ING in gesprek met Landgoed de Barendonk
In 1996 doopten Liesbeth en Jan Hermanussen-Thijssen Landgoed de Barendonk om tot recreatiebestemming. Het landgoed is sinds 1842 in bezit van de familie Thijssen en heeft een agrarische achtergrond: in de jaren zeventig van de vorige eeuw werd het fruit vervangen door melkvee, nog altijd de hoofdbron van inkomsten. Op het innovatieve melkveebedrijf worden 260 koeien in moderne loopstallen gehouden. Dankzij de combinatie van melkveebedrijf en recreatiebestemming kunnen bezoekers op Landgoed de Barendonk het landleven (her)beleven. Richard van Gestel en Jan Willem van den Berg van ING gaan in gesprek met de volgende generatie: Ivo, Jens en Tessa Hermanussen.
ING bedient de agri-sector als specialisme. Richard van Gestel is agro- en zakelijk adviseur. Hij helpt relaties de juiste financieringsoplossing te vinden voor de (groei)fase van hun bedrijf. Zijn netwerk stelt hij graag open om te verbinden. Zijn collega Jan Willem van den Berg is agrarisch specialist: schakel tussen agrarische ondernemer en de adviseur zakelijk. Hij zorgt daarnaast voor kennisoverdracht naar de adviseurs en begeleidt intern de kredietaanvraag.
Kruispunt van ontwikkelingen
“Wij zijn blij met Landgoed de Barendonk als klant”, vertelt laatstgenoemde. “Deze kwam in 2018 bij ons, en zoals zo vaak gebeurt, is dat op een ‘kruispunt’ van ontwikkelingen, zoals een bedrijfsoverdracht, een investering of toetreding van een nieuwe generatie.” Ivo Hermanussen herinnert het zich: “In de zomer van 2018 waren de eerste gesprekken. We hadden inversteringsplannen en kwamen er met onze toenmalige bank niet uit. Zo zijn we om ons heen gaan kijken. Je wilt met een partij in gesprek, direct als er iets speelt. Met ING als onze financier hebben we het gevoel dat dit kan; het is een partij waarmee we de toekomst aan kunnen gaan.”
“Sinds 2018 is er weer het nodige gebeurd: we hebben zonnepanelen geïnstalleerd en er is een woonhuis aangekocht. We zitten boordevol ideeën en daarvoor heb je een sparringpartner nodig. Bovendien wil je ondersteuning op de momenten dat plannen concreet gaan worden.” Broer Jens vult aan: “Wij komen met de grote lijnen, hebben een bureau dat onze plannen bestudeert. Vervolgens bieden we het aan bij ING. Dat zorgt voor snelheid in het proces.”
Senang
Richard van Gestel: “Het is fijn dat deze ondernemers hun plannen al zo goed onderbouwd aanleveren. Dat maakt de samenwerking uiterst prettig. Uiteraard toetsen wij de plannen aan onze financieringsnormen, maar een juiste aanlevering maakt ook dat er snelheid in het proces blijft”
Dat vindt ook Jan Willem van den Berg: “Wij voelen ons senang bij ondernemers die regelmatig met realistische plannen komen. Ondernemers die niet voor langere tijd gaan stilzetten. De familie Hermanussen is een schoolvoorbeeld van de eerstgenoemde groep. De brede blik is er hier. En het is fijn dat we vaak vroegtijdig in plannen worden betrokken.” Jens Hermanussen: “Wat dat betreft hebben wij altijd al volop uiteenlopende ideeën gehad. Wij zien veel uitdagingen, willen altijd verbreden. En corona heeft inmiddels bewezen dat je niet op één paard moet wedden.”
Alle drie in de onderneming
“Daar komt bij dat we alle drie in de onderneming willen blijven”, snijdt zus Tessa een ander belangrijke invalshoek aan. “Mijn broers zetten het melkveebedrijf voort, ik richt me op de recreatietak. Twee bedrijfsopvolgers komt vaker voor, maar drie is tamelijk zeldzaam. Het betekent bovendien dat je uit je bedrijf minimaal drie salarissen moet kunnen halen.” Dat voedt de innovatiedrang die het drietal van nature al heeft, nog eens extra. Ivo Hermanussen: “Vanaf 2006 is er voortdurend geïnvesteerd, in zowel het melkveebedrijf als de recreatietak. Daarbij is bewust ook aan uitstraling gewerkt: de ophaalbrug is geïnstalleerd om de allure van het landgoed te onderstrepen.”
Hoe vaak zijn er contacten tussen beide partijen? “Dat hangt van de situatie af”, aldus Richard van Gestel. “Wij komen in beeld als er echt iets gaat spelen. Zijn reactief als het gaat om plannen van de familie. Dat gaat niet via een callcenter; onze klanten hebben ons nummer en kunnen direct contact zoeken.” Jan Willem van den Berg vult aan: “Daarnaast hebben we in coronatijd regelmatig bij onze zakelijke relaties gepolst naar de stand van zaken.”
“Die betrokkenheid hebben we erg gewaardeerd”, stelt Ivo Hermanussen vast. “We zijn ook gewezen op steunregelingen, maar hebben daarvan geen gebruik hoeven maken.”
Volgeboekt
Inmiddels is voor elk van de kinderen huisvesting geregeld. Ook de ouders, Jan en Liesbeth, betrokken een nieuwe woning. De bedrijfsopvolging is intussen ook in gang gezet en ook daarin speelt ING een adviserende rol. Voor het bedrijf zélf zit er nog voldoende in het vat. Het zal over tien jaar beslist niet meer zijn zoals nu. Corona leidde tot nieuwe inzichten en een goede, constructieve band met de gemeente als het ging om de mogelijkheden de recreatietak van Landgoed de Barendonk draaiende te houden.
Tessa Hermanussen: “Groepsactiviteiten en vergaderen was er natuurlijk lange tijd niet bij. Maar het kamperen kreeg juist een boost: tussen Kerst en Oud en Nieuw zaten we volgeboekt met winterkampeerders. Bijzonder toch? Al deze ontwikkelingen geven veel hoop voor een mooie toekomst.”
“Er heerst hier een brede blik”
Landgoed de Barendonk
www.barendonk.nl
Afbeelding: Jan Willem van den Berg, Jens, Tessa en Ivo Hermanussen en Richard van Gestel (v.l.n.r.)