Creatief ondernemen:
Het zijn horecaondernemers in hart en nieren: Yvonne en Wouter Leurs van restaurant en B&B De Vier Linden in Vlieringsbeek. Dat bleek wel toen ze tijdens de coronapandemie álles uit de kast trokken om gasten te verblijden. Het stel verkocht hun woonhuis om kosten te besparen en startten een succesvolle afhaal- en bezorgservice, autodiners en een bierbrouwerij. Rabobank hielp hen daarbij.
Bij Wouter zat het ondernemende er altijd al in. ‘Hij moet bezig blijven’, zegt Yvonne. ‘Ik was 19 toen we het restaurant kochten in 2008, hij 26. De ambitie om te ondernemen, had ik toen nog niet. Dat is echt zo gegroeid.’ Vijftien jaar geleden kocht het stel De Vier Linden, toen nog een luxe restaurant. ‘Dat was net voor de economische crisis. We hoorden al snel geluiden uit het dorp: zoveel geld voor eten, dat kunnen we niet betalen. We besloten daarom óók een grand café te openen. Eén keuken, twee formules dus.’ Daarna volgden meerdere concepten: zo organiseerden ze thema-avonden en tapasavonden én startten ze met catering. ‘Dat liep allemaal super goed.’
Woonhuis te koop
En toen was daar de coronapandemie. ‘Opeens moesten we dicht’, vertelt Wouter. ‘Verschrikkelijk. Ik heb wel even zitten janken.’ Toch kwam hij meteen in actie. ‘Doordat we veel annuleringen kregen, voelde ik de horecasluiting wel aankomen. Het weekend voordat we sloten, hebben we overal geflyerd. Bij ons konden gasten voortaan tapas afhalen, én we bezorgden het.’ Er volgde nog een ingrijpende beslissing: het stel zette hun woonhuis te koop en verhuisden met hun vier kinderen naar de bovenverdieping van het restaurant. ‘Dat hadden we net tot B&B-kamers verbouwd. Daar zat dan ook al ons spaargeld in. Ik zei direct: zet het huis maar te koop. Want ik wilde aan deze pandemie niet kapotgaan.’
Tweede lockdown
Intussen liep hun afhaal- en bezorgservice als een trein. ‘We hadden zo’n 120 gasten per dag en met kerst zelfs 3000.’ Tijdens de tweede lockdown werden Wouter en Yvonne nóg creatiever: ze kochten een steenoven voor afhaalpizza’s, lieten mensen picknicken rondom het restaurant, serveerden vijfgangendiners in auto’s en begonnen een bierbrouwerij. Ook bouwden ze samen met het personeel verder aan een nieuwe B&B-kamer. Wouter: ‘Naast dat het een hele spannende tijd was, hebben we ook veel leuke momenten gehad.’ Yvonne: ‘Ik ben trots op hoe we het gedaan hebben, en dat we van geen één vaste medewerker afscheid hoefden te nemen.’
Creatief ondernemen
Waar Wouter en Yvonne het hoofd boven water konden houden. Hun geheim? ‘Vooruit blijven denken en meteen schakelen’, zegt Wouter. ‘Ik wilde niet achteraf hoeven zeggen: had ik maar eerder actie ondernomen.’ Die mentaliteit herkent Nick Jansen, Adviseur MKB van Rabobank. ‘Deze ondernemers hebben áltijd plannen. Ze zijn super creatief, durven keuzes te maken en zitten niet stil. Ook tijdens de coronapandemie durfden ze te investeren, bijvoorbeeld in een bierbrouwerij en in B&B-kamers. Daar heeft Rabobank bij geholpen. Er zijn meer mogelijkheden voor horecaondernemers dan sommigen denken.’ Nick adviseerde ook om alle financieringen bij één partij onder te brengen. ‘Voorheen was dat versnipperd. Maar door alleen voor Rabobank te kiezen, creëer je meer overzicht en heb je één vast aanspreekpunt. En het is financieel voordeliger.’ Wouter is blij met die hulp. ‘Nick denkt goed mee: hoe gaat het? Waarmee kunnen we helpen? Dat geeft vertrouwen. Bovendien zijn de lijntjes kort.’
Toekomstdroom
Ook na de coronapandemie bleven Wouter en Yvonne niet stilzitten. Yvonne: ‘Een paar maanden geleden besloten we het roer opnieuw om te gooien. Eén weekend in de maand houden we tapasavonden – onder de naam ‘proeverij’ – en de andere weken bestel je à la carte. Wouter kan zo zijn passie in de keuken weer kwijt.’ Het stel heeft ook al toekomstplannen. ‘Over vijf jaar hopen we tien B&B-kamers te verhuren’, vertelt Wouter. ‘In de tussentijd blijven we staan voor kwaliteit. We zetten álles in gang om onze gasten tevreden de deur uit te laten lopen.’
Wouter Leurs, Nick Jansen en Yvonne Leurs
Wil je ook weten wat Rabobank voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact met Nick Jansen (nick.jansen@rabobank.nl / 06-1217 1609) of met François Rutten (francois.rutten@rabobank.nl / 06-1345 0435)