Van der Horst aannemers heeft een lange geschiedenis, terugvoerend tot 1930. Die historie heeft de onderneming veel kennis opgeleverd. Kennis om toegevoegde waarde te kunnen bieden. In complexe situaties voelt de Millse bouwer zich het beste thuis, zich onderscheidend in wat er vóór en na de werkelijke productie gebeurt. In ‘vindingrijk bouwen’ en ‘zich verplaatsen in de klant’ schuilt de toegevoegde waarde. Beide waarden komen ook uitdrukkelijk naar voren in het Design & Build-principe.
In een Design & Build (D&B) project wordt zowel (een deel van) het ontwerp als de realisatie van het object aan één opdrachtgever (marktpartij) overgelaten. De opdrachtgever zet een functionele (prestatie)specificatie op de markt. De geselecteerde marktpartij draagt vanaf dat moment de verantwoordelijkheid voor het ontwerp tot en met de realisatie van het object. De voordelen voor de opdrachtgever zijn evident: één contractant, één aanspreekpunt, in dit geval de aannemer, draagt de verantwoordelijkheid voor onder meer budget en tijdspad. Het risico voor de opdrachtgever is dus minimaal. Feitelijk is er een harmonieuze samenwerking: de opdrachtgever kan nooit tussen twee partijen komen staan. Er is een veel betere kostenbeheersing. Daarnaast kunnen ontwerp- en bouwfase efficiënt op elkaar worden afgestemd, waardoor het project eerder opgeleverd kan worden.
Koudwatervrees
Commercieel directeur Ted van Schijndel bij van der Horst aannemers merkt op dat het principe van D&B aanmerkelijk vaker wordt toegepast. “Misschien moet je bij sommige opdrachtgevers een beetje opboksen tegen koudwatervrees: het is beslist niet zo dat wij voor eigen parochie preken door zo vroeg mogelijk deel uit te willen maken van het traject. D&B heeft nu eenmaal onmiskenbare voordelen en, belangrijk, wij zijn een bouwer die dat principe ook aan kán. Je hebt er bepaalde expertise voor nodig, je moet niet alleen goed kunnen bouwen.” Hij vervolgt: “Bij D&B zie je véél eerder wat financiële consequenties zijn van bepaalde ontwikkelingen in het traject. En dus ook of bepaalde zaken budgettairtechnisch mogelijk zijn of niet. Dat komt doordat je bij D&B alle aspecten, van elke partij, op het juiste moment meet en meeneemt. Budgetten worden vroegtijdig bepaald. Hierbij is enige kennis geboden. Een veel voorkomend probleem is dat budgetten tijdens het gehele proces onvoldoende worden bewaakt. Daardoor worden budgetten vaak overschreden en zijn de gevolgen groot.”
Vooraf weten waar je aan toe bent
“Wat wij doen, is al heel vroeg met de opdrachtgever aan tafel gaan. Daarbij bespreken we de wensen én het budget. Zo weet je al in een vroeg stadium óf iets mogelijk is, en ook wát er voor dat budget gedaan kan worden. Dat wordt dan vastgelegd en vanaf dat moment dragen wij als marktpartij de verantwoording voor het project. In een conventionele situatie gaat dat anders: daar ben je ten tijde van de aanbesteding al halverwege het totale traject. Pas dan bepaalt een marktpartij de definitieve prijs door in te schrijven. Vervolgens kan getoetst worden of het budget kloppend was. En moeten er vervolgens vaak dingen aangepast worden, wat op zichzelf ook weer tijd, en geld, kost. Let wel, de uiteindelijke prijs wordt ook bij D&B uiteraard door de markt bepaald, maar dan wel veel eerder in het proces.” Daar blijft het niet bij. Gedurende dit traject blijft van der Horst aannemers onder meer prijs en planning toetsen. Doordat één partij het totaaloverzicht voor ontwerp en uitvoering bewaakt, is er continue controle. “Niet alleen van de prijs, maar ook van bijvoorbeeld kwaliteit. Wij draaien op het juiste moment aan de knoppen. Wij kunnen ook heel duidelijk de consequenties van bepaalde keuzes laten zien. Processen worden er transparanter door.”
Weten waar je het geld aan uitgeeft
Ook Marcel Jans, kostendeskundige bij van der Horst aannemers, ziet veel voordelen. “Door D&B wordt de opdrachtgever volledig ontlast, kan zich focussen op zijn eigen onderneming. Hoe vaak hoor je niet dat resultaten achterblijven, het bedrijfsproces wordt verstoord, omdat de focus te veel op het bouwen ligt?” “Vaak horen we ook achteraf dat de klant niet goed weet waaraan hij zijn geld heeft uitgegeven. Misschien was het geen wens een dure buitenschil toe te passen, maar is daar onvoldoende op gestuurd. Of had hij achteraf beter meer geld uit kunnen geven aan de nieuwbouw. Daardoor zijn de onderhoudskosten lager en is de levensduur van zijn pand langer. Volgens Marcel Jans heeft van der Horst aannemers zijn organisatie daar zelfs op aangepast. “Onze mensen bezitten de competenties om met een D&B aanpak te werken. Zich volledig verplaatsend in de klant, met het gedrag van eigen portemonnee. Onze kennis, betrokkenheid en verantwoordelijkheidsgevoel is groot. We worden graag uitgedaagd en hebben daar plezier in. En wat we daarin terugzien is dat onze opdrachtgever bouwen als een feest ziet. Zeker bij complexe projecten is het des te belangrijker een D&Btraject aan te gaan.” In de afgelopen periode realiseerde de Millse bouwer op die manier onder meer zwembaden in Overloon, Gilze Rijen en Maastricht en momenteel ook in Oisterwijk. Ook is van der Horst aannemers recent gestart met de bouw van een brandweerkazerne. Komend jaar zal van der Horst aannemers in totaal vijf brandweerkazernes bouwen in Noord-Limburg, allemaal volgens het D&Bprincipe.