Countus Mill weet dat positieve energie bijdraagt aan een mooiere wereld. En dat kan al heel dichtbij beginnen. Zoals het stimuleren van lokaal ondernemerschap. Net als elke Countus-vestiging heeft ook het Millse kantoor daarvoor een hoop expertise in huis. En voor wat er niet mocht zijn, kan een beroep gedaan worden op de kennis van specialisten van een van de 23 kantoren van Countus. De dagbestedingen van Zorgboerderij de Horst en Millsveld doen er hun voordeel mee.
Countus Mill is onderdeel van de Countus Groep. Van oudsher is Countus sterk vertegenwoordigd in het begeleiden van het midden- en kleinbedrijf, agro & agri, zorg & welzijn en zzp’ers. Het Millse kantoor telt een kleine vijfentwintig medewerkers, met eigen fiscalisten, juristen, accountants en omgevingsadviseurs.
Open staan
Arie Buis is ondernemersadviseur bij Countus Mill. Hij adviseert het agrarisch bedrijf van Jos en Sylvia Albers, dat in 2006 als aanvullende bedrijfsvoering een zorgboerderij ging herbergen. “We startten Zorgboerderij de Horst vanuit BrabantZorg, waar ik indertijd werkte”, legt Sylvia uit. “Zij waren op zoek naar locaties voor dagbesteding van mensen die zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen. Ook voor mantelzorgers kan de zorg erg zwaar worden en ook die mensen ontlasten wij. Samen met mijn zus Lucy, net als ik gekwalificeerd, ben ik dit gestart. We hadden een mantelzorgwoning beschikbaar, dus zonder verdere investeringen in een gebouw konden we aan de slag.”
Jos Albers vult aan: “Je moet er als agrarisch ondernemer wel voor open staan, want je moet tijd vrij kunnen én willen maken; deze cliënten zoeken sociaal contact. Ook de veiligheid dient gegarandeerd te zijn. Dat vraagt soms om aanpassingen op je eigen (agrarisch) bedrijf.” Gemiddeld bezoeken dagelijks zo’n achttien ouderen de Horst. Ze zijn dementerend, hebben niet-aangeboren hersenletsel of psychische problemen.
Vertrouwenspersoon
In 2019 kwam zoon Jelle in het bedrijf. De van oorsprong fysiotherapeut volgde een studie gezondheidswetenschappen en werkte door heel Nederland als consultant in de gezondheidszorg, tot hij ontdekte dat het ‘thuis toch ook erg leuk werken was’. Samen met moeder Sylvia heeft hij nu de dagelijkse leiding over de Horst. Er werken daarnaast acht medewerkers en achttien vrijwilligers. Méér vrijwilligers zijn altijd welkom. Met de komst van Jelle kreeg de zorgboerderij bovendien een nieuwe tak: Millsveld, voor een jongere doelgroep. “Mensen met dezelfde aandoeningen, maar dan al in de veertig, vijftig. Dat is relatief jong natuurlijk.”
Bij die uitbreiding speelde uiteraard ook Countus een rol van aanzienlijke betekenis. Ondernemersadviseur Arie Buis is al lange tijd de vertrouwenspersoon van de familie. “Het gaat voor mij niet zozeer om het accountantskantoor zélf, als wel om de mensen die er werken”, verduidelijkt Jos Albers de relatie. “Toen Jelle aansloot werd het ‘zorgaandeel’ in onze totale onderneming natuurlijk veel groter; in die omschakeling heeft Arie ons kundig begeleid. En altijd laagdrempelig.”
Zo soepel mogelijk
Arie Buis: “Het gaat erom die switch tussen bedrijfstakken zo gunstig mogelijk te laten verlopen, maar ook zo soepel mogelijk. Waar sta ik? Waar wil ik naartoe? In dat opzicht is het fijn wanneer je je relaties al vele jaren kent: je ziet ook de niet-harde dingen tussen de cijfers door. Ook probleempunten die niet in cijfers uit te drukken zijn, maak ik bespreekbaar.”
Sylvia herkent dat: “Arie dropt een onderwerp en tegelijk beseffen wij dat je je bijvoorbeeld niet op je bedrijfsvoering alléén moet blindstaren.” Niettemin is het zakelijk aspect in elke onderneming van het grootste belang. Zo werd de Horst – en daarmee ook Millsveld – in 2019 zelfstandig en worden de diensten niet langer via BrabantZorg geleverd. Jelle: “Boekhoudtechnisch was dat een enorme verandering, daar we bijvoorbeeld zelf gingen factureren en ook een nieuw programma nodig hadden. Daar heeft Countus ons uiteraard ook volledig in ondersteund.” Daarnaast maakte de adviseur het gezin met de opstart van Millsveld wegwijs in de subsidieregels die er zijn voor bedrijven.”
Mogelijkheden
De Horst en Millsveld beschikken over een unieke locatie: een landelijke omgeving. De gebouwen zijn zo ingericht dat cliënten ook binnen kunnen genieten van de landelijke omgeving. “Je waant je hier in een andere wereld”, aldus Jos, die nu nog de zorg heeft over het jongvee, dat in 2022 wordt vervangen door een koppel Lakenvelder koeien. De akkerbouwtak wordt uitgebreid omdat dit beter past in de toekomstige bedrijfsvoering. Alle drie de kinderen zijn inmiddels ingestroomd in de landbouwtak omdat deze op die manier beter kan worden geëxploiteerd. Ook daarover voert het gezin inmiddels al gesprekken, samen met Arie Buis.
Wellicht komt nog een zoon in de dagbesteding werken. Intussen kan Sylvia zich vooral op de zorg zélf richten, Jelle is meer ‘van het beleid’. “Misschien kunnen we met onze locatie ook samenwerking met het bedrijfsleven aangaan. Of met Brabants Landschap. Mogelijkheden genoeg!”
www.millsveld.nl / www.zorgboerderijdehorst.nl
Zorgboerderij de Horst en Millsveld
Afbeelding: Jelle, Sylvia en Jos Albers in de dierenweide. Tweede van rechts Arie Buis.
In de nieuwe accommodatie: Millsveld.