UITROL START KOMEND VOORJAAR
De aanleg van een honderd procent dekkend glasvezelnetwerk in het Land van Cuijk is nu echt dichtbij. Begin november zijn de overeenkomsten met E-Fiber, een jong bedrijf dat gespecialiseerd is in de aanleg van glasvezel, door zowel LVCNET als de gemeenten ondertekend. Zodra E-Fiber de financiering rond heeft, wordt met de aanleg gestart. Naar verwachting in het eerste kwartaal van 2018.
“Het blijkt een traject waarvoor een lange adem nodig was”, aldus wethouder Jilisen, tevens voorzitter van de stuurgroep. “Al in 2013 zijn de eerste activiteiten opgepakt om na geruime tijd te komen waar we nu staan. De samenwerking van de gemeenten én gemeenschappen in het Land van Cuijk in dit traject was bijzonder en kent nu écht een verdiend resultaat! Als kartrekker van het breedbandproject Land van Cuijk ben ik zeer content. De leefbaarheid van onze kernen en onze economische ontwikkeling wordt hiermee versterkt.”
Overeenkomsten
In februari van 2016 begonnen circa 400 vrijwilligers met de zogenaamde vraagbundeling. Het doel was om zoveel mogelijk abonnementen op te halen. Ondanks de inspanningen bleek de opbrengst onvoldoende. Daardoor kon LVCNET het netwerk zelf niet aanleggen. Hugo Bens, voorzitter van LVCNET: “Maar LVCNET en de gemeenten wisten met dit resultaat wél een commerciële partij tot de aanleg te verleiden en daarmee is onze hoofddoelstelling bereikt.” E-F iber is een jong bedrijf. Ook voor directeur Eric Vos is dit een memorabel moment. “Na de aanleg van het glasvezelnetwerk in Boekel, Landerd en Bernheze, gaan we heel graag snel aan de slag in de regio Land van Cuijk. Samen met de providers gaan wij ervoor zorgen dat je niet alleen supersnel internet krijgt, maar ook televisie in de allerhoogste kwaliteit en dat tegen zeer concurrerende prijzen.”
Geen prijswijzigingen
E-Fiber wil met twee aannemers gaan werken. Het netwerk moet medio 2019 klaar zijn. In de tussentijd kan iedereen alsnog een abonnement afsluiten bij een van de providers. “Dat zijn in elk geval de providers die ook betrokken waren bij de vraagbundeling. Mogelijk komt er nog breder aanbod”, aldus Eric Vos. Wanneer exact gestart wordt met de eerste werkzaamheden, is afhankelijk van het moment dat E-Fiber de financiering definitief rond heeft. LVCNET heeft bedongen dat alle contracten die in 2016 afgesloten zijn bij de providers, geldig blijven. Ook de prijzen en de samenstelling van de pakketten veranderen niet. Hugo Bens licht toe dat LVCNET zich gedurende de aanleg blijft inspannen om zoveel mogelijk inwoners te overtuigen van het nut en de noodzaak van glasvezel. “Daarnaast gaan wij nieuwe diensten en producten promoten. Bijvoorbeeld digitale mantelzorg of diensten die veilig wonen bereikbaar maken. Voor bedrijven komen speciale pakketten zodat zij cloud-diensten betrouwbaar kunnen inzetten in hun bedrijfsvoering.”
Eigen bijdrage vervalt
Voor bewoners en bedrijven in het buitengebied was eerst sprake van een éénmalige eigen bijdrage van € 495. Dit is bij E-Fiber niet meer aan de orde. Iedereen krijgt gratis een aansluiting in de meterkast. Wanneer gedurende de aanleg géén abonnement wordt afgesloten, dan moet voor het activeren van een abonnement na de aanleg wél eenmalige activatiekosten worden betaald.