“We merken dat de markt aantrekt. In de ene branche voel je dat al beter dan in de andere, maar er is beweging. Dit is vooral belangrijk met het oog op maatschappelijke verantwoordelijkheid en sociaal ondernemen. En de link naar het Sociaal Akkoord van 2013, waarin afgesproken is zoveel mogelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk te brengen.” Aan het woord is Leonard Steetsel, directeur IBN Arbeidsintegratie. Wij spraken hem in november 2015 voor ons tweede nummer. Lees het nu terug:
“Steetsel is blij met de aantrekkende markt, maar ziet (mede daardoor) ook problemen met het Doelgroepenregister, dat nog te weinig mensen telt. In het register staan werkzoekenden die in aanmerking komen voor één van de 125.000 extra banen die worden gecreëerd voor mensen met een ziekte of handicap. Wajongers en mensen met een Wsw-indicatie hebben nu nog voorrang. Maar bij de keuring door het UWV blijken vooral werkzoekenden met een medische beperking toegang te krijgen. Sociale kenmerken en vaardigheden worden volgens insiders te weinig meegewogen.
“Als we de doelstelling vóór het einde van volgend jaar niet halen, wordt de Quotawet ingevoerd. Bedrijven moeten dan voor elke 25 medewerkers minimaal één werknemer aanstellen die een afstand tot de arbeidsmarkt heeft. Als IBN hebben wij in de regio Land van Cuijk-Uden-Oss-Veghel 3800 mensen aan het werk, waarvan 1250 mensen gedetacheerd bij 600 werkgevers. Het merendeel bij bedrijven met minder dan 25 medewerkers. Je mag zeggen dat de kleine bedrijven de problemen voor de grotere oplossen”
‘Die derde P’
Steetsel heeft een verklaring voor deze situatie: “Bij kleinere bedrijven loopt de directeur vaak zélf nog over de werkvloer. Bovendien kent bijna iedereen in zijn of haar familiesfeer wel een
persoon uit de doelgroep en dan is een connectie snel gemaakt. Dat is mooi en warm. En zo komen we er óók, maar het kost tijd en energie.”
“Gelukkig zijn er steeds meer ondernemers die ‘de derde P’ uit het maatschappelijk verantwoord ondernemen, namelijk People, serieus nemen. Want daarbinnen is een groep mensen die de kans moet krijgen om te laten zien dat ook zij van waarde zijn voor het bedrijfsleven. Sterker, dat er met hen óók geld te verdienen valt. Want dát is een belangrijk verschil met vóór de crisis: bedrijven doen het niet langer uit liefdadigheid, maar willen rendement. En dat kan ook!”
Positief
“Niet alleen bij het tarief van de medewerker zorgen we voor maatwerk en is er ondersteuning met subsidie; we zorgen ook voor begeleiding van de medewerker. Op onze eigen kwekerij is die bijvoorbeeld intensief, maar zelfs daar hebben we een winstgevende onderneming, en dat in deze tijd… In bijvoorbeeld groenvoorziening, horeca en schoonmaak zie je dat mensen veel minder begeleiding nodig hebben. En in de detachering werken onze mensen nagenoeg helemaal zelfstandig.”
“Iedere kandidaat is anders en daarom is IBN er voor hen om werk te vinden op dié plek waar zij het beste tot hun recht komen. Zo pakt de invulling van de wet positief uit voor elk van de elf gemeenten waarvoor wij in actie komen.” Dat mag blijken uit het feit dat IBN vorig jaar 3 miljoen dividend aan diezelfde gemeenten uitkeerde.”