenwoordig passief en digitaal vermaakt; je gaat in een karretje zitten en ondergaat de attractie. Wij willen dat anders doen. We turnen bijvoorbeeld momenteel de midgetgolfbaan om in Vikingstijl waarbij we diverse spelelementen en beleving toevoegen. Zo krijgen alle attracties hier een thema. Ook de skelterbaan is al nieuw leven ingeblazen. Met de originele, degelijke skelters waarvan de frames bewaard waren gebleven maar met de toevoeging van licht, geluid en rookmachines. Dat maakt het spannend! In De Bergen ga je actief en ‘analoog’ genieten. Hiér mag je aan het eind van de dag moe maar tevreden naar huis.”