Werken aan verbindingen tussen boeren en de samenleving. Dat willen de deelnemende boeren van Land van Cuijk Boert Bewust. Gewoon vertellen en laten zien wat je als boer op je bedrijf doet en waarom. Laten zien dat agrarische ondernemers in het Land van Cuijk maatschappelijk verantwoord en transparant ondernemen, continu in beweging zijn en bijdragen aan een prachtig platteland.
Land van Cuijk Boert Bewust is opgezet om meer verbinding met de maatschappij te krijgen. Wie beter dan de boer(in) zélf kan uitleg geven hoe zijn of haar groente, fruit, melk, vlees of eieren geproduceerd worden? Zo ontstaat wederzijds respect en meer betrokkenheid van consumenten bij hun voedsel. “Vroeger kende iedereen wel een boer of had familie met een boerderij. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Veel mensen weten niet meer hoe hun dagelijks voedsel geproduceerd wordt”, zegt Hugo Bens, legpluimveehouder in Haps en voorzitter Land van Cuijk Boert Bewust.
“Ons doel is meer betrokkenheid tussen boeren en de samenleving om over en weer kennis te delen over de herkomst van ons voedsel. Daarom hebben we in 2019 Land van Cuijk Boert Bewust opgezet: op een laagdrempelige manier mensen het moderne boerenleven laten beleven.” Alle boeren en tuinders uit het land van Cuijk kunnen meedoen. Inmiddels zijn er 21 deelnemers: van melkveehouder tot fruitteler, van intensief melkveebedrijf tot een extensief bedrijf met een boerderijwinkel.
Activiteiten
Land van Cuijk is de zesde streek die aangesloten is bij de landelijke stichting Boert Bewust. Een landelijke certificeerder bezoekt het bedrijf van een potentiële deelnemer en beoordeelt het bedrijf op diverse onderdelen zoals milieu, maatschappij, diergezondheid en dierwelzijn. Beoordelingen die verder gaan dan wettelijke verplichtingen. Een goedgekeurd bedrijf mag het Boert Bewust bedrijfslabel voeren. Deelnemers uit het Land van Cuijk zijn te herkennen aan het Land van Cuijk Boert Bewust bedrijfsbord.
“We hebben inmiddels tien borden onthuld en leuke activiteiten georganiseerd, zoals een wandeltocht over het boerenerf, een koeiendans toen de koeien voor het eerst naar buiten gingen, schoolklassen die ontbijten bij de boer op stal, open dagen, Pluk & Oogstfeest en Duomarathon. Mooie momenten om in gesprek te gaan met elkaar”, zegt Hugo Bens. Ook werkt Boert Bewust actief samen met initiatieven binnen en buiten de agrarische sector, zoals de wijkpicknick in De Valuwe in Cuijk en Support Your Locals. Alle aangesloten boeren maken het mogelijk om laagdrempelig verschillende typen bedrijven te bezoeken en in gesprek te gaan met de ondernemers. Ieder op zijn of haar manier, wat het beste bij de ondernemer past.
Partners
Het Land van Cuijk is van oudsher een agrarisch gebied waar veel aanverwante industrie is ontstaan, uitgegroeid tot grote multinationals, zoals Marel en MSD, maar er zijn ook veel toeleverende en servicebedrijven. “Alle deelnemers werken op vrijwillige basis. Partners helpen elkaar. Onze partners ondersteunen ons financieel en wij zorgen voor zichtbaarheid van de partner bij zijn of haar doelgroep”, zegt de regionale voorzitter. Boert Bewust biedt de partners een mooi netwerk met innovatieve en transparante ondernemers. “De agrarische sector levert veel werkgelegenheid op in onze regio. Samenwerken biedt wederzijds kansen. Wij zijn blij met onze partners, van installatiebedrijf tot adviesbureau, die het belang van Boert Bewust inzien. We willen graag samen met meerdere partners het verhaal van de agrarische sector vertellen en laten zien.”
Samen verder
Nu zijn fysieke evenementen vanwege corona lastig te organiseren. “We hadden dit jaar tien onthullingen met activiteiten gepland maar hebben er nog maar twee gehad”, zegt Willy Baltussen, melkveehouder uit Landhorst en kernteamlid. De coronaproof onthullingen vonden plaats met professionele films die via social media en lokale omroep volop gedeeld zijn. Ook de zomeractie ‘Bezoek een boerderij in je zomervakantie’ was een succes. “Binnenkort plaatsen we alvast de borden bij de deelnemers zodat iedereen weet wie er mee doet, maken we plannen voor nieuwe activiteiten en werken nu vooral digitaal”, aldus Baltussen.
Hugo Bens: “Met dit initiatief willen we meer begrip voor elkaar kweken. Leren we van elkaar en gaan we elkaar beter begrijpen. We willen samenwerken aan de landbouw van de toekomst.”
Hoofdafbeelding: De Land van Cuijk Boert Bewust- deelnemers actief op het Pluk & Oogstfeest.
‘Open en eerlijke gesprekken op het boerenerf‘
Afbeelding rechts: De bedrijven zijn herkenbaar aan het Land van Cuijk Boert Bewust bedrijfsbord.
www.landvancuijkboertbewust.nl
Land van Cuijk Boert Bewust