Tegen het dorpje Sambeek en het Unesco Maasheggen gebied aan ligt de kalverhouderij van Thieu Derks. Een boerderijwinkel en een idyllische boomgaard zorgen voor de noodzakelijke verbreding van het agrarisch bedrijf. Maar de Brabantse plannen zorgen wel voor donkere wolken. “We zijn ons aan het oriënteren op de toekomst. Is bedrijfsovername wel mogelijk?”, zegt Thieu Derks.
In 2024 moet stal 1 voorzien zijn van een luchtwasser en stal 2 in 2026. “Daarvoor moeten we ongeveer 125.000 euro investeren. Dat zijn puur kostprijsverhogende investeringen. Tel daarbij op de jaarlijkse onkosten van het systeem. Dat maakt het ondernemen op dit moment erg lastig”, zegt de 59-jarige Thieu Derks. Samen met Doret (60) houdt hij 800 kalveren volgens het Peter’s Farm concept. “We hebben dit bedrijf in 1993 gekocht. Toen met vleeskalveren en vleesvarkens. In 1997 zijn we als een van de eerste kalverbedrijven gestart met het Peter’s Farm concept.” Derks bouwde de stal om naar groepshuisvesting en breidde in 2000 uit met een tweede stal zodat ze 800 kalveren konden houden. De kalveren komen op een leeftijd van twee tot drie weken op het bedrijf en blijven tot ze circa 26 tot 28 weken oud zijn.
Verbreding
Met het aantal van 800 kalveren is het lastig om een goed gezinsinkomen te verdienen. Doret werkt drie dagen per week in de zorg en via huisverkoop wordt een deel van het inkomen gegeneerd. “We hebben 70 kippen, verkopen eieren aan huis en laten worstenbroodjes maken van ons kalfsvlees. Dat liep zo goed dat we een jaar of zes geleden een schuurtje omgebouwd hebben naar boerderijwinkel met een groot assortiment streekproducten. Een kalfsworstenbroodje is net wat anders. Het is mager en licht verteerbaar vlees. Echt lekker”, prijst Thieu zijn verkoopwaar aan. Sinds 2021 kunnen bezoekers genieten op het terras in de boomgaard waar ook een ooievaarsnest staat.
De zichtbak voor aan de stal geeft een kijkje in de stal en de kalveren kijken er door naar buiten. “Bezoekers geven de kalfjes een aai over de kop of laten ze lekker op hun vingers sabbelen. Een kleuterklas kwam eens op bezoek; een eerste reactie van een van die kleuters was ‘het stinkt’, maar hij ging met natte vingers van het sabbelen van de kalfjes naar huis. Het zelf beleven en zien hoe de kalveren leven, doet veel goed.” Eind mei ontving Thieu voor de tweede keer vmbo-scholieren van On Stage. “Het is mooi om jongeren de veelzijdigheid van werken in de agrarische sector te laten ervaren.”
Peter’s Farm
Derks was een van de eerste bedrijven die ombouwde van boxkalveren naar groepshuisvesting. De kalveren leven in kuddes van ongeveer veertig dieren en kunnen spelen met skippyballen en zich masseren langs schuurborstels. De kalveren van familie Derks hebben de vrijheid om zelf te bepalen wanneer en hoeveel ze willen eten en of ze willen lopen, staan, liggen, spelen of slapen. De waarden van kwaliteit, dierenwelzijn, traceerbaarheid, voedselveiligheid en transparantie zijn uitgangspunten van het concept.
“Het Peter’s Farm concept past bij ons”, zegt Thieu Derks. Het kalfsvlees wordt verkocht onder het gecertificeerde premium kalfsvleesmerk Peter’s Farm® en vindt vooral de weg naar de horeca. “Om burgers ook te laten genieten van het gezonde en lekkere kalfsvlees zijn we in de boerderijwinkel steeds meer gaan verkopen. Het is natuurlijk een duurder stukje vlees, maar we merken dat veel mensen zich af en toe een luxer stuk vlees gunnen en daarvan genieten”, zegt Thieu. Derks kalverhouderij is een van de drie Peter’s Farm kalverhouderijen waar een webcam in de stal hangt. “Gewoon laten zien hoe wij dieren houden is belangrijk. Het liefste vertel ik er zelf het verhaal bij”, lacht Thieu. In de RTL4-uitzending ‘Wie de boer niet kent’ vertelde ook Thieu zijn verhaal. “Boer-burgerverbinding is ontzettend belangrijk. Daarom doe ik mee met Land van Cuijk Boert Bewust. Het levert ons ook een geweldig netwerk op en we delen de passie voor meer dialoog tussen boeren en burgers. Geweldig om te doen.”
Combi zorg
Miranda, de oudste van de vier kinderen van Thieu en Doret, helpt naast haar baan als teamleider in verzorgingshuis Sint Anna, graag mee in de boerderijwinkel of bij de kalveren. Ook is ze kernteamlid van Land van Cuijk Boert Bewust. “Ik merk dat veel mensen verder van de boerderij afstaan. Ik wil de boer-burgerverbinding graag een boost geven”, zegt Miranda. Vooral de combinatie met duurzame voeding van dichtbij en gezonde voeding is een uitdaging, ook in de zorg. Miranda zou graag zorg combineren met de boerderij: “We hebben al veel mogelijkheden doorgesproken: combinatie zorg of dagbesteding. We hebben een prachtige locatie en willen de verbinding met burgers graag versterken. Maar het moet natuurlijk wel haalbaar zijn.” Thieu vult aan: “Het is natuurlijk ook waar je mee tevreden bent. Samen met onze adviseurs bekijken we wat mogelijk is en hopelijk zijn er kansen.”
Peter’s Farm kalverhouderij Derks
www.petersfarm.nl