Rabobank, Banking4Food en het wereldvoedselvraagstuk
“Op weinig plekken in Europa is de concentratie van bedrijven binnen de keten ‘van grond tot mond’ zó compact als in Noord-Brabant. Om precies die reden heeft onze regio de potentie de meest duurzame en slimme agri- en foodregio in Europa te worden. En daarbij een belangrijke bijdrage te leveren aan de oplossing van het wereldvoedselvraagstuk. Dat is een uitdaging, want de wereld moet met steeds minder grond, voor steeds meer monden voedsel produceren.”
Is er in 2050 genoeg eten voor álle ruim negen miljard mensen op de wereld? Hoe kunnen ondernemers in de voedselketen de voedselproductie op een duurzame wijze verdubbelen? De Rabo-visie ‘Banking4Food’ is ‘een visie die iedereen raakt’, aldus Aernout van der Does, coöperatief directeur Rabobank Banking4Food Oost-Brabant.
Op de kaart
“We hanteren vijf thema’s: duurzaam ondernemen en wonen, de energietransitie, financieel gezond leven en Banking4Food. Met Banking4Food willen we ondernemers begeleiden in de transitie naar een toekomstbestendige land- en tuinbouw. En daarnaast ondersteunen we innovatie in de gehele voedselketen.”
“Waar zetten we op in? Je moet denken aan datagedreven precisieland- en tuinbouw. En – actueel – op de transitie naar biologische en zogeheten regeneratieve landbouw. Minder gebruik van antibiotica en bestrijdingsmiddelen. Eén schakel opschuivend, naar de verwerking, willen we meer transparantie in de supply chain. Zo wordt nog makkelijker te herleiden waar je voedsel vandaan komt. Voor de consument wordt dit steeds belangrijker. Het is ook een kans voor de Nederlandse producent om zichzelf nadrukkelijker op de kaart te zetten.”
“Een belangrijke rol speelt de verpakkingsindustrie: we willen een bijdrage leveren aan het verminderen van plastic ten gunste van nieuwe materialen, die biologisch afbreekbaar zijn. In transport en logistiek van voedsel valt te denken aan het toegenomen gebruik van robotica voor de bezorging. En autonome bezorging, tot op de laatste kilometer, een nieuwe vorm van dienstverlening. In de retail groeien de online marktplaatsen en is het voorraadbeheer al sterk verbeterd.”
Uitdaging
Door innovatie hoopt Banking4Food de ketenintegratie te verhogen. “Denk aan het concurrentievoordeel dat je kunt krijgen door met alle betrokkenen uit een keten samen aan tafel te gaan zitten. Wellicht kun je er schakels tussenuit halen en krijgen boeren daardoor eerlijkere prijzen. Daar kan ook kunstmatige intelligentie een rol in spelen: denk aan virtuele draaischijven die de boer aan laten sluiten op distributienetwerken.”
“Bij de consument tenslotte, zien we de eiwittransitie in het kader van veranderende gezondheidsbelangen: we gaan meer alternatieve, plantaardige eiwitten eten. En op termijn wellicht insecten. Met kweekvlees, waarbij eiwitten worden gekweekt uit dierlijke cellen.” Allemaal ontwikkelingen die volgens Aernout van der Does direct aanhaken bij de pioniersrol van onze eigen regio: “Wat wij hier produceren én uitvinden, kun je ook elders in de wereld uitrollen. Daar mogen we trots op zijn en aan die uitdaging wil ook de Rabobank graag een bijdrage leveren. Binnen én buiten Nederland.”
“Uiteraard verliezen we de belangen van onze boeren niet uit het oog. De bank zal zich onder leiding van mijn collega Judith Pijnenburg hier vol voor blijven inzetten. Ik zelf zal mij meer toeleggen op innovatie en de groei kansen in de foodsector.”
Aernout van der Does
Coöperatief Directeur Banking4Food Oost-Brabant
Aernout.does@rabobank.nl