In het Land van Cuijk zorgen zeven assurantiekantoren als zelfstandig adviseur voor een gezamenlijke en krachtige uitstraling van de RegioBank. Daarnaast adviseren deze kantoren in hypotheken en hebben zij een bankfunctie. In een tijd dat de bankwereld zich verder en verder terugtrekt in grote bankkantoren, blijft zakelijk betalen en sparen dichtbij. Dankzij de RegioBank, die daarmee een daadwerkelijke invulling geeft aan het behoud van leefbaarheid, ook in kleinere kernen. Bij elk van de afzonderlijke kantoren kan een ondernemer terecht voor een compleet financieel advies.
Deze keer schuiven aan Josée Jenneskens, van Jenneskens Assurantiën en Makelaardij uit Cuijk, en Robert Kersten van Kersten Assurantiën uit Oeffelt. Zij wijzen op de mogelijkheden om te investeren in duurzame energie. Wat kun je doen en wat is de terugverdientijd? En zijn er financieringsmogelijkheden?
Steeds lonender
Het is geen nieuws: investeren in duurzame maatregelen is door hoge energieprijzen steeds rendabeler geworden. In een energiemarkt die onzeker is en gedurig verandert, maakt investeren in verduurzamen je minder afhankelijk van prijsschommelingen. Keerzijde is dat de vraag naar energiebesparende producten, zoals isolatie en warmtepompen, groter is dan het aanbod. Dat drijft de prijzen op en het vertraagt levering en plaatsing momenteel tot wel twaalf maanden.
Robert Kersten: “Investeren in ledverlichting loont, ook met een kleiner budget. Ledverlichting heeft hogere aanschafkosten dan halogeen, maar verbruikt een stuk minder energie. Na ongeveer tweeënhalf jaar ben je met led al goedkoper uit. Zonnepanelen worden steeds populairder. Met de huidige energieprijzen verdien je je investering in zakelijke zonnepanelen in gemiddeld zeven jaar terug. Zonnepanelen gaan ruim twee decennia mee, dus na de terugverdientijd heb je nog jarenlang gratis zonnestroom.”
Onderzoek vooraf wel goed de staat van je pand. De meeste problemen ontstaan met de dakconstructie en draagvermogen. De overheid stimuleert bedrijven om te investeren in zonnepanelen met verschillende subsidies en fiscale voordelen. Josée Jenneskens vult aan: “Ondernemers zouden ook na kunnen denken over gezamenlijk zonnepanelen aanleggen op bedrijventerreinen. Dat scheelt mogelijk in de aanschafkosten.”
Isoleren
Heb je een goed geïsoleerd pand én financiële ruimte? Dan is investeren in een warmtepomp een aantrekkelijk en duurzaam alternatief voor een traditionele cv-ketel. Heeft je kantoorpand geen Energielabel A, dan is een hybride warmtepomp een mogelijkheid. Je kunt je investering binnen acht tot tien jaar terugverdienen.
Je dak isoleren vermindert energieverlies met dertig procent. Je verdient je investering binnen vijf tot tien jaar terug. Is je bedrijfspand vóór 1980 gebouwd, dan is de spouwmuur mogelijk niet geïsoleerd. Het gebouw verliest dan een kwart van de energie via de muren. Spouwmuurisolatie kost gemiddeld tussen de 15 en 25 euro per m², afhankelijk van het gekozen materiaal. Je verdient deze investering binnen vijf jaar terug. Een investering in hoogrendementsglas is gemiddeld binnen zeven jaar terugverdiend. Een goed geïsoleerde vloer levert een comfortabele werkplek en scheelt tot tien procent energieverlies. Vloerisolatie kost gemiddeld 25 euro per m², en de terugverdientijd ligt tussen de vijf tot acht jaar.
Energiebesparingsplicht 2023
Robert Kersten wijst op de energiebesparingsplicht. “Verbruikt jouw bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ gas? Dan ben je verplicht energiebesparende maatregelen te nemen. Een kantoorpand moet vanaf 2023 zelfs minimaal Energielabel C hebben. Dan moet je alle energiebesparende maatregelen nemen die je binnen vijf jaar kunt terugverdienen. Welke acties je precies moet (laten) uitvoeren, hangt van je bedrijfstak af. Op de website van RVO staan erkende maatregelenlijsten voor energiebesparing voor jouw bedrijfstak.”
Let op: investeringen in het vergroenen van energie, bijvoorbeeld in zonnepanelen of een warmtepomp, gelden niet als energiebesparend. Je vermindert daarmee namelijk niet je energieverbruik.
Energie besparen als zzp’er of huurder
Sommige subsidies en fiscale voordelen gelden alleen voor ondernemers met een eigen pand. “Als je zzp’er bent en vanuit huis werkt kun je wellicht gebruikmaken van consumentensubsidies”, legt Josée Jenneskens uit. “Huur je een pand en wil je verduurzamen? In de wet is niet vastgelegd of de huurder of verhuurder verantwoordelijk is voor energiebesparende maatregelen. Beiden kunnen er natuurlijk voordeel van hebben. Ga daarom in gesprek met je verhuurder en bekijk samen wat jullie kunnen doen.”
Hoe financieren?
Geen of weinig financiële ruimte? RegioBank biedt mogelijkheden voor een bedrijfshypotheek. “Als adviseur, die zelf ook ondernemer is en dus weet hoe belangrijk een bedrijfshypotheek is, kijken wij samen met de ondernemer naar het maximale hypotheekbedrag”, gaat Josée verder. “Er zijn hypotheken vanaf € 50.000. De ondernemer mag tot veertig procent van zijn of haar pand (op basis van vierkante meters vloeroppervlak) verhuren aan een andere ondernemer.”
Ondernemers kunnen een financiering standaard voor tachtig procent en in sommige gevallen tot negentig procent van de marktwaarde aanvragen, aldus het tweetal. De bedrijfshypotheek kun je in maximaal twintig jaar aflossen, ieder jaar minimaal vijf procent. Je mag kosteloos vijf procent extra aflossen per jaar. “Ondernemers zijn welkom bij een van onze kantoren voor een gesprek over mogelijkheden en voorwaarden.”