Agrarische kinderopvang Boerkes&Co
Een win-winsituatie noemen Coen en Bregje Mooren de combinatie van het melkvee- en akkerbouwbedrijf en agrarische kinderopvang aan de Oeffeltseweg in Haps. “Kinderen en ouders krijgen meer respect en begrip voor boeren en zien waar hun dagelijks eten vandaag komt. Wij zijn dagelijks in gesprek met burgers. De boerderij en kinderdagverblijf vullen elkaar mooi aan.”
Sinds oktober 2018 zijn er naast ruim tweehonderd koeien elke dag kinderen op de boerderij van familie Mooren in Haps. De agrarische kinderopvang spreekt ouders zo aan dat de start van een derde groep in gang is gezet. Inmiddels werken er twaalf pedagogische medewerkers en zijn er dagelijks 32 kinderen in de leeftijd van tien weken tot vier jaar op de boerderij.
“Ouders kiezen heel bewust voor agrarische kinderopvang. We hebben ouders die er twintig kilometer voor om rijden. Wij bieden een natuurlijke omgeving waar kinderen veilig kunnen spelen en ontwikkelen”, zegt Bregje (34). Ze werkte tien jaar in de jeugdzorg voordat ze de stap naar het ondernemerschap maakte. “We hebben vier kinderen en de onregelmatige diensten pasten daar niet goed bij. Ik zag wat de boerderij toevoegt aan de ontwikkeling van onze kinderen en het leek me fantastisch om meer kinderen die kans te bieden.”
Verbreding
Coen (36) stapte na de MAS in de VOF met zijn ouders Thijs en Annemarie. Ze melken 230 koeien, houden 120 stuks jongvee en bewerken 45 hectare akkerbouw. Bregje volgde een ondernemerscursus bij de Verenigde Agrarische Kinderopvang (VAK) waar ze veel kennis opdeed voor het ondernemersplan, agrarische visie en manier van werken. Sinds 2022 hebben Bregje en Coen de VOF overgenomen van Coens ouders.
De kinderopvang is tegen de jongveestal gebouwd. “Door de ramen zien de kinderen altijd kalfjes”, zegt Coen. Naast het gebouw is een buitenruimte met speelgelegenheid, moestuin en dieren. Op de boerderij zijn alle kritische punten beoordeeld op veiligheid. “Onze leidsters hebben een opleiding groene pedagogiek gevolgd. Zelf heb ik die ook gevolgd”, legt Coen uit.
Huiselijke boerensfeer
Kenmerkend voor de agrarische opvang is de huiselijke boerensfeer. De kinderen gaan zoveel mogelijk naar buiten. Op het rek hangen laarzen en regenpakjes klaar. Bregje: “We zijn flexibel en passen ons aan het natuurlijke ritme van een kind aan. De seizoenen staan centraal. In de lente spelen we in het gemaaide gras en laten we samen de koeien de wei in.” In de buitenslaapplekken met natuurlijke geluiden en gezonde frisse buitenlucht slapen de kinderen beter.
De kantine is voor het boerderijpersoneel en de kinderopvang. Coen: “Dat werkt super. Wij hebben het over het boerderijwerk. De leidsters horen dat en komen met de kinderen kijken.” De leidsters hebben veel interesse in het boerenleven. Op eigen initiatief kwamen ze op een zaterdag terug voor een boerinnencursus.
Bregje werkt nu alleen als inval op de groep. “Ik heb mijn handen vol aan de organisatie en communicatie. We overleggen veel en belangrijke beslissingen nemen we samen. Coen voert de sollicitatiegesprekken mee. We vullen elkaar goed aan”, aldus Bregje.
Wisselwerking
Mooren werkt op het melkvee- en akkerbouwbedrijf met elf scholieren uit Haps. En sinds kort ook met een vaste medewerker Daan voor de dierverzorging. Coen werkt met een melkplanning en op zaterdag hebben ze vaste klussen voor vijf jongens. Voor de seizoenswerkzaamheden zoals aardappelen rooien, put hij uit de pool van hulpkrachten. “We stellen doelen bijvoorbeeld maisopbrengst per hectare. Ik laat zien hoeveel wij oogsten. Zo motiveren we dat ieders inzet, bijvoorbeeld het verzetten van de regenhaspels, bijdraagt aan de opbrengst.”
Het werken met personeel vinden beiden mooi. Coen: “Het aantal personeelsleden is gegroeid. Je moet leren om werk uit handen te geven. We werken overal met protocollen. Dat geeft voor iedereen duidelijkheid.”
Toekomst
De focus van de ondernemers is nu de uitbreiding met een groep. “Dat is ook de laatste. Nu ken ik alle kinderen en dat wil ik zo houden”, zegt Bregje. “Ik zou niet meer terug willen naar een eenmansbedrijf. Je hoort van zoveel verschillende mensen hun verhalen. Dat verrijkt ons leven”, lacht Coen. Het aantal koeien willen ze uitbreiden naar 320 en later automatiseren met melkrobots. Dat is beter voor de gezondheid van de koeien en de flexibiliteit.
Ze zijn deelnemer van Land van Cuijk Boert Bewust en ontvangen regelmatig scholieren op de boerderij. “De agrarische kinderopvang is van grote meerwaarde voor de sector. Automatisch leren ouders en kinderen de boerderij kennen. Dat zorgt voor meer dialoog en begrip”, besluit Coen.
Afbeelding: Coen en Bregje Mooren in de buitenruimte van het agrarische kinderdagverblijf.
“Wij zijn dagelijks in gesprek met burgers”
www.boerkesenco.nl