De Nederlandse overheid wil dat we in 2050 een circulaire economie hebben. Circulair ondernemen, bouwen en installeren is daarom een hot item. Op Building Holland, het innovatie-event voor de bouw, innovatie en vastgoed, gehouden in april van dit jaar, was er dan ook veel aandacht voor. Terecht, vindt Tom Wienhofen, algemeen directeur van Megens Elektrotechniek: “De vraag is hoe we dit als bouwpartners optimaal inrichten. En: wat levert het op?”
Installateurs, bouwkundig aannemers en bouwmaterialenleveranciers wisselden tijdens Building Holland van gedachten over de kansen en uitdagingen die circulair bouwen met zich meebrengt. Megens Elektrotechniek is aangesloten bij ElektroNed, een samenwerkingsverband van zo’n veertig excellerende zelfstandige installatiebedrijven. Directeur Ton de Win van ElektroNed zei eerder ‘overtuigd te zijn geraakt van de logica van het circulaire model’.
Samenwerkingsverband ElektroNed maakt onderdeel uit van het Urban Mining Collective (UMC). Het UMC bestaat uit verschillende bedrijven uit de hele bouwketen die een gezamenlijk doel dienen: circulair bouwen in de praktijk uitvoerbaar en werkbaar maken. En dat begint zijn vruchten af te werpen. Het UMC is voortgekomen uit het bedrijf New Horizon, dat de stad als bron ziet en niet sloopt, maar oogst. Om er vervolgens voor te zorgen dat materialen ook daadwerkelijk hergebruikt worden, is samenwerking en kennisdeling met bouwpartners uit de keten onontbeerlijk. De Win: “Deze cultuur bestaat al binnen ElektroNed en dus sluit het prachtig aan.”
Forse besparingen
Tom Wienhofen is verheugd over de ontwikkelingen: “Nu bestaat maar liefst veertig procent van onze afvalberg uit bouw- en sloopafval. Daar komt bij dat we op dit moment enerzijds te maken hebben met grondstoffenschaarste en anderzijds met een grote behoefte aan nieuwbouw in ons land. Bovendien stelt de Nederlandse overheid steeds meer regels op inzake duurzaamheid. Denk aan het energielabel C voor kantoren (verplicht in 2023) en energielabel A++ (verplicht in 2030). Dan is helder dat het anders moet. Als bouwpartners kiezen we voor hergebruik van materialen, overal waar het maar kan. Gelukkig zien ook klanten dat belang in.”
Binnen het werkgebied van de installateur zijn er volgens Tom Wienhofen genoeg materialen geschikt voor hergebruik. “Denk aan kabelgoten, patchkasten, schakelmaterialen en diverse armaturen. Hergebruik van kabelgoten levert zo’n negentig procent CO₂-reductie op vergeleken met het produceren en gebruiken van nieuwe. Dat zijn forse besparingen. Groothandels bieden steeds vaker gebruikte materialen aan, waar wij mee kunnen werken. Zo kunnen wij bijdragen aan de circulaire ambities van onze opdrachtgevers.”
Duurzame toekomst
“Als installateur zien wij in dat hergebruik van materiaal dat eerst als afval werd gezien, ons juist een concurrentievoordeel geeft. Op dit moment verrichten we een interne verbouwing op de hoofdlocatie van Metameer, in Stevensbeek. Hier hebben we veel materialen kunnen ‘oogsten’ die vervolgens weer hergebruikt kunnen worden. Hier, in deze schoolse omgeving, proef je nóg beter dat je met iets bijzonders bezig bent. Eigenlijk doe je het voor de kinderen: zij profiteren straks optimaal van het feit dat wij nu werken aan een duurzame toekomst.”
In 2050 wil de overheid een circulaire economie. Daarom ‘slopen’ Arno van Tilburg, Tom Wienhofen, Roy Hermsen en Sven Lamers (v.l.n.r.) niet langer, maar ‘oogsten’ zij.
“Zij profiteren straks optimaal van het feit dat wij nu werken aan een duurzame toekomst.”