“We staan midden in de maatschappij”, vertelt Jolanda van Kessel, regiodirecteur Cuijk van
De Leijgraaf. “Vanuit onze drie regiocolleges in Meierijstad, Oss en Cuijk bieden we onderwijs aan in de breedste zin van het woord: van middelbaar beroepsonderwijs voor jongeren tot en met bedrijfsopleidingen, VAVO, volwassenenonderwijs en inburgeringscursussen.”
Studenten klaarstomen
Het onderwijs op De Leijgraaf is verre van klassiek. Sterker nog, de school werkt bij voorkeur (nauw) samen met bedrijven en andere marktpartijen. Van Kessel: “We sturen we onze studenten vanaf dag één de regio in, zodat ze heel hun opleiding met beide benen ‘in het vak’ staan. Daarnaast halen we de praktijk naar binnen, door gastdocenten uit te nodigen die de beroepen van nu en de toekomst als geen ander kennen. Zo stomen we onze
studenten klaar voor een prachtige loopbaan,
en bieden we regionale bedrijven en instellingen de beroepsprofessionals die ze nodig hebben.”
Een goed voorbeeld is de samenwerking met
Van der Valk Hotel Cuijk-Nijmegen. Een handvol studenten volgt er een bbl- of bol-leerweg. “Wij hebben al decennialang Leijgraaf-studenten onder onze hoede”, vertellen eigenaars Arda en Fred van der Valk. “Wij willen dat het Land van Cuijk zich profileert als dé plek voor horecaonderwijs in Nederland. Wij geloven heel erg in praktijkleren en talenten ontwikkelen. Kijk naar de sterrenkoks van nu: dat zijn mensen die het vak juist in de praktijk hebben geleerd.”
Nieuwe manieren van onderwijs
Arda van der Valk ziet mogelijkheden voor nieuwe manieren van onderwijs volgen. “Onderwijs is heel anders dan jaren geleden. We hebben hier een student die dolgraag een barista-opleiding zou willen doen. De beleving van koffie en thee is immers tekenend voor deze tijd. Maar zo’n opleiding is er binnen de school natuurlijk nog niet. Wij kunnen dat wél verzorgen.” Een ander voorbeeld: “Wij
werken in Hotel Cuijk met frontcooking. De gast ziet dus wat er in de keuken gebeurt. Voor de kok-oude-stijl is het bijna ondenkbaar dat iemand over zijn fornuis meekijkt, maar het hoort allemaal bij de beleving die in de horeca gewoon is geworden. Zulke dingen horen dus óók bij een opleiding, en waar kun je dat beter leren dan in de horeca zélf?”
Arda van der Valk is vinoloog. “Daarmee zouden we ook meer willen en kunnen doen. Bijvoorbeeld studenten in een meerdaags project meenemen in het maken van wijn, zoals we hier zelf doen met de witte win Terra Ceuclum in onze eigen wijngaard. Werken met bijvoorbeeld gastdocenten en sprekers verrijkt het onderwijs en de belevingswereld van de student enorm.”
Elkaar leren kennen
“Voor ons is ROC de Leijgraaf een geweldige partner om de kennis die wij in huis hebben, over te dragen op jongeren die ook willen kiezen voor het horecavak”, vervolgt Fred van der Valk. “We moeten van het idee af dat je de horeca ingaat ‘juist als je niets anders meer kan’. Zo is het niet: we zoeken bevlogen mensen, die niets anders willen dan gasten in de watten leggen. Want echt, dan smaakt jouw biertje beslist een stuk beter.”
“Bovendien is de samenwerking met De Leijgraaf voor ons een mogelijkheid om in
contact te komen en te blijven met een nieuwe generatie werknemers. Dankzij praktijkleren
blijven de studenten gedurende enkele jaren bij ons. Dat is voor beide partijen ook een ideale kans om elkaar beter te leren kennen. Wij krijgen een prima beeld van de capaciteiten en interesses van de studenten. Het past bovendien in onze visie dat je nooit uitgeleerd bent. En dat laatste geldt ook voor ons!”
Jolanda van Kessel, regiodirecteur Land van Cuijk bij ROC de Leijgraaf.
Twee studenten zien toe hoe je een verrukkelijke cappuccino maakt. Leermeester Stacey Garot
doet het voor.
Benieuwd op welke manier ú kunt
samenwerken met ROC De Leijgraaf? Neem dan contact op via 088 017 0000 of
info@leijgraaf.nl.