Land van Cuijkse ondernemers, beleidsmakers en onderwijsinstellingen organiseren de Expo New Energy editie ‘22 ‘Waterstof en Meer’. Regionale organisaties krijgen tijdens het event de kans om hun product of dienst te presenteren, de dialoog aan te gaan met de CEO’s en DGA’s van de grootste werkgevers uit het Land van Cuijk en kennis te maken met young professionals tijdens een ‘Hackathon’ en scholierenbezoeken. En dat op een heuse Waterstofstraat.
De Expo is van 7 tot en met 9 april in het Inspyrium in Cuijk. De deuren van het evenement staan open voor het regionale bedrijfsleven, universitaire studenten, middelbare scholieren én alle inwoners uit het Land van Cuijk. Roger Engelberts, secretaris van initiatiefnemer Platform AgriFood Tech: “Het is het eerste grote post-corona event in het Land van Cuijk. Deze fonkelnieuwe gemeente zet zich daarmee op de kaart als ‘trekker’ in de energietransitie. Door daar een zendmast aan te zetten, claimt zij het thema en laat zien dat energietransitie hier menens is. Hoe stoer is dat?”
Waterstof als nieuwe energie
Het Klimaatplan wil de broeikasuitstoot in 2030 met 49% verminderen. Een flinke uitdaging. In het huidige tempo reduceren we nog géén 25%. Met nieuwe technieken is het mogelijk flinke stappen te zetten bij het realiseren van deze ambitie. “In de weg naar ‘nul uitstoot’ is waterstof een oplossing. Met de Expo willen we de onbekendheid over waterstof wegnemen”, aldus Wiljan Laarakkers, directeur van Laarakkers en lid van het Platform. Zijn bedrijf verstookt twee miljoen liter diesel per jaar. Logisch dat Laarakkers wil vergroenen. “Daarbij gaat het om zwaar materieel; dat kun je niet met accu’s opvangen. Daar heb je een robuuste energiebron voor nodig: waterstof.”
Roger Engelberts sluit aan: “De Expo is een prachtige samenwerking vanuit het Platform AgriFood Tech. Hierin is de overheid vanuit gemeente Land van Cuijk sterk vertegenwoordigd. Het partnerschap met de Industriële Kring en Cubox biedt het regionale bedrijfsleven een mooi podium. Daarnaast wordt het onderwijs nauw betrokken bij het event.”
Exclusief programma
De Expo kent een exclusieve opening op de donderdagavond 7 april: ‘New Energy Talks’. In samenwerking met de Industriële Kring en Cubox worden regionale CEO’s en DGA’s uitgenodigd voor een flinke dosis inspiratie én informatie over de mogelijkheden van nieuwe energie. Spreker is Herman Molenaar, CFO van Vanderlande, ook bekend als kartrekker van de Waterstof Coalitie Meierijstad. Een panel houdt er pitches over toepassingen van waterstof en hun eigen ervaringen. Sidekick is Paul Bombeld. Deze waterstofexpert en directeur van Waterstof Magazine is ook verantwoordelijk voor het grootste openbare waterstoftankstation van Europa, in Doetinchem. “Iedere ondernemer krijgt de komende jaren met de energietransitie te maken, of hij wil of niet”, stelt hij. “Bedrijven die de overheid als opdrachtgever hebben, merken dat als eerste. De overheid gaat als opdrachtgever bij projecten emissievrije uitstoot eisen. Je ziet al voorzichtig zwaardere voertuigen, zoals vrachtwagens en tractoren, op waterstof verschijnen. In Nederland rijden inmiddels zeventig OV-bussen op waterstof. Maar ook voor industriële processen is waterstof een uitkomst.”
Waarom moeten Land van Cuijkse (mkb-)ondernemers de beurs bezoeken? “Nu zijn er nog interessante subsidies te verkrijgen, dus alleen daarom al is het verstandig om nu in te haken of je er op z’n minst over te laten voorlichten. De transportsector wordt meer en meer met CO₂ om de oren geslagen, flinke boetes liggen op de loer, (binnen)steden gaan op slot…”
Hackathon: studenten aan de slag
Dag twee, vrijdag 8 april, ontmoeten onderwijs en ondernemers elkaar tijdens een Hackathon voor dertig studenten van de universiteiten Wageningen UR, TU Eindhoven en Universiteit Utrecht. Zij proberen binnen een korte tijd oplossingen voor aangereikte kwesties te bedenken. De zoekvraag die de dag ervoor tijdens de tafeldiscussie centraal stond, vormt de rode draad voor de Hackathon: praktische vragen rond waterstof, vanuit Land van Cuijkse ondernemers zélf.
Tijdens de ‘grootste en meest energieke’ VrijMiBo presenteren de studenten de uitkomsten van de Hackathon. Er zijn dan tevens meet & match-sessies met studenten en er is de plenaire kick-off door keynote Paul Bombeld. Sterk Techniekonderwijs organiseert een scholierenbezoek voor zo’n driehonderd leerlingen aan de Expo, namens de drie regionale VO-scholen: Elzendaalcollege, Merletcollege en Metameer. Zij maken kennis met waterstof en ontmoeten regionale aanbieders van nieuwe energie.
Publieksdagen en de ‘Waterstofstraat’
Op vrijdag 8 en zaterdag 9 april opent de Expo zijn deuren voor alle inwoners uit het Land van Cuijk. Met een bezoek aan de Waterstofstraat ontdek je de mogelijkheden van waterstof. Van de tractor tot de vuilniswagen en van de stadsbus tot de graafmachine; alle voertuigen in deze straat werken op waterstof. Op de beurs staat ook het apparaat van Dense op mierezuur en de Lightyear One: een volledig elektrische auto, ontwikkeld op de Automotive Campus Helmond. Roger Engelberts: “Het is een unicum dat we die auto hebben. Deze solar-auto mag je zien als een opmaat naar een volgende editie. We zeggen niet voor niets ‘Waterstof en Meer’: we willen deze beurs de komende drie jaar organiseren in de overgang van fossiele brandstoffen naar nieuwe energiedragers. De volgende onderwerpen zouden zo maar zonne-energie of windenergie kunnen zijn.”
Afbeelding: Van Linksvoor naar rechtsvoor: Folkert Potze, Ronald Luijkx, Anton de Weerd, Wiljan Laarakkers, Roger Engelberts, Berita Cornelissen, Marty van Esch, Resi Bens.
www.exponewenergy.nl