Bedrijvenpark Laarakker inmiddels sneller gevuld dan verwacht
Waar velen 2020 het liefst uit de geschiedenisboeken zouden willen schrijven, heeft Bedrijvenpark Laarakker alle reden om meer dan tevreden terug te blikken op een roerig jaar. Sneller dan enkele jaren geleden voor mogelijk gehouden werd, zijn de gestelde doelen inmiddels grotendeels bereikt. Worden de reserveringen verzilverd, dan is Laarakker zo goed als vol. “Daarbij hebben we nóg een doel bereikt, door op Laarakker ook regionale bedrijven, uit onder meer Mill en Boxmeer, de kans te geven te groeien.”
Olaf de Croon, directeur Bedrijvenpark Laarakker, ziet de ontwikkelingen instemmend aan. En met hem de gemeente Cuijk. De successen die Laarakker boekt, gaan daarbij hand in hand met streven naar een duurzame toekomst. Laarakker is een voorbeeld van een terrein dat duurzaamheid wil ademen en dat daar – hoewel er altijd nog te winnen is, denk aan zonne-energie – al voor een aanzienlijk deel in slaagt. Wethouder Maarten Jilisen: “We hebben daar vanaf het begin op ingestoken. Duurzame ondernemers hebben bij Bedrijvenpark Laarakker zelfs een streepje voor. Bij de verkoop van de percelen is gekozen voor een stimuleringssysteem om in het ontwerp van bedrijfspanden duurzame toepassingen mee te nemen. Door een korting op de grondprijs te geven van maximaal drie procent worden bedrijven getriggerd om hier mee aan de slag te gaan.”
Scoren op duurzaamheid
Laarakker werkt met een duurzaamheidsplan. Hieraan hangt een scorelijst met mogelijke maatregelen die ondernemers kunnen invullen en op basis waarvan er punten worden gescoord. Let wel: extra maatregelen ten opzichte van de geldende normen. De onderdelen op de scorelijst hebben een relatie met een andere, meer generiek gehanteerde norm: de Breeam-certificatie. Breeam is een internationaal meet- en beoordelingsinstrument voor de duurzaamheid van bijvoorbeeld een nieuw bedrijfspand. Ondernemers, maar vooral ook steeds meer grote beleggers hechten waarde aan een Breeam-certificaat als een maat voor de (beleggings)waarde van een gebouw.
Olaf de Croon: “Gelukkig investeren ondernemers, vanuit imago en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, uit zichzelf ook steeds meer in duurzaamheid, al dient dit uiteraard zowel financieel als bedrijfsmatig haalbaar te zijn. De aandacht op Laarakker voor duurzaamheid is groot. Uit de scores bij de ondernemers komt dit ook naar voren.” Sprekend voorbeeld hiervan vormt een drietal van de jongste nieuwkomers. Bedrijven die duurzaamheid niet als modegril inzetten, maar er daadwerkelijk betere bedrijfsresultaten door weten te bereiken.