Ondernemers zijn versneld aan het verduurzamen. De hoge energieprijzen van het voorbije jaar en onze afhankelijkheid van aardgas hebben iedereen is wakker geschud. Wie nog geen zonnepanelen had laten installeren, laat het nu doen of is in ieder geval de optie aan het overwegen. Megens Elektrotechniek installeerde kortgeleden een zonnepaneleninstallatie bij Steenhouwerij J.H Smits & Zonen in Cuijk. Met maar liefst 342 zonnepanelen, bespaart de onderneming flink op energiekosten en haar ecologische voetafdruk.
Zware platen van hardsteen, graniet en marmer worden er al lang niet meer met hand verplaatst. Daar zijn heftrucks en volautomatische takels voor. Ouderwets handwerk heeft plaatsgemaakt voor computergestuurde frees- en zaagmachines. Maar steenhouwen blijft een ambacht. Bij Steenhouwerij J.H. Smits & Zonen al sinds 1848. Met zo’n 25 medewerkers levert het Cuijkse familiebedrijf maatwerkproducten door heel Nederland voor in- of exterieur: werkbladen, wastafels, badkamers, haarden, vloeren, vensterbanken, dorpels en muurafdekkers. Afnemers zijn (interieur)bouwbedrijven, architecten, keukenbouwers en projectontwikkelaars.
‘Door het dak’
Volgens Camiel Smits, eigenaar en vijfde generatie binnen het familiebedrijf, was de directe aanleiding voor het installeren van de zonnepanelen, ‘de combinatie van afgelopen winters, waarbij de energieprijzen door het dak gingen’. “Als grootverbruiker hebben we altijd goedkoop energie in kunnen kopen, maar dat hield toen op. Toen is de bal sneller gaan rollen”, legt de Cuijkse ondernemer uit. “We hadden ons al wel eerder georiënteerd, maar er was nog geen terugverdienmodel. Dat hebben we hier nu wél, dus is het een extra mooie verduurzaming voor ons bedrijf.”
“Bovendien verbruiken we, wanneer onze machines in bedrijf zijn, nu nog alles vrijwel direct. We halen zo’n zeventig procent van ons stroomverbruik uit de zonnepanelen. Gas speelde al niet echt een rol: we gebruiken het niet in het productieproces, enkel een beetje voor verwarming.” Tom Wienhofen, algemeen directeur van Megens Elektrotechniek, vult aan: “Onze cijfers laten zien dat er al dagen zijn geweest waarop jullie slechts tien procent hoefden in te kopen.”
Aansprekende referenties
Camiel Smits: “Van het offertestadium tot aan de realisatie duurde het traject ongeveer een jaar. We hebben meerdere offertes opgevraagd bij partijen waarmee ik vaker werk. Megens sloot het beste bij me aan, ze hadden bovendien wat grotere, aansprekende referenties.” Megens Elektrotechniek, in 1978 opgericht, legde al in 2008 zijn eerste zonnepanelen. Vandaag de dag werken vijftig enthousiaste vakmensen bij Megens.
Bas Janssen, projectleider bij Megens Elektrotechniek, wijst op de gunstige ligging van Smits’ bedrijfspand, wat over de dag heen een mooi verspreide opbrengst oplevert. “In totaal hebben we 342 panelen gelegd. We zorgden voor twee aansluitingen: eenderde is voor het kantoorgedeelte, de andere panelen zijn voor de werkplaats. Dat valt onder grootverbruik, en daarbij mag je niet terugleveren. Wat hebben we nu gedaan? We hebben een daar een energiebegrenzer tussen gezet. Die kijkt naar de energieopwekking door de panelen en het verbruik in de werkplaats. De eerste mag niet hoger zijn, want dan zou de installatie normaal gespreken automatisch gaan terugleveren aan het net. De begrenzer voorkomt dat. Wat de panelen op het werkplaatsdeel nu ‘teveel’ aan energie opwekken, ben je vooralsnog kwijt, maar in een toekomstige situatie zou je, met accu’s, kunnen bufferen.”
Dat beseft ook Camiel Smits: “De omvormers zijn daar al op voorbereid. Daar kan in de toekomst een accupakket op worden aangesloten. Voordeel van de twee aansluitingen is dat we met het kantoorgedeelte wél gewoon kunnen terugleveren.”
Alles voor de veiligheid
De constructeur van Smits berekende dat een ingreep nodig was aan de dakconstructie, die versterkt moest worden. Gedurende de twee weken durende installatie stond het hele gebouw in de steigers, omwille van de veiligheid. Tom Wienhofen: “Veilig werken is de norm, en bij zonnepanelen is dat nu een hot item. Verder hebben we de hoofdverdeelkast compleet vervangen. Je krijgt immers vanaf de straat energie, maar nu voortaan ook via de zonnepanelen, dus daar moet je hoofdverdeelkast ook op ingericht zijn. Daar wordt niet altijd even goed op gelet, maar wij zijn nu eenmaal al decennialang goed in elektrotechniek. De installatie voldoet nu meteen aan alle veiligheidsrichtlijnen. Overigens hebben bij dit project assistentie gehad van Gebr. Janssen Beugen, voor de montage.”
De installatie is niet alleen duurzaam, maar ook grondig geïnspecteerd en opgeleverd volgens Scope 12-normen door Cequra Inspectie & Energieadvies. Daarmee kan de eigenaar van een zonnestroominstallatie aantonen dat zijn of haar elektrische installatie veilig is. Megens heeft met de business unit Cequra een volledig onafhankelijke inspectiebedrijf in huis. Naast de controle op de technische staat van de installatie zit in deze inspectie ook een risicocomponent met onder meer de controle of de installatie voldoet aan voorzorgsmaatregelen tegen brandverspreiding.