Wat in de vorige eeuw nog tot de sciencefiction behoorde, is nu werkelijkheid. Zelfsturende auto’s, drones die pakketjes afleveren, computers en smartphones die je gesproken opdrachten kunt geven om iemand te bellen, een restaurant te reserveren of een betaling te doen.
Dat alles is niet mogelijk zonder kunstmatige intelligentie. Steeds meer mensen, onder wie wetenschappers, maken zich zorgen of intelligente machines op termijn een bedreiging gaan vormen voor de mensheid. Bill Gates, Elon Musk, Stephan Hawking allemaal uiten ze hun zorgen. De huidige staat van kunstmatige intelligentie is echter nog zeer beperkt. De krachtige computers van nu kunnen ontzaglijke hoeveelheden data verwerken en daar patronen uit halen. Of het nu foto’s van katten zijn, stemgeluid of gezichtsuitdrukkingen, in de basis is het patroonherkenning. Op basis daarvan kan een computer acties uitvoeren. Het verschil tussen intelligentie gebaseerd op patroonherkenning en menselijke intelligentie is nog enorm groot. Mensen hebben het vermogen om zelfstandig te leren, hebben empathisch vermogen en zijn zelfbewust.
De zorgen van wetenschappers zijn gebaseerd op de snelheid waarmee nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden. Stel dat ergens plotseling een echt intelligente computer met leervermogen en bewustzijn wordt uitgevonden. Hoe gaan we daar mee om? Daarbij komt nog dat China, de VS en andere landen kunstmatige intelligentie ook zien als een middel om hun militaire slagkracht te versterken. Er ontstaat een nieuwe wapenwedloop.
Als we de ‘koffietest’ van Steve Wozniak in gedachten nemen, hoeven we ons voorlopig geen zorgen te maken. Hij beweert namelijk dat er nooit een robot gaat bestaan die een vreemd huis binnenloopt, zelfstandig de keuken vindt, het koffiezetapparaat en de benodigdheden om koffie te zetten, en zelf uitvogelt hoe het koffiezetapparaat werkt om koffie te zetten…?
Eshgro
Anton Loeffen | Automatiseringsadviseur
T. 0485 47 61 93
E. a.loeffen@eshgro.nl
W. www.eshgro.nl