Verbeter gebouwprestatie, verminder verbruik. Elke ondernemer is hier mee bezig, maar waarom eigenlijk? Naast dat het heel fijn is om minder kosten te maken, is er natuurlijk meer voordeel. Volgens Jaro Controls is slimme software een must in de gebouwen van nu. Door inzicht in energieprestaties kun je immers snel bijsturen en aanzienlijk op kosten besparen. Ook verzeker je jezelf van een gezond binnenklimaat, waardoor mensen tien tot vijftien procent productiever zijn en het ziekteverzuim halveert. Tevens voldoe je eenvoudiger aan de toenemende duurzaamheidsdoelstellingen vanuit de overheid. Daarnaast geeft duurzaam ondernemen uw bedrijf een groen imago.
Mark Janssen maakt een moeilijk vatbaar begrip als energiebesparing (even los van het kostenvoordeel) graag tastbaar. Samen met Michel Rouwens startte hij in 2012 Jaro Controls. De naam is een samensmelting van de eerste twee letters van de oprichters. Verder betekent deze Slavische jongensnaam ‘bron’. Waarmee Jaro Controls ook staat voor ‘Bron van kennis in regeltechniek’.
Meten, berekenen, sturen
Met inmiddels zeven medewerkers is Jaro Controls een bron van kennis in regeltechniek. Het team ontwikkelt en implementeert diverse projecten. Afhankelijk van de toepassing en verwachting zijn de keuzes in hardware en software belangrijke elementen. Jaro Controls meet, berekent en stuurt gebouwgebonden installaties en zorgt er voor dat de koppeling tussen deze techniek en de bediening simpel en eenvoudig is. Mark Janssen: “De rode draad is natuurlijk energie besparen. Dat doen we via drie disciplines. De eerste is ‘Building Automation’, een projectenafdeling die voornamelijk is gespecialiseerd in gebouwautomatisering. Gebouwbeheersystemen die energie besparen, door de diverse installatie onderdelen slim te koppelen en aan te sturen. Denk hierbij aan het anticiperen op een meerdaagse weersvoorspelling.”
“Verder is er ‘Power Quality’, een afdeling die met name de markt bedient met tijdelijke en permanente energiemonitoring. Bij power quality problemen zijn er problemen met de spanning- en/of stroomvorm, wat inefficiënt is voor de gehele installatie en aangesloten apparatuur. Dit kan ongewenste uitval van bijvoorbeeld productielijnen tot gevolg hebben. Zulke problemen worden in eerste instantie met metingen in kaart gebracht en vervolgens met op maat gemaakte passieve of actieve filters opgelost. Hierdoor kan bijvoorbeeld het aanwezige blindvermogen gereduceerd worden naar nul, wat ten goede komt aan de levensduur van de installatie en de energienota.”
De derde discipline is ‘Industrial Automation’. Deze afdeling bedient de industriële markt met verkoop van producten. Met afstandsbeheer van Secomea (DK) en sensortechnieken van IPF (D) hebben we sterke troeven in handen.” Met Secomea beheren wij al onze installaties op afstand. Geen gedoe met wisselende ip-adressen, geen reistijden of voorrijkosten en bovendien de veiligste optie voor afstandsbeheer die er bestaat. Wij zijn zulk enthousiaste gebruikers van Secomea dat wij in 2017 ook distributeur voor Nederland zijn geworden. Niet enkel beheer op afstand is hierbij een USP, ook datacollectie en tunneling wordt vaak toegepast met Secomea-producten. Nog een voordeel van Secomea is dat er slechts eenmalige kosten aan verbonden zijn.”
Spin in het web
“Wij zijn de spin in het web als het gaat om de regeltechniek tussen de E- en de W-installaties. Wij verzorgen de engineering van de hardware (sensoren, kleppen, pompen, de besturingskast) en de software. Zo slim mogelijk, om een zo hoog mogelijk rendement te krijgen bij een zo efficiënt mogelijk gebruik, met bovendien een zo hoog mogelijk niveau aan comfort.”
“Wij bemerkten al in het verleden dat regeltechniek een steeds belangrijker onderdeel wordt van een klimaatbeheerssysteem. De bestaande producten en oplossingen boden daarbij teveel beperkingen. Dus zijn we zelf complete systemen gaan ontwikkelen, die we ook leveren, inclusief bekabeling. We hebben onder meer de regeltechniek bij de nieuwbouw van Danone Nutricia in Haps verzorgd, maar ook bij MFA Knillus in Vortum- Mullem. De projecten bij Jaro Controls zijn zo divers, dat we de ene week op de hoek in een lashal aan het werk zijn en volgende week in een cleanroom van bijvoorbeeld ASML.”
Smart building
Jaro Controls levert ook software die bestaande gebouwen kan monitoren. “Het gaat erom dat je fouten afvangt”, weet Mark Janssen. “Van data moet je informatie maken”, vult Michel Rouwens aan. “Dat kan óók in nieuwe gebouwen zijn, want daar kampen systemen vaak nog met kinderziektes. Door op de historische meetwaarde algoritmes los te laten kun je systemen, opwekkers, transport- en afgiftesystemen optimaliseren en beter op elkaar aan laten sluiten. Staan bijvoorbeeld de kloktijden wel (goed) ingesteld, staat de verlichting aan bij afwezigheid of pendelt de installatie tussen verwarmen en koelen? Organiseer je dit goed, dan kun je tot wel dertig procent op je energiekosten besparen! En daar moeten we toch allemaal naartoe.”
Afbeelding: Michel Rouwens (links) en Mark Janssen: “Slimme software is een must in gebouwen van nu.”
Jaro Controls
www.jaro-controls.nl