ELEMANS VAN DEN HORK ARCHITECTEN
Daglicht op elke werkplek, als basis voor een goed gebouw. Een gebouw dat ‘groen’ is door het contact met buiten. Waar een goed binnenklimaat bouwkundig is ontworpen en pas daarna de techniek. Waar natuurlijke materialen en aantoonbaar energiezuinige oplossingen zorgen voor echte duurzaamheid. Peter Elemans en Bart van den Hork spelen met hun architectenbureau in op een veranderende wereld. Bouwmeesters die met hun team aansprekende projecten realiseren.
Het bureau ontwerpt en werkt van oudsher aan projecten in woningbouw, ouderenzorg, onderwijs en aan maatschappelijke en bedrijfsgebouwen. Daarbij neemt men graag het hele traject uit handen. Van ontwerp tot projectmanagement en van initiatief tot directievoering en toezicht. “Ontwerpen begint vaak met haalbaarheidsonderzoeken”, licht Bart van den Hork toe. “We verzorgen schets- en structuurontwerpen en schrijven Programma’s van Eisen. In de beheersing van het volledige proces- en bouwmanagement hebben we ons de afgelopen decennia bekwaamd. De voorbereidings- en initiatieffase is een belangrijk onderdeel van het proces, dat hebben we ook goed onder de knie. Projectbeheersing waarborgen we volgens het GOKIT-model. Wat ons betreft gaat het om een uitgekiende combinatie van het hiervoor genoemde procesmanagement in combinatie met architectuur. Binnen die laatste discipline hanteren wij de filosofie van ‘licht en groen’.”
Licht, lucht en ruimte
Het bureau stelt daarin het welbevinden van de gebruiker centraal. “Bijvoorbeeld door daglicht te gebruiken, zonder overlast van de zon. Door een diversiteit aan ruimten te realiseren met steeds een andere beleving en klimaatervaring.” Elemans van den Hork Architecten hanteert het (bewezen) principe dat mensen hierdoor beter presteren (bedrijfsleven, onderwijs), zich beter voelen (woningbouw) en zelfs beter genezen (the healing environment in de zorg). “De ruimtelijke beleving van de omgeving draagt bij aan het succes van het gebouw. Wie ontwerpt vanuit daglicht en groen, moet goed nadenken over de consequenties voor budget en binnenklimaat. Dat verlangt integrale ontwerpmethodiek en – vanaf het begin – nauwe samenwerking met opdrachtgever, gebruikers en andere specialisten binnen het ontwerpproces.”
“Architectuur is licht, lucht en ruimte. Want al mogen we het buiten zijn in amper enkele generaties tijd een stuk zijn ontgroeid, niemand is in principe een binnenmens. Wij willen dat ‘buiten leven’ opnieuw stimuleren.” Het bureau doet dat met een team van negen mensen. Alle medewerkers zijn allround hbo-bouwkundige. Er zijn twee senior-architecten en een jonge, vrouwelijke architect. Verder enkele BIM-tekenaars/modelleurs en een kostendeskundige, die bijvoorbeeld ook totale investeringskosten kan berekenen, de return-on-investment en de exploitatiekosten. Ook zijn er een bestekschrijver,
procesmanagers en een directievoerder en toezichthouder. Tot slot is er een kracht voor onder meer de management ondersteuning.
Projecten in de regio
Het bureau, dat bijna een eeuw bestaat, krijgt in deze regio steeds meer opdrachten. Aanstaande zijn onder meer Buitenplaats Zevenhutten in Cuijk (van Uitvaartonderneming Schrijen) en de renovatie van sporthal ‘t Hoogkoor (uit 1972) in Boxmeer, waarbij ook een nieuwe, multifunctionele turnhal voor gymnastiekvereniging De Meere verrijst. Verder zijn er de revitalisatie van de Algemene Begraafplaats in Sambeek, de (terugkerende) opdrachten voor Zorgcentrum Sint Anna en de Brede School in Grave. Eerder al realiseerde Elemans van den Hork Architecten de Agrarische Kinderopvang De Maashoeve en enkele woningbouwprojecten in Boxmeer.