Duurzame melk en kaas
De Rabobank maakt zich sterk voor duurzame ontwikkeling. En dus ondersteunen we biologische samenwerking in de regio graag. Melk veehouderij Reintjes in Ottersum gaat ‘om’ naar biologisch en levert vanaf begin 2018 biologische melk aan Kaasmakerij Aurora in VenZelderheide. Rabobank Land van Cuijk kon de melkveehouder met een aantrekkelijke groene financiering helpen bij de omschakeling.
De overgang naar biologische productie is voor de Ottersumse melkveehouder Reintjes een heel bewuste keuze. “We stonden er niet helemaal meer achter hoe we onze melk produceerden”, vertelt Giel Reintjes. “En we zaten met alle activiteiten op en rond ons melkveebedrijf al vrij dicht tegen biologisch aan. Een logische stap dus. Bovendien kunnen we onze melk nu regionaal gaan afzetten. Ook dat past beter bij ons. We zitten met ons bedrijf tegen de kom van Gennep aan. Aan de ene kant een woonwijk. Aan de andere kant stroomt de Niers en is van alles gaande qua natuurontwikkeling.”
Geen gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest
Reintjes is inmiddels druk bezig met de overgang naar biologisch. “De grond is sinds mei dit jaar om”, licht Giel toe. Dat betekent dat er op het melkveebedrijf inmiddels geen gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest meer gebruikt worden. “In mei volgend jaar gaan de koeien die ‘biologische’ wei in en krijgen ze biologisch krachtvoer op stal. Een half jaar later zijn de koeien dan zogezegd om en hebben we bio logische melk.”
Kaasmakerij Aurora
De biologische melk van Reintjes wordt vanaf begin 2018 geleverd aan Kaasmakerij Aurora in VenZelderheide. Manon ten Dam van Aurora over de samenwerking: “Vanaf het eerste gesprek met familie Reintjes was duidelijk dat het klikt. Bovendien, ze zitten zo dichtbij dat het jammer zou zijn als die biologische melk naar een andere verwerker zou gaan.” Zo’n drie keer per week wordt de melk van melkveehouderij Reintjes straks opgehaald om bij Aurora verwerkt te worden tot biologische kaas. Dat klinkt prachtig, maar wat houdt die biologische productie precies in, voor de consument is dat immers moeilijk te beoordelen. “Enerzijds zit ’m dat in het dierwelzijn”, geeft de kaasproducente aan. “Bijvoorbeeld dat ze meer buiten lopen in de wei en meer hectare per koe hebben. Verder mogen er geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden en zijn er aanvullende eisen voor antibioticagebruik.” Door alle eisen daalt de melkproductie bij de over gang naar biologisch. Daar staat echter tegenover dat Aurora de melkveehouder een hogere prijs per liter betaalt.
Hoge omschakelkosten
Giel: “Uiteindelijk verdienen we de investering en het verlies in melkopbrengst terug met de hogere prijs
van de biologische melk. Maar de omschakelkosten liegen er niet om, zeker met de melkprijs die gezakt is. Dus hebben we ons plan ingediend bij Rabobank. Accountmanager Rob Berkers en zijn collega’s hebben dat voortreffelijk opgepakt. We merken echt dat ze achter onze plannen staan.”
Banking for food
De Rabobank wil nu en in de toekomst ondernemers in de landbouw en voedselketen ondersteunen en faciliteren bij het voldoen aan de vraag naar voedsel. Wij bieden onze klanten en andere betrokkenen in het Land van Cuijk daarom toegang tot financiering, kennis en netwerken. Food en agri was, is en blijft de kern van onze strategie.