Op een interactieve manier thema’s bespreken die leven binnen de wereld van mkb-ers en zzp-ers. Cubox Businessplatform wisselt kennis en informatie uit op een informele manier, zonder de ‘pakkencultuur’ en zonder dat daarbij direct visitekaartjes getrokken moeten worden. De samenspraak tussen informanten en toehoorders is en blijft een belangrijk uitgangspunt. Al een kwart eeuw lang. Inderdaad, aan het eind van dit jaar hoopt Cubox een ‘écht bijzonder’ feest te kunnen vieren.
“We zijn een gezellige club, tussen de winkeliers en de Industriële Kring in, zeggen we altijd”, begint Maarten Weemen. Al vele jaren bestuurslid van Cubox, werd hij vierenhalf jaar geleden voorzitter. “We gaan informeel met elkaar om, ook in het uitwisselen van ervaringen en in het leren van elkaar. Anderzijds probeert Cubox inhoud te geven aan elke bijeenkomst. Met thema’s willen we onze ondernemers prikkelen en inspireren. We proberen er altijd voor de zorgen dat onze leden aan het eind van de dag iets opgestoken hebben.”
Naast Maarten Weemen maakte ook Hein Vriens al vele jaren deel uit van het bestuur, toen hij vijf jaar terug penningmeester werd. “Het is écht een netwerk”, stelt hij vast. “Dat zie je ook in deze coronatijd. De boel staat op zo’n kop, maar de grote hoeveelheid gezamenlijke initiatieven die ontplooid zijn binnen het Land van Cuijk en onze Cubox-leden, is een echt kenmerk van onze club. Door onze laagdrempeligheid voelen nieuwe leden zich meteen thuis. Dat zie je terug in de hoge opkomst bij de bijeenkomsten van Cubox.”
‘Konijnen en jagers’
Maarten Weemen: “Het is niet ‘zwaar’ bij ons. Er is een goede verhouding tussen de branches, maar ook tussen de ‘konijnen en de jagers’. Waarmee we bedoelen dat er heus niet alleen commerciële mensen komen die meteen zouden willen scoren. Sterker, er zijn geen verplichtingen om zaken te doen met elkaar. In ons systeem waarbij je contributie betaalt en vervolgens een bijdrage per bijeenkomst, ‘kun’ je dus ook gerust een keer overslaan, hoewel weinigen dat doen.”
De combinatie van gezelligheid en een goed programma met inhoud zorgt telkens voor hoge opkomsten. Soms tot boven de honderd deelnemers. “We werken aan vijf bijeenkomsten per jaar. Belangrijk daarin zijn de verbindingen die we proberen te leggen. Niet alleen tussen onze leden onderling, maar ook richting overheden en andere netwerkclubs.”
Inspirerende locatie
Vrijdag 26 november is de dag die Cubox- leden vrij zouden moeten houden in hun agenda. “Onze feestdag. We zijn bezig met een buitengewoon inspirerende en unieke locatie binnen het Land van Cuijk. Zoals je altijd van Cubox mag verwachten dat de locatie niet alledaags is. We zijn er voor in om onze bijeenkomsten altijd net wat anders aan te pakken.”
“In dat opzicht zijn we wel veranderd”, vervolgt Hein Vriens. “We hadden voorheen een spreker – dat kon ook iemand uit eigen gelederen zijn – en er werd afgesloten met eten en naborrelen. En dat was het. De laatste tien jaar kijken we daarbij meer naar de samenstelling van het ledenbestand. Om voor iedereen aantrekkelijk te blijven, willen we bovendien geen oververtegenwoordiging van bepaalde branches. Onze bijeenkomsten moeten prikkelen, méér zijn dan een leuk tijdverdrijf. Het netwerkaspect is uiteraard nog altijd belangrijk, maar het zit zó verweven in onze club -daar hoeven we geen moeite voor te doen. Zelfs zonder een spreker zouden de deelnemers blijven komen”, aldus de penningmeester, die benadrukt dat het Cubox-bestuur diepgang in de bijeenkomsten na blijft streven.
Maarten Weemen is ook blij met de ontwikkeling dat met name banken en accountantskantoren steeds vaker een vast gezicht naar de bijeenkomsten sturen. “Dat werkt goed voor de betrokkenheid en dat vragen we ook van leden. Het gaat uiteindelijk om de onderlinge verbinding.”
Verbinden in de toekomst
Dat zal ook in de toekomst zo blijven. “We gaan naar één gemeente Land van Cuijk. Ook daarin willen we verbindingen blijven houden met andere ondernemers in de regio. En met bijvoorbeeld de politiek. Daar doen we zelf niet aan, maar contacten met bijvoorbeeld bedrijfscontactfunctionarissen en colleges zijn belangrijk voor onze leden. Ondernemers praten graag af en toe met deze mensen. Ik weet dat die wens bovendien wederzijds is. Daarin hebben we een duidelijke positie ingenomen als Cubox, gericht op de mkb-er.”
“Met die verbindingen leveren we toegevoegde waarde voor onze leden. Dat kan zelfs ook buiten het Land van Cuijk zijn. Ik zit nu zelf in klankbordgroepen rond MKB-Nederland en VNO-NCW, en die weten niet precies wat wij allemaal doen op lokaal niveau. Misschien ligt daar nog een toekomstige rol voor Cubox: verbindingen leggen tussen onze ondernemers en deze instanties buiten het Land van Cuijk.”
“Die houding maakt ons ook bekender voor eventuele nieuwe leden. Onze huidige 130 leden zijn in dat opzicht ambassadeurs voor ons.” Hein Vriens sluit af: “De laatste jaren worden wij bij regionale ontwikkelingen meer en meer gevraagd om onze leden te vertegenwoordigen. In dat opzicht hebben we een positie verworven waarin ook overheden niet meer om je heen kunnen. Die rol vervullen we graag.”
Cubox bestaat vijfentwintig jaar