Een breed georiënteerde bouwer, zowel als het gaat om branches als disciplines. Werkend in opdracht van particulieren, het bedrijfsleven, de industrie en overheid. BCP Bouw dankt zijn continuïteit voor een niet onbelangrijk deel aan de spreiding in de orderportefeuille. Maar nóg meer aan de klantgerichtheid. De onderneming blijft bovenop de ontwikkelingen zitten en ontzorgt daarbij klanten, want bouwen is en blijft mensenwerk. BCP Bouw bestaat dit jaar een kwart eeuw. Een uitbundig feest zit er nu niet in, maar directeur Theo Hendriks staat graag bij de mijlpaal stil.
BCP Bouw heeft in de regio een reputatie opgebouwd op het gebied van de bouw van woningen, industriepanden, kantoren, scholen en in de agribouw. Ook in verbouwingen en renovatie is men actief. Het succesverhaal komt deels doordat er nooit gespecialiseerd is, maar men altijd breed actief te werk is gegaan. Wel is de laatste jaren de aandacht voor de agrarische sector verlegd naar utiliteit. Naar scholenbouw in het bijzonder, waarbinnen men twee à drie (grote) projecten per jaar draait.
Noodzakelijke koers
“Je moet meedenken met de opdrachtgever en bij projecten soms bereid zijn een aanvaardbaar risico te dragen. Daarin zijn we benaderbaar, al zegt dat niets zolang je geen kwaliteit levert. Dat hoort vanzelfsprekend te zijn. Klantvriendelijk en klantgericht zijn sleutelwoorden. We bekijken elke vraag serieus en zoeken samen naar een oplossing. En afspraak is bij ons afspraak. Punt”, stelt directeur Theo Hendriks. De prijs blijft daarbij volgens hem belangrijk, maar is nooit helemáál zaligmakend. “We zijn bijvoorbeeld óók maatschappelijk betrokken en zichtbaar. Het is niet doorslaggevend bij een gunning, maar mensen waarderen het. Zo doen wij wat terug voor de samenleving waarin we werken.”
“Alleen vandaag maak je waar wat je eerder hebt beloofd. Zeker als het ook gaat om veiligheid, gezondheid en welzijn. Respect voor mens en milieu zien we niet als een verplichting van de wet, maar als een noodzakelijke koers voor de toekomst. En tot slot blijven we ons scholen en volgen we nauw de ontwikkelingen. We richten werkprocessen zó in dat alle handelingen ook werkelijk waarde toevoegen.” Theo Hendriks is erg enthousiast over het werken volgens het bouwteammodel. “Daarin overleggen alle partijen vanaf het begin met elkaar. Daardoor is er ook meteen uitvoeringsdeskundigheid en kan een bouwplan goedkoper, efficiënter en kwalitatief beter worden.”
‘Vloeiende overname’
In 1995 wordt Bouwcombinatie Peeters door Pierre en Jan Peeters opgericht. Vijf jaar later verrijst een nieuw bedrijfspand aan De Hork in Cuijk. Een bewuste keuze, welke passend is in het werkgebied: grofweg tuusen Venlo, Eindhoven, Den Bosch en Arnhem. In 2007 treedt Theo Hendriks (dan projectleider bij een grote aannemer) in dienst. Een jaar later wordt hij aandeelhouder van wat dan BCP Bouw gaat heten. Vier jaar later, in 2012, neemt hij de laatste aandelen over. Door de juiste visie in de crisisjaren weet de onderneming licht te groeien. In 2017 richt Theo Hendriks BCP Vastgoed en Ontwikkeling op en hij heeft sinds 2019 ook een deelname in Region Vastgoedontwikkeling.
Niet over rozen
Hendriks’ pad ging zeker niet over rozen. “Tot 2015 had ik samen met mijn vrouw Amanda een gelukkig gezin met twee zonen en één dochter. 2015 was voor ons een gitzwart jaar. Onze zoon Vince kreeg acute lymfatische leukemie. De succesvolle stamceltransplantatie leek in eerste instantie zijn redding, maar een tegenreactie van zijn lichaam werd hem uiteindelijk fataal.” Acht maanden na de constatering van zijn ziekte, overleed hij op 18-jarige leeftijd. “In dat jaar werd, bij onze oudste zoon Kay, na veel onderzoeken in de voorafgaande jaren, een ernstige oogziekte vastgesteld. Zijn zicht loopt steeds verder terug en een voorspoedige medicatie is nog steeds niet voorhanden. Kay heeft daardoor zijn hbo-opleiding helaas moeten beëindigen.”
Beide zonen studeerden bouwkunde en projectontwikkeling. “Zij waren de twee mogelijke beoogde opvolgers van mijn onderneming… De periode direct na het overlijden van Vince was erg zwaar. Ik ben me naar de buitenwereld niet af gaan sluiten, want dat helpt je niet. Vergelijken met wat je zelf hebt meegemaakt evenmin. Als een medewerker bij mij zijn hart wil luchten of een probleem heeft, hoe klein dan ook, neem ik ook dit altijd zeer serieus.”
Toekomst
In één opzicht is er wel een verandering: “Ik zat in de flow van het ondernemen en had een breed perspectief aan taken. Ik maakte werkweken van zeventig uur. Dat doe ik sindsdien een stuk minder; als de onderneming gewoon goed loopt, ben ik een tevreden man. Inmiddels ben ik bijna 58 en komt het moment dat je na gaat denken over de toekomst van je onderneming, die er anders uitziet dan ik lang voor me zag. Een geleidelijke overname, zoals ik zelf ook heb meegemaakt, zie ik hierin wel zitten. Hier sta ik open voor.”
“Mijn eigen toekomst? Het is een cliché, maar ik weet nu als geen ander dat gezond zijn én gezond blijven het allerbelangrijkste is. Daarnaast hoop ik BCP Bouw nog te kunnen voorbereiden op een volgende periode van 25 jaar.”
Directeur Theo Hendriks.
“Alleen vandaag maak je waar wat je eerder beloofde”
Het team van het zilveren BCP Bouw: kwaliteit leveren is een vanzelfsprekendheid.
BCP Bouw