De wereldwijd grootste producent van veterinaire vaccins zetelt in… Boxmeer
MSD Animal Health aan vooravond van 75-jarig bestaan
Het is wereldwijd de grootste locatie voor het ontwikkelen en produceren van veterinaire vaccins. Jaarlijks worden hier 55 miljard doseringen geproduceerd en geleverd. Een bijna onwaarschijnlijk aantal, zeker als je weet dat je met een paar flesjes een hele kippenstal kunt vaccineren… De onderneming zetelt er volgend jaar driekwart eeuw. En toch rijd je zomaar aan MSD Animal Health in Boxmeer voorbij. “Ja echt, we zitten hier al bijna 75 jaar en toch zijn we in veel opzichten voor het grote publiek redelijk onbekend. We zijn nu eenmaal geen business-to-consumer bedrijf. Maar we zijn wél een bedrijf met een rijke, grote geschiedenis en een grote toekomst. We are here to stay!”
MSD wil het meest vooraanstaande onderzoeksintensieve biofarmaceutische bedrijf ter wereld zijn. De onderneming loopt voorop in onderzoek naar innovatieve gezondheidsoplossingen om ziekten bij mens en dier te voorkomen en te genezen. En dus produceert men zowel vaccins als geneesmiddelen. Wat doet MSD, wat zijn actuele ontwikkelingen en waar gaat de innovator de komende 75 jaar naartoe?
Wereldwijde impact
Het verhaal in Boxmeer begint in 1949, als Wim Hendrix, alias Wimke de Körver, zijn Laboratoria Nobilis opricht. De producent van mengvoeders start met de productie van diergeneesmiddelen en vaccins. In 1961 is er de overname door KZO, het latere AKZO. Nadat in 1964 de overname van Verapharm een feit is, verschijnt in 1969 de bedrijfsnaam ‘Intervet’. In 1999 neemt Intervet Hoechst Roussel Vet over. In 2007 volgt de overname door Schering-Plough, twee jaar later door MSD. Sinds 2011 is de bedrijfsnaam MSD Animal Health in gebruik.
MSD, dat naast Boxmeer ook locaties heeft in Haarlem, Oss (beide Human Health) en De Bilt, is het grootste en meest veelzijdige geneesmiddelenbedrijf van Nederland. De locaties in Boxmeer en De Bilt richten zich op gezelschapsdieren, herkauwers, pluimvee, varkens en de aquacultuur. De impact is wereldwijd: vanuit deze vier locaties in Nederland ontwikkelt, produceert en verpakt men geneesmiddelen en vaccins voor mensen en dieren en distribueren deze naar 140 landen in de wereld. Meer dan 5000 mensen werken bij MSD Nederland, van wie 2000 (plus zo’n 500 flexibel) in Boxmeer en De Bilt. De totale exportwaarde in Nederland was in 2020 16,3 miljard euro.
Fitbit voor dieren
Er is wereldwijd een groeiende vraag naar hoogwaardige medicijnen, behandelingen en vaccins. MSD investeert daarom in state-of-the-art productiefaciliteiten voor productie, onderzoek en verpakking. Bijzonder: over het algemeen is een bepaalde locatie van MSD gericht op één discipline, maar in Boxmeer zetelt álles: R&D, productie, marketing & sales en global-supportfuncties. Dat maakt Boxmeer tot een unieke site, actief vanaf de vroegste technologie tot het daadwerkelijk ontwikkelen van vaccins, van het opschalen van nieuwe vaccins tot het produceren, verpakken en het distribueren ervan.
In januari 2023 werd in Boxmeer de nieuwe steriele vul- en vriesdroogfaciliteit voor vaccins geopend door Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken en Klimaat. En dan is er nog de uitbreiding met een virologisch laboratorium en nieuwe locatie voor het Center for Diagnostic Services. De goedkeuring voor een quality lab is ook binnen, volgend jaar gaat de eerste schop in de grond. Los van nieuwbouw investeert MSD jaarlijks voor ‘enorme bedragen’ in onderhoud en upgrade van de bestaande panden.
Een veilige voedselvoorziening wereldwijd en de gezondheid van mens en dier zijn met elkaar verbonden. Corona heeft dat nog eens laten zien. MSD Animal Health wil voorkomen dat dieren ziek worden. Een nieuwe businesstak binnen het bedrijf houdt zich bezig met monitoring van zowel landbouwhuisdieren als gezelschapsdieren via digitaal verbonden identificatie-, traceerbaarheids- en monitoringproducten. Zoals oormerken voor varkens en koeien, of een soort fitbit voor honden. Door data te verzamelen kunnen diereigenaren de gezondheid van hun dieren nog beter monitoren. MSD staat wereldwijd midden in de ontwikkelingen en voelt dat aan zichzelf verplicht.
Lokale roots erkennen
Dichter bij huis erkent MSD Animal Health ook haar lokale roots. Directeur Operational Services Martin van Collenburg, over het belang van de samenwerking tussen de gemeente en bedrijven: “Gemeente en bedrijven hebben er allebei een groot belang bij om de economie in de regio te stimuleren. Daarbij staat het vestigingsklimaat onder druk door onder meer stikstofbeleid, netcongestie en het personeelstekort. Wij zoeken operators; er staan honderd vacatures open! De lokale gemeenschap is gebaat bij een goed duurzaam economisch klimaat: als bedrijven kunnen groeien, verdienen medewerkers geld dat ze weer besteden in de regio. In dat opzicht is de samenwerking tussen gemeente en MSD Animal Health van cruciaal belang. We zijn de grootste industriële werkgever in de regio.”
Daarnaast wil MSD Animal Health volgens Martin van Collenburg een maatschappelijk verantwoorde partner zijn in de regio. “Dat kunnen we niet alleen. Daar hebben we de gemeente, de bedrijventerreinvereniging en de Industriële Kring voor nodig. We zitten hier in een gezamenlijk ecosysteem waarin je elkaar kunt versterken. We doen aan sponsoring, zoals Daags na de Tour. Al jarenlang steken honderden collega’s onder werktijd hun handen uit de mouwen voor een vrijwilligersproject in de directe omgeving van onze locatie. Denk aan scholen, staatsbosbeheer, IVN het Maasheggenvlechten. MSD Animal Health is erbij in de hele breedte.”
MSD Animal Health in Boxmeer viert in 2024 haar 75-jarig bestaan.
www.msd-animal-health.nl